La méteo

Arriba un altre episodi de temperatures exageradament altes, però té data de caducitat

Entre diumenge i dimarts se superaran els 20 °C en molts punts de la costa i del prelitoral

2 min
Neu i colors de tardor aquest divendres a Setcases
Escolta aquí la previsió del temps

Lentament la temperatura es va enfilant. Des de dimarts cada migdia ha sigut una mica més càlid que l'anterior, i aquesta tendència s'accentuarà molt més els pròxims tres dies. Avui ja s'han superat puntualment els 20 graus en alguns punts de les Terres de l'Ebre, destaquen els 21,5 °C d'Aldover, els 21,2 de l'Observatori de l'Ebre, els 20,1 de Benissanet o els 19,8 de l'Ametlla de Mar. Per contra, a Vic no s'ha passat de 10 graus.

Anomalia diària de les temperatures màximes a Catalunya
A partir de dades de 140 estacions del Meteocat. Període referència 2009-2020.

Una potent entrada d'aire càlid marcarà el temps entre demà i dimarts de la setmana que ve. En aquesta època de l'any aquests canvis de masses d'aire no són notoris arreu de la mateixa manera, però en punts de muntanya i en sectors de la costa i del prelitoral el termòmetre es dispararà notablement. Tornaran les màximes de més de 20 °C, i entre dilluns i dimarts algun termòmetre podria fins i tot fregar els 25 °C al prelitoral. A Ponent i en altres fondalades interiors l'ambient no serà tan suau, però més enllà dels llocs on la boira faci més el ronso, la temperatura també pujarà.

És destacable també, en tot cas, que aquest pic de temperatura començarà amb una data de caducitat ben clara: un canvi de temps a partir de dimecres farà baixar el termòmetre en picat i obrirà un altre cop la porta a l'ambient normal de principi d'hivern. És incert si aquestes temperatures més normals s'allargaran gaire; a llarg termini, de moment, la previsió de tendències per setmanes que elabora el Centre Europeu de Predicció augura una setmana prèvia a Nadal amb un fred notable i temperatures per sota del que tocaria a bona part d'Europa, inclosa la península Ibèrica.

A més curt termini cal tenir en compte que aquest migdia la temperatura encara serà relativament baixa, i que demà diumenge el dia començarà amb força temperatures de menys de 5 graus.

Pel que fa a l'estat del cel avui el pas d'un altre front aportarà molts núvols prims i a última hora s'escaparan més precipitacions al Pirineu occidental, amb una cota de neu que tendirà a enfilar-se per sobre dels 2.000 metres. Demà predominarà el sol. Al matí hi haurà bancs de boira en fondalades de la Catalunya Central, però el vent sec dels últims dies evitarà que la boira guanyi gaire presència a Ponent.

Les previsions pel que fa a noves precipitacions a llarg termini no són engrescadores, tot i que entre dimecres i dijous de la setmana que ve tornarà a haver-hi alguns ruixats i nevades en comarques del nord. El canvi de temperatures que arribarà a mitjans de la setmana que ve anirà acompanyat d'una nevada que pot ser destacable al Pirineu occidental. És possible que també al Pirineu oriental i en punts de l'Empordà i la Garrotxa pugui arribar a ploure amb una mica de ganes, però lluny d'aquests sectors de l'extrem nord és poc probable que plogui dignament. Els mapes de probabilitat que en total durant els pròxims nou dies s'acumulin més de 5 l/m², més de 20 l/m², més de 50 l/m² o més de 100 l/m² dibuixen clarament aquest canvi de temps que és poc probable que sigui gran cosa més enllà d'aquestes comarques del nord.

stats