La méteo
previsions 08/06/2023

La méteo: les restes de la pertorbació 'Oscar' faran arribar més pluges

Aquest cap de setmana serà el primer marcadament d'estiu. La sensació tèrmica s'enfilarà per sobre dels 30 graus gairebé arreu

3 min

BarcelonaEns anem acostant cap a l'estiu sense que la calor sigui encara intensa. Els núvols han tornat a frenar avui la temperatura a l'oest, cosa que juntament amb el vent de sud ha afavorit que les màximes més altes del dia s'hagin registrat al nord-est. Destaquen els 31,2 °C de Cabanes, el 29,7 del Pantà de Darnius-Boadella, els 29 d'Alcarràs o els 28,8 de Viladecans.

No sabem si l'estiu serà tan dur com l'anterior, però el que sí que ja es pot dir és que no serà tan llarg. L'any passat en aquest moment de l'any les estacions del Meteocat ja havien registrat més de 1.403 temperatures de més de 30 graus, mentre enguany encara no s'ha arribat ni a 130, gairebé 11 vegades menys. El gràfic de l'evolució de la temperatura mitjana a Catalunya en un any i l'altre deixa ben clara la diferència.

Temperatura mitjana diària a Catalunya
A partir de dades de 86 estacions del Meteocat

Aquesta tarda arribaran tempestes per l'oest que cap al vespre i les primeres hores de la nit podrien arribar a descarregar amb ganes en sectors de la Franja i de l'extrem oest de Catalunya, tot i que els aiguats més importants afectaran el País Valencià. Seran ruixats molt irregulars que passaran de pressa.

Demà serà un dia més variable en general: durant el matí es podrien escapar ruixats molt dispersos, sobretot a la meitat oest, però més aïlladament també en indrets de la costa i del prelitoral. A la tarda els xàfecs seran més probables a les cotes altes del Pirineu i en punts de muntanya del sud, tant als Ports com a les muntanyes de Prades. En general seran pluges poc abundants, tot i que a l'extrem oest de Catalunya entre dijous a la nit i divendres al migdia és possible que s'acumulin alguns registres destacables.

El cap de setmana les tempestes de tarda aniran recuperant el protagonisme, sobretot al Pirineu, a la Catalunya Central i en comarques interiors de Girona, però més aïlladament també en altres comarques interiors i prelitorals. Diumenge hi haurà més tronades de tarda que dissabte.

Al voltant de dimarts que ve les restes de la pertorbació Oscar, que ha afectat amb intensitat els arxipèlags de Madeira i les Canàries aquestes últimes hores, afavoriran que els ruixats afectin moltes comarques. Fixeu-vos que mentre la pertorbació en superfície situada a l'Atlàntic més aviat tendeix a desfer-se durant els pròxims dies, la taca verdosa que és l'aire fred en altura avança cap al Mediterrani occidental, cosa que afavorirà la inestabilitat en l'inici de la setmana que ve.

Entre dimarts a la tarda i dimecres al migdia s'entreveu cada cop més probable una de les tongades de ruixats més extenses de la primavera, encara que les pluges continuïn sent irregulars. Encara hi ha incertesa, però les últimes actualitzacions dels models de previsió han reforçat el pronòstic de pluja.

Aquesta setmana els embassaments han fet una pujada més clara, i ja ens hem situat en el nivell més alt des de la primera quinzena de març. Les reserves de les conques internes tot just superen el 27%, però s'ha de dir que han augmentat gairebé dos punts percentuals en una setmana.

La calor anirà arribant a mesura que avanci la setmana. El cap de setmana cal esperar màximes entre 2 i 4 graus més altes en general i una pujada de més de 5 graus en molts indrets de la vall de l'Ebre.

Entre divendres i dilluns la calor serà marcadament d'estiu, amb màximes que s'acostaran als 35 °C a Ponent i temperatures prop dels 30 en moltes comarques. El canvi de temps de dimarts farà baixar clarament el termòmetre, però cap al tram final de la setmana que ve podria haver-hi un altre pic de calor. Sembla que entrarem ara en una fase de pujades i baixades marcades de la temperatura.

stats