La méteo
previsions 24/07/2022

Menys calor i una mica d'aigua abans de tancar el mes de juliol

Avui diumenge s'arribarà als 40 graus al pla de Lleida però a partir de dimarts respirarem una mica més bé

2 min
Posta de sol des de l'Esquirol, a Osona.
Escolta aquí la previsió del temps

Aquest diumenge la calor ha sigut de primera categoria. La matinada no ha sigut gaire més càlida que l'anterior, però al migdia sí que hem notat entre 2 i 4 graus més que ahir i, per exemple, les màximes s'han enfilat fins als 40,9 ºC a Sant Romà d'Abella i els 40,3 a Tremp, i han superat els 39 en indrets com Cardona, Lleida, la Pobla de Segur o Montesquiu. Els termòmetres s'han tornat a quedar al voltant dels 30 graus a la façana litoral, però la sensació de xafogor ha sigut especialment acusada prop de mar i, de fet, la temperatura de sensació ja superava els 35 en tots els trams de costa abans de quarts de deu del matí.

Un ambient de rigorós estiu –aquest diumenge probablement s'assoliran algunes de les temperatures més altes de la segona quinzena del mes de juliol– que ha vingut acompanyat de moltes hores de cel clar. Fins a mig matí els bancs de núvols baixos han fet la guitza en alguns punts de la costa central i de la Costa Daurada i havent dinat han crescut quatre tímides nuvolades al Pirineu però el sol ha sigut i serà el gran protagonista de la joranada. La marinada ha bufat especialment reforçada a la Costa Brava però les ratxes no han superat enlloc els 60 km/h.

Previsió de ratxes màximes de vent per a aquest diumenge a la tarda.

Dilluns la calor afluixarà al conjunt del país i només cap a la vall de l'Ebre, el Priorat o les Garrigues els termòmetres s'enfilaran més que avui. Al vespre es girarà una mica de tramuntana a l'Empordà i això afavorirà que dimarts es normalitzin definitivament les temperatures: continuarem parlant de valors de plena canícula, però ja molt semblants als que tocarien en aquestes altures d'estiu. Aquesta treva sembla que s'allargarà fins a finals del mes de juliol: potser dijous el mercuri repuntarà lleugerament, però en cap cas es repetiran les màximes de més de 36 o 37 ºC als sectors més càlids del país.

A principis de setmana informàvem que Londres havia arribat als 40ºC per primera vegada i que també s'havia superat aquest registre a París. La bombolla d'aire càlid que ha anat penetrant pel continent europeu a mesura que avançava la setmana també va deixar el rècord absolut en ciutats com Nantes, Dublín o en zones com el País de Gal·les. I dijous era el torn de la península escandinava, i el Servei Meteorològic de Suècia anunciava la temperatura més alta mai registrada al país: 37,2 ºC a Målilla.

Pel que fa a l'estat del cel, també esperem alguns canvis de cara a la setmana vinent. El pas d'una petita línia frontal farà que demà augmentin els núvols i que a la tarda s'escapi algun xàfec aïllat al terç nord del país. A partir de dimarts el sol tornarà a ser el gran protagonista a la majoria de comarques, però els ruixats de tarda es repetiran, dia sí dia també, en algun indret o altre del Pirineu. Les últimes actualitzacions dels mapes del temps han desdibuixat la possibilitat que dijous i divendres plogui fora de l'àmbit pirinenc i, ara mateix, sembla difícil que es reculli aigua a les comarques de la costa i del Prelitoral abans de tancar el mes de juliol.

stats