La méteo

La méteo: alguns ruixats i retorn a l'hivern de cara a l'inici del Carnestoltes

Aquest dimarts serà un dia més tapat i baixaran les temperatures diürnes

3 min

BarcelonaVa passant l'hivern i les temperatures sota zero continuen sent escasses. Des de l'entrada d'aire càlid del 24 de gener no hi ha hagut cap matinada en què hagi glaçat de forma una mica extensa.

Avui la proporció d'estacions que han baixat sota zero amb prou feina ha superat el 10%, i això que la inversió tèrmica ha tornat a ser forta: mentre que en indrets com Guardiola de Berguedà i Cardona la mínima ha sigut negativa, a Montserrat no s'ha baixat de 13 graus i al Santuari de Queralt s'ha quedat a prop dels 12.

Tant per cent d'observatoris amb temperatura mínima sota zero
A partir de dades de 125 estacions del Meteocat. No es tenen en compte les estacions d'alta muntanya.

També a Barcelona la inversió tèrmica ha sigut molt forta: mentre que al zoo a primera hora s'ha arribat a 6,8 graus, al Tibidabo la temperatura mínima ha sigut pràcticament d'estiu: 15,2 °C. Ahir es va batre el rècord del mes de febrer d'aquest històric observatori del Tibidabo: els 23,5 °C als quals es va arribar superen l'anterior rècord de 22,4, del dia 3 el 2020. En els últims 5 anys el rècord s'ha batut tres vegades. D'ahir també destaquen els 25,7 °C de Girona, els 25,4 de Navata i els 25,2 del pantà de Darnius-Boadella.

Comencem setmana sense gran cosa a destacar. Avui també farà sol i la temperatura seguirà sent alta al migdia. La boira tornarà a ser persistent a Ponent, on en tot el cap de setmana no s'ha passat ni dels 7 graus en molts casos. Mentre que en general la primavera s'imposa, al pla de Lleida encara és ple hivern.

Es començaran a notar canvis a partir de demà, quan una massa de núvols farà que reculin clarament les temperatures diürnes, però el fred no tornarà clarament fins al cap de setmana. Fixeu-vos com la temperatura no baixarà a tot arreu: a la vall de l'Ebre els canvis afavoriran que les boires es trenquin i que pugin clarament les temperatures màximes.

De nit i a primera hora les temperatures variaran poc i no es notarà que torni un fred més viu ben bé fins al cap de setmana que ve. De fet, amb l'augment dels núvols, dimarts i també de cara a dijous més aviat les nits tendiran a ser encara més suaus per a l'època.

El cap de setmana que ve revifarà la sensació d'hivern, però és poc probable que les baixes temperatures s'instal·lin. Hi haurà dos o tres dies més purament hivernals, però segurament durant la part central del febrer tindrem més oscil·lacions de temperatura.

Durant la segona part de la setmana el pas de diversos sistemes frontals farà que arribin per fi algunes pluges i nevades. El dia que plourà en més indrets serà divendres, però durant el cap de setmana podrien seguir apareixent alguns ruixats molt més dispersos i irregulars, sobretot en comarques del nord i del nord-est. Encara és molt aviat per saber si la pluja pot aparèixer en algunes rues de Carnestoltes.

Divendres les precipitacions es concentraran sobretot en comarques centrals i de l'oest. No serà una tongada de pluja important, però podria deixar entre 5 i 10 l/m² en molts indrets. Com més a l'est i més al sud menys probable que la pluja arribi a ser destacable. Dissabte seguiran les pluges i nevades al Pirineu, i és possible que també hi hagi alguns ruixats dispersos en comarques de Girona i de Barcelona. Caldrà seguir-ho. Aquests són els mapes de probabilitat que plogui o nevi amb certes ganes (com a mínim 5 l/m²) per dia:

Les precipitacions més importants afectaran el Pirineu i el Prepirineu occidentals i en alguns punts del vessant sud de la serralada es podrien acumular entre 50 i 100 l/m². Una vegada més, un canvi de temps que no ens salvarà de la sequera, però millor això que res.

Encara és aviat per entreveure amb precisió la cota de neu d'aquest episodi, però cada cop és més probable una nevada destacable a les cotes mitjanes i altes en molts àmbits del Pirineu occidental. Segurament durant el gruix de la pertorbació la cota de neu se situarà poc per sobre o poc per sota dels 1.500 metres.

stats