País Valencià 22/03/2022

Les pluges desborden rius i barrancs al País Valencià

A Eslida s'han registrat 373 l/m² en les últimes 24 hores, rècord diari en les comarques de Castelló

Ara
2 min
El riu Palància s'ha desbordat a la ciutat de Sagunt (Camp de Morvedre), ben a prop de la seva desembocadura.

ValènciaLes intenses precipitacions que afecten el País Valencià des de la setmana passada -amb acumulacions puntuals de més de 400 litres- i que des de dilluns s'estan produint especialment al nord, han provocat que en molts indrets s'hagin acumulat més de 100 l/m² en les últimes 24 hores. A Eslida (Plana Baixa), a la serra d'Espadà, les acumulacions van arribar fins i tot als 373 l/m², segons dades de la xarxa AVAMET, el que suposa el rècord diari en les comarques de Castelló.

A conseqüència d'aquestes pluges, el cabal dels rius i barrancs ha crescut molt, entre ells el riu Anna, que a Borriana ahir a la nit baixava molt carregat amb tota l'aigua que havia anat agafant de les pluges de la serra d'Espadà. De fet, va ser necessari activar el Centre de Coordinació Operativa Municipal (Cecopal) i, encara que la tendència és decreixent, s'ha declarat l'Emergència Situació 0. El mateix ha passat a la veïna Moncofa (Plana Baixa), on s'ha desbordat el riu Belcaire i on també s'ha activat el Cecopal.

A més d'Eslida i altres municipis de la serra d'Espadà, també destaquen els acumulats de 279,4 litres per metre quadrat en 24 hores a Xera (Serrans), on s'ha produït el desbordament del riu Magre. També ha fet falta tallar la Nacional III a Utiel (Plana d'Utiel) i s'ha interromput la circulació de trens de Rodalies entre les estacions de Bunyol (Foia de Bunyol) i Utiel a causa de l'acumulació d'aigua. A Alboraia (Horta), el desbordament del barranc del Carraixet ha obligat a evacuar 15 persones en la seva desembocadura i hi ha diversos camins tallats. A Algemesí i Guadassar (Ribera Alta) s'ha produït el desbordament del riu Magre.

Entre demà i dijous cal esperar un altre episodi amb acumulacions importants de precipitació al País Valencià i a les Terres de l'Ebre. Demà a primera hora els aiguats es concentraran en comarques com la Safor, la Marina Alta i el Comtat, però amb el pas de les hores els ruixats més abundants s'aniran desplaçant cap a sectors més al nord del País Valencià i tornaran a afectar amb ganes també les Terres de l'Ebre. Fixeu-vos que entre avui i demà les pluges podrien acumular entre 50 i 100 l/m² gairebé a tot el País Valencià, i molt probablement hi haurà quantitats superiors de forma local. Als Ports poden caure fins a 100 l/m² més, però aquesta vegada les pluges no han de ser protagonistes també a l'Empordà, a la Garrotxa o al Ripollès com ha passat els últims dies.

El conductor d'un camió va ser rescatat aquest dilluns a Torrent (Horta).
stats