previsions 22/03/2022

La méteo: nou episodi de pluges que afectarà sobretot l'extrem sud de Catalunya

Durant la segona part de la setmana la temperatura anirà pujant, però el temps seguirà sent ventós i insegur

3 min

BarcelonaAmb el pas de les hores els ruixats han anat desapareixent. Avui ha sigut el dia amb més clarianes a Catalunya des del 9 de març, però, tot i això, encara hi ha hagut al voltant d'un 15% menys de llum del sol de la que acostuma a haver-hi un dia al voltant del 20 de març. D'entre les precipitacions d'avui destaquen els 20 l/m² del PN dels Ports, els 7 del Tibidabo i d'Amposta, els 5 del centre de Barcelona i de Castellbisbal o els 4 de Barcelona. La neu ha tornat a caure al Montseny, on hi ha acumulats gairebé 5 cm a les parts més altes.

El Turó de l'Home, aquesta tarda

Durant la nit les pluges han anat a la baixa a l'extrem sud de Catalunya i al País Valencià, on els registres de les últimes hores són realment importants. Des de diumenge l'estació del Meteocat ubicada al PN dels Ports ha acumulat 233 l/m². Ahir les pluges van ser especialment abundants al País Valencià, on en molts indrets es van acumular més de 100 l/m² en 24 hores. A la serra d'Espadà les acumulacions van arribar a superar els 370 l/m², segons dades de la xarxa AVAMET. Les fortes pluges van fer créixer rius i barrancs amb molta força. Avui les pluges més abundants han afectat sobretot comarques del sud. Destaquen els 91 l/m² de Sogorb i els 73 de Barx.

Aquest migdia ha tornat a ser fred per ser un dia de la segona part del mes de març. De mitjana hi ha hagut 3,5 menys dels que sol haver-hi. D'entre les màximes més altes destaquen els gairebé 17 °C d'Alcarràs i els 16 de Malgrat de Mar i del Vendrell. Des del 5 de març no hi ha un migdia a Catalunya amb temperatures més altes del que caldria esperar per a l'època.

Anomalia diària de la temperatura màxima a Catalunya
A partir de dades de 87 estacions del Servei Meteorològic de Catalunya

Entre demà i dijous cal esperar un altre episodi amb acumulacions importants de precipitació al País Valencià i a les Terres de l'Ebre. Demà a primera hora els aiguats es concentraran en comarques com la Safor, la Marina Alta i el Comtat, però amb el pas de les hores els ruixats més abundants s'aniran desplaçant cap a sectors més al nord del País Valencià i tornaran a afectar amb ganes també les Terres de l'Ebre. Fixeu-vos que entre avui i demà les pluges podrien acumular entre 50 i 100 l/m² gairebé a tot el País Valencià, i molt probablement hi haurà quantitats superiors de forma local. Als Ports poden caure fins a 100 l/m² més, però aquesta vegada les pluges no han de ser protagonistes també a l'Empordà, a la Garrotxa o al Ripollès com ha passat els últims dies.

A Catalunya demà serà un dia amb força clarianes, sobretot al Pirineu i Prepirineu, on els núvols seran fins i tot escassos. A prop de mar el cel continuarà mig ennuvolat i podrien fins i tot caure ruixats aïllats, més puntuals que els d'aquest matí. La segona part de la setmana el temps serà bastant similar: més núvols que clarianes i també algunes pluges disperses i en general poc abundants. Dijous tornarà a ser un dia marcadament gris a Catalunya, però divendres es tornaran a obrir clarianes pel nord.

De cara al cap de setmana el més probable que és que les precipitacions, a part d'afectar el País Valencià, afectin també de forma més general les Balears. A Catalunya no és tan probable que plogui en l'inici del cap de setmana, però el temps s'entreveu si més no insegur. La temperatura anirà pujant lentament a mesura que avanci la setmana, però el vent seguirà bufant de llevant, i això evitarà que la sensació tèrmica pugui gaire, sobretot a prop de mar.

stats