La méteo

La méteo: compte enrere per a la refrescada i el retorn dels xàfecs

Dissabte encara farà molta calor, però tindrem els primers indicis del canvi de temps que arribarà diumenge

2 min

BarcelonaLes temperatures es van disparar encara més ahir i es van assolir els 37 ºC per primer cop aquest any a Catalunya (trobareu totes les dades al final d’aquesta informació). Un ambient de ple estiu atípic al principi de juny que tindrà continuïtat aquest divendres, fins i tot amb pic de calor en algunes comarques. De fet, les nits tropicals s'han estès per les comarques del sud, de Ponent i a la ciutat de Barcelona aquesta matinada. El cap de setmana començarà sense grans variacions, però acabarà amb un canvi de temps que tornarà a obrir les portes als xàfecs i les tronades amb una refrescada clara.

Divendres: calor de ple estiu

Les temperatures encara pujaran una mica més a Ponent, al centre i al sud del país. En canvi, baixaran al nord-est després del pic càlid de dijous. Moltes màximes es tornaran a moure entre els 30 i els 35 ºC a la majoria de comarques, però localment es poden tornar a assolir o es poden superar lleugerament els 37 ºC, al pla de Lleida i en zones pròximes. També es poden superar els 35 ºC a l’interior de l’Ebre, al Priorat i a la conca de Tremp. Termòmetres una mica més baixos al Pirineu i al litoral, però amb xafogor a la costa i més nits tropicals, sobretot a l’Ebre i a la ciutat de Barcelona.

Tot plegat, amb molta calma i força sol en general. Tot i això, la presència de pols en suspensió anirà a més amb calitja i bandes de núvols alts i prims. També hi haurà alguna boira costanera i núvols baixos matinals, així com nuvolades inofensives de tarda al Pirineu.

Dissabte: primers canvis

Continuarà fent molta calor per a l’època, tot i que els termòmetres poden baixar una mica al sud i al nord-est del país. Al llarg del dia, els intervals de núvols augmentaran a Ponent i el Pirineu, on cap al tard arribaran els primers xàfecs. S’anirà acostant la borrasca que ara tenim situada al sud-oest peninsular i que aquests dies ens està impulsant vents càlids del nord de l’Àfrica.

Diumenge: canvi de temps

Ens creuarà el front de ple amb un clar augment de la inestabilitat. S’esperen xàfecs i tronades a qualsevol indret del país, més probables a la meitat nord. Un canvi de temps que obrirà les portes a una refrescada clara. De fet, la setmana que ve tindrem temperatures normalitzades per a l’època sense noves calorades a la vista. El temps es mantindrà mogut força dies.

Balanç de la calor de dijous

Aquest dijous hem assolit els 37 ºC per primer cop aquest any, concretament al Poal (Pla d'Urgell). La majoria de màximes s'han mogut entre 30 i 35 ºC a tot el país, però a Ponent s'han superat. Per exemple, destaquen els gairebé 37 ºC a Castellnou de Seana (Pla d'Urgell) i els 36 ºC o més de poblacions com Lleida i Alfarràs (Segrià), Baldomar i Vallfogona de Balaguer (Noguera) i Mollerussa (Pla d'Urgell). Les temperatures han quedat una mica més baixes al Pirineu i al litoral, tot i que amb més xafogor a la costa. En definitiva, un dia amb calor de ple estiu que es tornarà a repetir divendres.

stats