La méteo
previsions 22/06/2022

La méteo: la calor intensa agafa vacances fins després de Sant Joan

Aquesta tarda encara hi haurà alguns ruixats aïllats. Demà farà sol però a la tarda es poden repetir ruixats puntuals a prop del Pirineu

3 min

BarcelonaAquest dimecres han seguit apareixent ruixats més puntuals però molt intensos, al matí sobretot entre el Maresme i la Selva, i aquesta tarda més centrats en punts del Pirineu i Preprineu. Al matí s'han acumulat 21 l/m² Malgrat de Mar, 15 a Blanes, 8 a Vilobí d'Onyar i 6 a Castell d'Aro a causa d'una tempesta que sobretot ha descarregat sobre el mar i que ha provocat una remor de trons que es podia sentir des del molts punts de la costa central i de la Costa Brava. De la tarda fins a les 17.30 h destaquen els 33 l/m² acumulats a la Quar, els 12 de Cardona i els 10 de Molló. Avui la temperatura ha fet una baixada notòria. La mitjana de les màximes a Catalunya ha baixat gairebé 4 graus, i s'ha situat només mig grau per sobre del que caldria esperar. És el migdia amb les temperatures més normals per a l'època des del 26 de maig.

Aquesta nit ha sigut la més fresca des de l'11 de juny. La mitjana de les mínimes ha baixat fins als 16 ºC, i, tot i això, encara ha sigut un parell de graus més alta que la referència dels últims 12 anys. Només un 17% d'estacions han tingut una mínima per sobre dels 20 ºC, el valor més baix des del 26 de maig. Al migdia també farà menys calor que ahir. En general avui hi haurà dos o tres graus menys que ahir, però a Ponent el descens pot arribar a ser de més de cinc graus.

Malgrat no ser gran cosa, la tongada de pluja de les últimes hores ha sigut la més general i generosa des del 30 de maig, i per trobar-ne una altra de tan destacable cal anar fins a Sant Jordi. Per tant, pluja benvinguda i que no cal menystenir a l'inici de l'estiu. Ahir les tempestes van ser realment fortes en algunes comarques de Ponent. Comarques com el Segrià i el Pallars Jussà es van veure afectades per tempestes violentes i acompanyades de ratxes de vent molt fortes. El telèfon 112 va rebre un centenar de trucades relacionades amb el temps, la majoria per caiguda d'arbres o branques. A l'aeroport d'Alguaire es va arribar a registrar un cop de vent de 131 km/h, fet que va generar destrosses a les instal·lacions i va obligar que 40 persones es confinessin alguns minuts a la terminal. A Alcanyís, a tocar de la Franja, la mateixa tempesta va generar un tornado que va provocar importants destrosses en zones industrials del municipi. Una estació d'ITV va quedar molt malmesa a causa de la violència del fenomen.

Una avioneta capgirada pel fort vent a l'aeroport d'Alguaire.

Els pròxims dies el temps serà més tranquil i res fa pensar en complicacions destacables de cara a la revetlla. Demà el dia començarà amb molts núvols i algunes brusques a les Balears, però en general el sol predominarà molt més que els núvols. A la tarda i vespre el temps serà insegur al Pirineu Occidental, on es podrien escapar alguns ruixats sobtats.

Tampoc hi ha indicis de canvis importants durant el cap de setmana llarg. Els ruixats de tarda que apareguin al Pirineu seran fenòmens molt puntuals, i tot fa pensar que no serà fins diumenge a la tarda i dilluns que hi haurà un altre canvi de temps que pugui fer ploure de manera més significativa. Entre diumenge a la tarda i dilluns les pluges poden tornar a ser destacables al Pirineu i el Prepirineu, i no és descartable que puguin arribar també a comarques més centrals i de l'est, tot i que encara és incert.

Els pròxims dies el termòmetre marcarà valors similars o lleugerament més alts que avui. Entrem en una fase de temperatures molt normals per a l'època que s'allargarà ben bé una setmana. El canvi de temps de diumenge farà que dilluns i dimarts la temperatura toqui fons i comencem la setmana que ve amb un parell de dies fins i tot frescos per ser finals de juny. El més probable és que la temperatura repunti clarament a mesura que avanci la setmana que ve, però encara és aviat per saber si podríem començar el juliol amb una nova fase de calor intensa o si la temperatura continuarà pujant i baixant dins d'uns marges de normalitat.

Un factor a tenir en compte avui i sobretot demà serà el vent de garbí, que es deixarà sentir moderat i amb ratxes fins i tot fortes en algun cas. Aquesta tarda ja bufarà amb cops de més de 50 km/h en alguns punts de l'Empordà, de matinada bufarà amb ganes a les Pitiüses i demà es deixarà sentir de manera més general a Catalunya, amb ratxes de fins a 50 o 60 km/h no només a l'Empordà sinó també a la vall de l'Ebre i en indrets de Ponent.

stats