La méteo
previsions 19/07/2023

La méteo: temperatures més normals i algun xàfec abans del cap de setmana

El termòmetre seguirà baixant els pròxims dies i tot fa pensar que acabarem el juliol amb una calor més raonable.

5 min

BarcelonaTarda de calor molt intensa, tot i que les temperatures ni de bon tros s'assemblen a les d'ahir. Ahir 71 estacions del Meteocat van superar els 40 graus, avui només n'hi ha hagut quatre que hagin saltat per sobre d'aquest llindar: Artés (40,8), Vinebre (40,4), Benissanet (40,4) i Torroja del Priorat (40,4). També a l'Observatori de l'Ebre de l'Aemet hi ha hagut una màxima de 40,7 graus, molt més alta en aquest cas que la d'ahir. A primera hora de la tarda la diferència del termòmetre es notava sobretot a Ponent, ja que al nord-est ahir les màximes es van produir al migdia i després la temperatura va baixar força. La mitjana de les màximes ha reculat gairebé 3 graus respecte dels valors d'ahir.

Anomalia diària de les temperatures màximes a Catalunya
A partir de dades de 86 estacions del Meteocat

Durant la tarda s'han format algunes tempestes a la serra de l'Albera i també als Ports, xàfecs que al matí també han aparegut al Pirineu occidental. Fins a les 19 h han caigut 4 l/m² a Arties, 2 a Alcanar i 1 als Ports.

La matinada ha sigut extraordinàriament càlida a Catalunya. Més d'un 80% de les estacions de les quals fem seguiment han registrat una nit tropical, i un 10% dels observatoris no han baixat dels 25 °C. La mitjana de les temperatures mínimes per al conjunt de Catalunya és a hores d'ara la més alta registrada amb dades des del 2009, a l'espera que potser durant el vespre alguns termòmetres baixin una mica i aquest indicador pugui recular.

D'entre les mínimes més altes destaquen els 26,3 °C de Lleida, una temperatura que a hores d'ara és un rècord. Amb dades des del 1960, la més alta fins ara eren 24 °C. Si el dia s'acabés així també serien rècord moltes altres temperatures mínimes, sobretot en comarques interiors, per exemple els 24,4 °C de Mollerussa o els 25,8 de Tàrrega. Destaquen també els 26 °C als Plans de Sió i als Alfacs, els 25,8 de Vilanova de Meià i els 25,6 del Raval de Barcelona.

Les nits més caloroses des del 2009 a Catalunya
Mitjana de les temperatures mínimes a partir de dades de totes les estacions del Meteocat

Aquest dimarts passarà a la història com un dels dies de calor més forta des que hi ha dades a Catalunya. Si es compara amb anys recents, només s'hi assembla la forta calorada del 28 i 29 de juny del 2019. En dècades anteriors, les comparacions són sempre més complicades, però les sèries llargues de dades fan pensar que només la calorada del juliol del 1982 aguanta la comparació, i segurament també alguns dies del mític estiu del 2003.

Sens dubte, les temperatures més excepcionals del dia són les que es van registrar a les comarques de Girona i sobretot a l'Empordà, on el vent de garbí reescalfat i sec va fer de factor diferencial. Al centre de Figueres, el termòmetre va arribar a uns increïbles 45,3 °C, una temperatura que no té precedents a Catalunya. Cap estació del Meteocat, moltes de les quals amb dades des dels anys 90, no havia superat mai els 44 graus, i tot i que l'Aemet té algunes sèries de dades més antigues, l'únic precedent d'una temperatura semblant són els 45 graus que hi ha registrats a l'aeròdrom de Sabadell el 7 de juliol del 1982.

El de Figueres no és l'únic termòmetre que va saltar per sobre dels 40 °C: a Navata i al pantà de Darnius-Boadella s'ha arribat a 45,1, a Anglès a 44,8, a Artés a 44,4, a Banyoles a 44,2 i a la Bisbal d'Empordà a 43,8. Totes són temperatures rècord perquè, fins ara, la dada més alta registrada per una estació de la xarxa del Meteocat havien estat els 43,8 graus d'Alcarràs del 29 de juny del 2019. Fins a 71 estacions del Meteocat van registrar ahir una temperatura de més de 40 graus, és a dir, 2 de cada 5.

