La méteo
previsions 10/03/2023

La méteo: ventades i una calor de maig que no durarà

Aquest dissabte la temperatura saltarà per sobre dels 25 graus, però diumenge el termòmetre ja baixarà força a la costa

4 min

BarcelonaTarda de divendres amb temperatures de maig. Per tercer dia consecutiu les màximes s'han disparat clarament per sobre del que caldria esperar per a l'època. Destaquen els 25,2 °C dels Alfacs, els 25 del Zoo de Barcelona o els 24,7 de Tarragona i de Cabrils. El vent sec de l'oest ha fet que la temperatura es disparés molt més a la costa que en sectors interiors, tal com mostra aquest mapa de les temperatures que hi havia a les 15.30 h:

Temperatura a les 15.30 h

El vent és l'altre gran protagonista del temps. Aquest matí ha bufat amb ratxes de 97 km/h al Pantà de Siurana, de 96 al Puig Sesolles del Montseny, de 91 a Ulldemolins i de 85 a l'aeroport de Reus. Protecció Civil manté activada l'alerta del pla Ventcat arran dels avisos del Meteocat que alerten de perill alt per vent en moltes comarques, sobretot en cotes altes. El vent d'entre ponent i mestral bufarà amb ratxes fortes al Pirineu i en un grapat de comarques de l'altiplà central i del prelitoral central i sud. Cal esperar cops de vent que puguin arribar a superar els 70 o 80 km/h en alguns casos, unes ratxes que es poden seguir produint fins dissabte al migdia. En canvi, diumenge el vent tendirà gairebé a desaparèixer. A més llarg termini cal destacar que dimarts el mestral i la tramuntana tornaran a bufar amb ratxes fortes.

Aquest cap de setmana el termòmetre s'enfilarà encara un graó més i començarem a tenir valors plenament de maig. Demà les màximes es dispararan en general i alguns termòmetres arribaran a superar els 25 °C al migdia, fins i tot a prop de mar, on podrien arribar a caure alguns rècords de temperatura del mes de març. La temperatura, però, quedarà més frenada al Pirineu i en altres indrets de l'extrem nord de Catalunya a causa dels núvols.

Diumenge serà bastant menys càlid que dissabte en molts punts de la costa; en ciutats com Barcelona i Tarragona la temperatura pot arribar a baixar més de cinc graus entre un dia i l'altre. La previsió pel que fa a temperatures de cara als pròxims dies té bastants matisos locals, com es pot comprovar en els mapes de diferència de temperatura prevista entre avui i els dies vinents.

Després d'aquests dies de calor estranya per a l'època, a partir de dimarts arribarà una baixada marcada de la temperatura que farà tornar el termòmetre a valors més normals de final d'hivern, però res fa pensar que tornem al fred dels primers dies de març. És bastant possible que durant aquest tram central del març les pujades i baixades marcades de temperatura se succeeixin, de manera que la calor no s'instal·larà, però quan torni un ambient més fred segurament tampoc serà per gaires dies.

Res fa pensar en precipitacions el cap de setmana, més enllà d'algunes pluges que sí que poden afectar el vessant nord del Pirineu dissabte a la tarda. Dissabte i diumenge sí que hi haurà, però, moments de cel mig ennuvolat. Dissabte els núvols més espessos afectaran sobretot el Pirineu i algunes altres comarques de l'extrem nord de Catalunya, mentre que diumenge arribaran a més indrets i no és descartable que la boira faci acte de presència a prop de mar. Els ruixats i tempestes d'ahir van arribar a deixar 14 l/m² a Riudecanyes, 13 al Masroig, 11 a Mont-roig del Camp i 10 en indrets com Tarragona, Falset i Ascó. Al Pirineu destaquen els 22 l/m² del Port del Comte o els 12 de Tuixén.

La setmana que ve començarà amb una nova tongada de pluges i nevades que entre dilluns i dimarts afectarà sobretot el Pirineu occidental però que podria deixar ruixats també en algunes comarques de Girona de cara a dimarts. La cota de neu baixarà fins als 1.500 metres i a les cotes altes del Pirineu s'acumularan més de 10 o 15 cm de neu en molts casos. Fora de la serralada, és poc probable que els xàfecs siguin destacables.

A més llarg termini també s'entreveu bastant clarament un altre canvi de temps de cara al pròxim cap de setmana. Entre dissabte i diumenge que ve és bastant possible que torni a nevar al Pirineu i que descarreguin ruixats en altres comarques del terç nord de Catalunya, però a hores d'ara els models de previsió fan pensar que, com passarà entre dilluns i dimarts que ve, el més probable és que només caiguin precipitacions destacables al Pirineu.

Floracions tardanes pel fred del final de l'hivern

L'hivern va començar amb temperatures molt altes per Nadal, com segur que recordareu, però a partir de mitjans de gener ha fet un fred bastant continuat i destacable, sobretot a les nits. Això ha fet que alguns arbres hagin endarrerit la seva floració respecte dels últims anys. Un dels observadors fenològics de Barcelona, Toni Barrera-Escoda, ha detectat que enguany les primeres fulles de la prunera no han aparegut fins entrat el març, un fet estrany en el context dels últims anys. Com a mínim des del 2015 no hi havia hagut cap any en què la prunera trigués més enllà del 20 de febrer a florir.

Fixeu-vos que des del 15 de gener hem passat per diferents fases de nits bastant més fredes del que tocaria per calendari, i les nits amb anomalia de temperatura positiva han sigut escasses. Això ha canviat radicalment aquesta setmana.

Anomalia de les temperatures mínimes a Catalunya
A partir de dades de 86 estacions del Meteocat
stats