La méteo
previsions 19/07/2022

La méteo: el pròxim canvi de temps serà un altre episodi de temperatures extremes

Aquesta tarda s'escaparan ruixats aïllats i demà serà un dia una mica més suportable, però la calor forta tornarà aviat

3 min

BarcelonaTarda de calor gairebé tan intensa com ahir, tot i que en general les màximes han seguit la tímida tendència a la baixa. Avui la mitjana de les temperatures màximes a Catalunya ha sigut gairebé mig grau més baixa que ahir, però tot això de mitjana encara hi ha hagut 4 graus més dels que caldria esperar per a l'època. El termòmetre ha tornat a fregar els 40 graus a Ponent. D'entre les màximes més altes d'avui destaquen els 39,4 ºC de Lleida (la Femosa), els 39,3 de Tremp o els 39,2 de la Pobla de Segur.

Una altra dada molt significativa d'aquests dies és la de la temperatura del mar. Les dades que s'obtenen mitjançant boies de mesura demostren que el Mediterrani Occidental està exageradament més calent del que caldria esperar. La calor molt sostinguda des de principis de maig ha fet que avui la boira de mesura que està a prop de Dragonera hagi arribat a marcat una temperatura de 30 graus. A tocar de Barcelona aquest mateix sistema de mesura situa la temperatura de l'aigua en 28 graus i a Tarragona en 29. Algunes milles mar endins en paral·lel al cap de Begur la temperatura és de 25 graus.

Aquesta tarda i vespre es podrien formar alguns ruixats i tempestes puntuals a l'Aragó i al voltant dels Ports, uns xàfecs que no és descartable que puguin acabar afectant punts del Pirineu Occidental i comarques de la Franja o de l'extrem oest de Catalunya. Ruixats molt aïllats i poc abundants, en tot cas. Demà aquesta possibilitat de ruixats aïllats se centrarà més al voltant del Ripollès, però igualment si s'arriben a produir xàfecs en aquest sector seran fenòmens localitzats i poc abundants.

Demà serà el dia més agradable de la setmana, però això no vol dir que la calor no hagi de ser intensa. Les màximes seguiran superant amb facilitat els 35 graus a Ponent, però en general hi haurà un o dos graus menys que avui. L'entrada de la tramuntana pot disparar alguns termòmetres a l'Empordà.

Cada cop és més probable un nou episodi de calor extrema de cara al cap de setmana, sobretot entre diumenge i dilluns. Al voltant del 24 i 25 de juliol podrien tornar les temperatures de més de 40 graus, i ja divendres l'entrada del vent de garbí provocarà un primer pic de calor extrema més localitzat cap a les comarques de Girona. Estiu gairebé sense treva.

És possible que de l'enèsim pic de calor extrema d'aquest estiu en sortim d'una forma una mica més clara. Cap a mitjans de la setmana que ve la temperatura podria ser més normal per a l'època, però no és probable un canvi important que pugui fer arribar ruixats i temperatures més baixes del que és habitual. La previsió d'anomalia de temperatura que elabora dos cops per setmana el Centre Europeu de Predicció dibuixa una setmana que ve molt dura, amb entre 3 i 6 graus més dels que tocaria i fins i tot amb símptomes d'anomalies encara més fortes al Pirineu. De cara a l'última setmana de juliol no hi ha indicis que les coses hagin de millorar gaire.

El gràfic d'anomalia de temperatura diària a Catalunya des de l'1 de maig dibuixa un perfil molt dur, amb escassíssimes treves de temperatures més normals per a l'època i cap període sostingut de fresca. El que s'acosta fins al tram final del juliol és un altre pic vermell en el gràfic.

Més enllà dels ruixats aïllats que hi pugui haver entre avui i demà, no hi ha gran cosa més a destacar pel que fa a l'estat del cel. Com a mínim fins ben entrada la setmana que ve no hi ha indicis de cap situació que pugui fer aparèixer els ruixats i tempestes de forma més o menys extensa, ni que sigui en punts de muntanya.

El vent tornarà a ser un factor que provocarà canvis de temperatura locals els pròxims dies. Avui el garbí es deixarà sentir una mica més que els últims dies a la Costa Brava i a la vall de l'Ebre. Després d'això entrarà una mica de tramuntana, sobretot entre la matinada i el matí de dijous, però divendres el vent tornarà a bufar de sud-oest i serà un factor clau perquè la temperatura es dispari a les comarques de Girona. Entre aquesta tarda i demà hem d'esperar una mica més d'alteració marítima que els últims dies i podrien fins i tot aparèixer algunes banderes grogues en platges molt obertes.

stats