La méteo

Diumenge de Rams amb algun plugim a la costa, a l'espera de més xàfecs i d'ambient més fred

Una borrasca deixarà ruixats i neu al Pirineu entre dilluns i dimecres

4 min
Cúmulus Congestus, ahir a la tarda, a la Vall d'Àssua (Pallars Sobirà)

El temps començarà a mostrar signes de canvi en l'inici de la Setmana Santa. Per una banda, avui, Diumenge de Rams, veurem més núvols al litoral, amb restes dels plugims que han anat descarregant de matinada i primera hora del dia i que han acumulat dècimes de litre o, per exemple, 2 mm a Malgrat de Mar o 1,5 mm a Palalfrugell. No obstant això, serà entre dilluns i dimarts quan veurem un temps més mogut. Els models indiquen l'entrada d'un front atlàntic que vindrà acompanyat d'aire fred a les capes altes de la troposfera. Aquesta glopada freda ens portarà ruixats, tronades, calamarsades i nevades al Pirineu.

Tot plegat farà que els xàfecs puguin estendre's per gran part del país, amb nevades que, si bé no seran generalitzades, sí que ajudaran a emblanquinar de nou les cotes altes del Pirineu. La refrescada serà notable. Per tant, deixarem enrere les màximes que es van registrar divendres passat, amb alguns rècords registrats al Prepirineu o a les Terres de l'Ebre. En el conjunt de Catalunya, divendres passat va ser el dia més càlid de l'any fins ara, amb anomalies de gairebé 9 °C respecte a la mitjana. No obstant això, l’entrada de vent del nord, per una banda, i un flux més humit procedent de la Mediterrània, per l'altra, afavoriran que aquest diumenge els termòmetres ja no pugin tant i se situïn en valors més propis d'aquestes dates.

Diumenge de Rams amb més fresca

La temperatura avui començarà a ser més normal per a aquestes dates i ja no arribarem a valors tan elevats com aquests dies enrere. De fet, ahir dissabte encara van arribar als 27 °C a Aldover, als 26 °C a Prades o als 25 °C al Pont de Suert. La temperatura tendirà a baixar, en part per l'entrada de mestral i tramuntana, ja més febles, a primera hora, i també pel vent humit, que portarà molts núvols al litoral. En moltes comarques ja no passaran dels 15 °C i a Ponent i a l'Ebre els valors més alts del dia voltaran els 22 °C.

Temperatura màxima prevista

El vent de mestral i la tramuntana aniran a la baixa, amb ratxes més febles.

Plugims a la costa i el prelitoral

Avui entrarà vent humit de llevant al litoral i el prelitoral que farà augmentar els núvols baixos. No descartem algun plugim, sobretot a la costa de Barcelona o en punts del prelitoral central (Vallès Occidental i Oriental). Farà més sol com més a l’interior i també al Pirineu, on només apareixeran alguns núvols d'evolució a la tarda. No es descarta algun xàfec residual, feble, a l'interior de les comarques gironines.

Pluja total prevista per a diumenge.

Inici de Setmana Santa amb pluja, nevades i ambient més fred

Durant la primera part de la Setmana Santa esperem l'arribada d'un front actiu que deixarà precipitacions de cara a dimarts. Començarem la setmana, dilluns, amb els primers xàfecs, que seran, en general, febles, més probables al litoral, el prelitoral i el sud del país. La cota de neu es mantindrà per damunt dels 2.000 m. Dimarts ens creuarà el gruix de la pertorbació i l'aire fred que portarà farà créixer grans nuvolades arreu del país. Podrà caure algun aiguat, en forma de tempesta, i veurem alguna calamarsada al nord-est. Les quantitats més destacades es concentrarien al Pirineu i el Prepirineu. A la resta del país, la precipitació no seria tan destacada, sobretot a prop de la costa, tot i que localment podria caurà algun xàfec intens i es podrien acumular de 10 a 20 mm en poca estona.

La nevada al Pirineu anirà baixant de cota i entre dimarts i dimecres se situarà al voltant dels 1.400 m, de manera que quedarà sobre els 1.000 m a l'Aran. Podran acumular-se de 15 a 20 cm de neu nova al Pirineu lleidatà (Aran-Franja Nord de la Pallaresa). Al sector oriental de la serralada la nevada serà més minsa. En tot cas, serà bona notícia per a les estacions d'esquí, perquè amb el descens tèrmic podran engegar els canons.

Cota de neu prevista per a dimarts.

La refrescada més sensible es notarà a partir de dilluns i dimarts, amb valors a l'interior i al Pirineu uns 10 o 12 graus, en general, per sota dels actuals.

Rècord de temperatura de l'aigua del mar

Els darrers dies de calor, amb la forta insolació i una mar molt calmada, amb poc moviment d'aigua, van afavorir que les temperatures de l'aigua del mar batessin alguns rècords. Per exemple, a l'Estartit, no registraven una temperatura tant alta des del passat març de l'any 2014.

A la platja de Barcelona, dijous passat, es van mesurar 15,5 ºC, el valor més alt per a aquesta setmana del març des que es prenen dades (des del 2006), i 1,6 ºC per sobre de la mitjana climàtica del període 2006-2023.

El desgel de l'última nevada ha fet pujar lleument les reserves hídriques

L'increment de les reserves de les conques internes després del desgel de l'última nevada ha estat d'un punt percentual. Recordem que caldrien moltes nevades o diverses borrasques actives per notar un increment més sensible en la recuperació del nivell hídric dels embassaments de les conques internes. En tot cas, aquest increment és molt benvingut.

stats