La méteo

La méteo: pluja i neu a cotes baixes, però no tanta com caldria

Entre dimecres i dijous nevarà en indrets on és poc habitual, però les quantitats no s'entreveuen tan abundants com semblava fa alguns dies

3 min

BarcelonaMatí de temperatures baixes. El vent es va apagant i això afavoreix que a primera hora la temperatura sigui cada cop més baixa. Algunes mínimes d'avui són ja les més baixes de l'hivern fins ara. És el cas per exemple de Girona, on els -7 °C d'aquest matí són la temperatura més baixa des del gener passat. Destaquen també els -7,9 °C de les Planes d'Hostoles, els 8 de Vilobí d'Onyar, els -6,5 de Tremp, els -6,8 de Sant Pau de Segúries i els -5,9 de Vic i d'Olot. Més d'un 40% de les estacions de les quals fem seguiment han baixat sota zero a primera hora.

Anomalia de les temperatures mínimes a Catalunya
Període de referència 2009-2020. A partir de dades de 140 estacions del Meteocat.

Aquesta nit encara hi ha hagut ratxes de vent de fins a 169 km/h a Portbou, de 100 a Mas de Barberans i de 94 a Espolla, però avui amb el pas de les hores la tramuntana s'anirà desinflant. La nevada anirà a menys i serà més residual a l'Aran i al nord del Pallars Sobirà, amb alguns últims xàfecs més febles. Poblacions com Alós, a l'Alt Àneu (1.265 m), han acumulat més de 30 cm durant el cap de setmana. A les parts altes de la Vall d'Aran i del nord del Pallars alguns gruixos acumulats superen els 40 o 45 cm, tot i que el fort vent fa difícil determinar les acumulacions.

A poc a poc es va definint l'episodi de pluges d'aquesta setmana, unes precipitacions que arribaran entre dimecres i dijous. Seran pluges i nevades extenses i puntualment abundants que en molts casos deixaran entre 20 i 30 l/m². És a dir, serà una ploguda i nevada extensa que anirà molt bé per frenar la sequera, però no hi ha indicis que hagi de ser un temporal prou important perquè suposi un cop realment important a la falta de precipitacions.

Encara hi ha dubtes sobre quines poden ser les regions més agraciades per la precipitació. Durant el cap de setmana semblava que zones com l'Empordà, el Ripollès i la Garrotxa serien les que rebrien quantitats més importants, però no és gens descartable que també el Camp de Tarragona i l'altiplà central puguin rebre precipitacions molt destacables. És molt probable que en alguns indrets caiguin més de 50 l/m², però aquesta no serà la tònica general de l'episodi.

Les precipitacions començaran dimecres a la matinada al sud de Catalunya i a mesura que avanci el dia s'aniran estenent. Dijous a la matinada és quan plourà amb més ganes en comarques de Girona, i encara fins dijous a la tarda cal esperar que segueixi plovent en moltes comarques de la costa i del prelitoral.

La cota de neu se situarà per sota dels 1.000 metres durant l'episodi i en algunes comarques centrals i de l'oest pot arribar a nevar fins als 600. El Meteocat ha emès ja aquest matí un avís per neu de cara a dimecres a la tarda que afecta més de 15 comarques del Prepirineu, de la Catalunya Central i del prelitoral. El Servei Meteorològic de Catalunya alerta del risc que per sobre dels 700 metres es puguin acumular més de 5 cm de neu.

Segurament, però serà dijous quan la cota de neu sigui més baixa, sobretot en comarques de la meitat oest i especialment a les Terres de l'Ebre. Al Pirineu Oriental i en punts alts del Prepirineu es podrien acumular més de 30 o 40 cm de neu durant l'episodi. Cal tenir en compte que aquests mapes de gruix de neu acumulada prevista encara poden variar força en pròximes actualitzacions.

Dimecres el vent es deixarà sentir poc i no bufarà de llevant. Dijous entrarà vent d'entre tramuntana i gregal, que provocarà molt mala mar a la Costa Brava i en punts de la costa central.

Tota la setmana serà de ple hivern, i encara que els núvols i el vent evitin glaçades especialment fortes, la sensació de fred serà ben viva durant els pròxims set dies. Com a mínim fins a mitjans de gener l'ambient seguirà sent marcadament d'hivern.

stats