Temperatures d'abril i neu al Pirineu per encetar un cap de setmana amb menys ruixats
La temperatura tendirà a pujar durant el cap de setmana però la setmana que ve hi haurà una nova entrada d'aire fred

BarcelonaDissabte amb ruixats intermitents i molt menys abundants que els d'ahir. Tot i que poc o molt ha plogut en molts indrets, les quantitats han sigut poc importants. Destaquen sobretot les precipitacions acumulades a l'extrem nord del país, els 36 l/m² de Certascan, els 30 del Lac Redon, els 27 d'Ulldeter o els 25 de Maçanet de Cabrenys. La neu ha caigut amb ganes a les cotes altes del Pirineu, on segons els sensors de les estacions automàtiques del Meteocat en alguns punts per sobre dels 2.000 metres s'haurien acumulat entre 10 i 20 cm de neu. Més enllà del Pirineu també destaquen els 10 l/m² de Pujalt o els 5 de Granollers.
Aquest migdia la temperatura encara s'ha quedat més curta que ahir en general. De mitjana les màximes han sigut gairebé 3,5 graus més baixes del que caldria esperar per a l'època. A les cotes altes del Pirineu la temperatura no ha passat dels 0 graus en tot el dia, a la Tosa d'Alp per exemple, la màxima ha sigut de -1,8 °C, la més baixa des del 13 d'abril. No s'ha passat de 25 graus enlloc, quan fa pocs dies hi havia màximes de més de 30 en algunes comarques.
Les temperatures d'aquest dissabte ja no es repetiran en dies següents, però la calor continuarà a ratlla i a mitjans de la setmana que ve la fresca tornarà a intensificar-se de forma tan notòria com els últims dos dies. Demà al migdia la temperatura pujarà més que avui i dilluns es tornaran a superar els 25 graus en força comarques, però una nova entrada d'aire fred tornarà a fer baixar el termòmetre per sota del que tocaria de cara a mitjans de la setmana que ve, cosa que farà que tot i que hi hagi pujades i baixades del termòmetre, la calor avançada per a l'època no torni en tota la setmana que ve.

Demà es repetiran alguns ruixats i tempestes de tarda en punts del Pirineu, de la Catalunya Central i fins i tot en algunes comarques interiors de Girona i de Barcelona. En general, la inestabilitat anirà de baixa, hi haurà menys ruixats i deixaran menys aigua que avui. També hi haurà més estones de sol i la nuvolositat tendirà a disminuir.

Hi ha molta incertesa sobre com serà el temps de la setmana que ve. Dilluns i dimarts podria haver-hi intervals de núvols i molts moments de cel mig ennuvolat, però gairebé no plourà enlloc. Només al Pirineu es podrien escapar alguns ruixats puntuals. A partir d'aquí sembla probable un escenari en què aire fred en altura i vent més humit facin que les pluges sigui més extenses al Mediterrani Occidental. A hores d'ara el més probable és que aquestes pluges més abundants i extenses afectin sobretot el sud del País Valencià i les Pitiüses, i que en tot cas a Catalunya segueixin caient ruixats més dispersos, sobretot entre dijous i divendres. Caldrà seguir-ho.

Moltes pedregades, no tanta aigua
Ahir a la tarda i vespre molts dels ruixats i tempestes van anar acompanyats de calamarsa o fins i tot de pedra. Al Vallès, al Moianès, a Osona i fins i tot en molts barris de Barcelona les tronades van anar acompanyades de quantitats importants de calamarsa. Entre el Moianès i el Bages fins i tot es va haver de donar pas alternatiu en algunes carreteres a causa de la gran quantitat de calamarsa acumulada.
Una estació d'un particular va registrar un aiguat de 63 l/m² a Gualba, una dada plausible tenint en compte l'estacionalitat de la tempesta. Destaquen també els 47 l/m² de Sant Celoni, els 38 d'Almoster, els 35 de la Batllòria, els 33 de Constantí, els 29 de l'aeroport de Girona, els 28 del Poblenou de Barcelona, els 25 de Reus i els 24 d'Anglès i de Sant Salvador de Guardiola.
Les pluges van acumulant litres aquí i allà, però no acaben de regar de manera general Catalunya. De fet, si ara s'acabés el maig, en el conjunt de Catalunya només hauria plogut una mica més d'un 30% de la pluja que sol caure. Des que va començar a ploure durant el cap de setmana del Primer de Maig, destaquen els 145 l/m² caiguts a Ulldeter, al naixement del Ter; els 101 del puig Sesolles, al Montseny; els 99 de Núria; els 85 del Parc Natural del Montnegre Corredor, i els 84 de Núria. Són molt bones notícies, perquè són algunes de les zones més afectades per la sequera que fa dos anys que dura, però també cal tenir en compte que algunes parts del país segueixen sense rebre aigua: en tots aquests dies de tempesta les Borges Blanques, Mollerussa i Lleida han rebut menys de mig litre per metre quadrat, Tarragona 2 i Cunit 3.