Societat 24/08/2023

Anar al centre comercial per no comprar o com fugir dels 40 graus a l'exterior

Aquest dimecres les temperatures s'han enfilat fins als 43 graus en el que ja ha estat el dia més càlid de l'onada de calor

3 min
Gent refugiant-se de l’onada de calor extrema al centr comercial Gran Via 2.

BarcelonaPassadissos a rebentar sense que sigui època de rebaixes i cues als bars de l'interior amb les botigues del costat pràcticament buides. El motiu? Centenars de persones han intentat fugir de les altes temperatures que s'han registrat aquest dimecres a tot Catalunya refugiant-se en un dels espais més grans que hi ha amb aire condicionat: un centre comercial.

"Hem comprat un detallet, però aprofitarem per allargar la tarda aquí perquè gairebé tenim por de sortir al carrer amb aquesta calda", explica la Rosa, acompanyada de la seva veïna, la Mercè. Totes dues, ventall en mà tot i estar en un espai climatitzat, ocupen una cantonada d'un dels bancs que hi ha a l'entrada del centre comercial. Al mateix banc, a banda i banda, hi ha assegudes fins a set persones i només una bossa de compra. La imatge es repeteix, amb diferents cares i diferents activitats a la resta de bancs, seients i butaques que es reparteixen pels diversos passadissos de la gran superfície comercial.

"Els dos últims dies estan sent una autèntica bogeria, sobretot a la tarda. Però clar, què esperes amb aquesta calor? No para de venir gent a mirar, però no a comprar", comenta un dels treballadors de seguretat del centre comercial. Explica que fins i tot han de demanar a la gent que, si us plau, no s'asseguin a terra. Però no donen l'abast. Hi ha diverses escenes de parelles d'adolescents i fins i tot de famílies amb criatures i el gos lligat amb corretja que prenen un gelat mentre s'asseuen recolzats a les baranes i els aparadors de vidre per aprofitar la frescor del terra de marbre. De fet, els únics establiments del centre comercial on hi ha cua són, precisament, les dues gelateries que hi ha i els bars que tenen terrasses interiors amb aire condicionat dins del mateix edifici.

Gent refugiant-se de l’onada de calor extrema al centre comercial Gran Via 2.

Remei puntual

Els que no seuen fent petar la xerrada, llegint un llibre o fins i tot veient un capítol d'una sèrie al mòbil, es dediquen a passejar i badar. És el que fan un grup d'adolescents que ronden els 15 anys, tots nois, amb monopatins sota el braç. Expliquen que han passat el matí a la piscina i que volien anar a patinar a la tarda, però que l'estructura d'asfalt per fer piruetes a l'aire lliure s'escalfa molt amb la calor i és impossible estar-s'hi. "No crec que comprem res, però aquí hi estem bé i també ens agrada mirar roba", comenta un d'ells. Entre els que recorren els metres de les galeries del centre comercial també hi ha més d'un cuidador que empeny la cadira d'una persona gran. "A casa passa molta calor i s'angoixa, però sortir al carrer amb ell i aquesta calor pot ser perillós. Aquí es distreu una mica i almenys hi estem fresquets", explica el Cèsar, que acompanya una dona de 81 anys.

Però el que predomina en aquesta tarda tòrrida d'agost al centre comercial són parelles i grupets d'avis. Molts ocupen taules de franquícies que no acostumen a freqüentar mentre berenen i esperen que la temperatura baixi, encara que només sigui un parell de graus. Un d'ells és el Manolo, de 74 anys: "A nosaltres ens agrada més baixar a fer la partida i berenar al bar de sota de casa, però fins que no afluixi la calor vindrem a passar la tarda aquí", assegura.

stats