No han caigut rècords de sèries amb més anys de dades, tot i que s'hi ha estat a prop. A Lleida, els 43,1 graus d'aquest dimarts queden a només tres dècimes dels 43,4 del juny del 2019. Amb registres des de 1960, no hi ha cap altra dada més alta. El 1982 a Lleida no es va passar de 42,8 graus.

La temperatura mitjana d'aquest dimarts a Catalunya va ser rècord com a mínim des del 2009, i veient dades d'algunes sèries més llargues es fa difícil saber si en els pics de calor del 2003, del 1987 o del 1982 hi va haver un dia més calorós que aquest a Catalunya, difícilment hi ha cap altre precedent similar. Les màximes del 28 de juny del 2019 van ser molt similars a les d'ahir, però la temperatura mitjana de tot el dia va superar clarament aquest precedent recent.

Els dies més calorosos a Catalunya des del 2009
Temperatura mitjana diària a partir de dades de totes les estacions del Meteocat

Pujades i baixades del termòmetre

Avui encara hi haurà algunes màximes de més de 40 graus a Ponent, on el Meteocat manté actiu el perill alt per calor, però la tendència en general serà a la baixa. El vent de garbí passarà a ser de tramuntana. El dia serà una mica més variable i enterbolit, per gairebé no plourà enlloc.

Els pròxims dies la baixada de la temperatura s'anirà accentuant i arribarem a divendres amb una calor bastant normal per a l'època. En algunes comarques de Girona, el termòmetre baixarà més de 10 graus entre els valors de dimarts i els de divendres.

Entre diumenge i l'inici de la setmana que ve començarà una nova pujada del termòmetre i, tot i que el més probable és que no sigui tan forta com aquesta, també farà que les temperatures s'acostin o arribin a superar puntualment els 40 °C entre dilluns i dimarts. La bona notícia és que tampoc es preveu que el nou pic sigui persistent, i fins i tot és possible que la baixada de temperatura que hi hagi a mitjans de la setmana que ve sigui més marcada que les últimes.

Els mapes d'anomalia de temperatura prevista per setmanes que elabora el Centre Europeu de Predicció fan pensar que la setmana que ve la calor més forta afectarà la part central del Mediterrani i que, en canvi, en molts punts de l'oest d'Europa i també de la península Ibèrica l'ambient serà fresc o fred per a l'època. Per a la primera setmana d'agost s'entreveu una calor més raonable a Catalunya, de manera que no hi ha indicis que les temperatures molt altes hagin de ser la tònica del canvi de mes, tot i que entre dilluns i dimarts torni a fer molta calor.

Pel que fa a l'estat del cel, no hi ha gran cosa a destacar dels pròxims dies. Sí que és veritat que divendres cauran alguns ruixats al Pirineu, i que al voltant del Ripollès pot arribar a ploure amb una mica de ganes, però aquests xàfecs no seran l'inici d'una nova tendència. Potser la setmana que ve hi haurà més dies de cel mig ennuvolat, però les possibilitats que arribin alguns ruixats destacables, ni que sigui al Pirineu, segueixen sent baixes.

En aquest context, els embassaments estan baixant a una velocitat marcada. Ara els pantans estan al 29,1%, el mateix nivell que tenien a finals de gener. En l'última setmana les reserves de les conques internes han perdut gairebé un punt percentual i la velocitat de baixada és la més forta des de la tardor. Malgrat tot, els embassaments aquest juliol s'estan buidant a un ritme d'entre 0,1 i 0,15 punts percentuals per dia, mentre que en el mateix context de l'any passat la baixada era de més de 0,3 punts.

Evolució diària dels embassaments de les conques internes
stats