previsions 18/06/2022

La Méteo: cap de setmana tòrrid, amb calor menys extrema a partir de diumenge

El termòmetre arribarà a 40 ºC a Ponent però es frenarà al nord-est o al litoral, malgrat que encara farà molta calor

4 min
Albada amb un cel ben serè, a Manlleu (Osona)
Escolta aquí la previsió del temps

L'onada de calor no afluixarà fins entrada la setmana vinent. Aquest dissabte encara assolirem els 40 °C a les terres de Lleida, però a Girona ja no passaran dels 38. És a dir, continuarà fent calor, però no serà tan extrema com els últims dos dies, en què els termòmetres han batut rècords com, per exemple, a Girona, amb els 40,8 °C assolits aquest divendres (el tercer any des del 2015 que se superen els 40 graus). Altres valors històrics van ser els 35,4 °C del Prat de Llobregat (la més alta al juny dels 11 anys de la sèrie), o els 34,4 °C de Malgrat de Mar (la més alta al juny dels 32 anys de la sèrie). Els 40 °C es van tornar a superar en molts punts de Ponent o de l'interior de les comarques gironines. Van destacar els 41,3 °C de Lleida (la Femosa), els 41 °C de Gimenells o els 40,6 °C de la Vall de Bianya. A Solsona el termòmetre també va arribar als 40 °C. I al País Valencià, destaquen els 39 °C de l'aeroport de València o els 42,4 °C de Xàtiva.

Cal destacar també la nit tropical, amb temperatures mínimes que en alguns casos no han baixat dels 24 °C:

  • Barcelona (zona universitària): 24 °C
  • Banyoles: 23 °C
  • Portbou: 22 °C
  • Viladecans: 21 °C
  • Tarragona: 21 °C

Tot plegat, aquesta onada de calor continua associada a una irrupció d'aire càlid procedent del nord de l'Àfrica. La dorsal càlida ve acompanyada de pols en suspensió i els vents càlids del sud i el sud-oest en altura reescalfen l'ambient, i generen aquest ambient tòrrid i més típic de la canícula. Tot sembla indicar que el termòmetre es normalitzarà a partir de Sant Joan, amb temperatures més pròpies d'aquestes dates.

Temperatura prevista a 850 hPa per dissabte a les 6 h (1.500 m)

Aquest dissabte el matí ha començat amb temperatures altes i alguns núvols baixos però la dinàmica serà la d'un cel ben serè o, en tot cas, amb presència d'algun núvol prim. El termòmetre tornarà a disparar-se a Ponent i assoliran de nou els 40 °C a Lleida. No obstant això, tot sembla indicar que al nord-est ja no arribaran a valors tan extrems. Continuarà fent calor, però les màximes podran frenar-se al voltant dels 38 °C. A la resta del país el termòmetre es mourà entre els 30 °C de la costa i els 35 del prelitoral. Al litoral entrarà un vent lleu de llevant que mantindrà a ratlla el termòmetre, amb valors que es mouran entre els 28 i els 31 graus, i accentuarà la sensació de xafogor, recordant una jornada més típica de juliol o agost que no pas de final de primavera. Apareixeran algunes nuvolades de tarda al Pirineu o al Prepirineu però no deixaran precipitacions.

Diferència de temperatura màxima pevista entre divendres i dissabte
Temperatura màxima prevista per dissabte

La matinada tornarà a ser tropical en molts observatoris del litoral, amb valors pròxims als 23 o 24 graus. Al nord-est i al Pirineu es descansarà una mica millor perquè els valors mínims podran baixar una mica més respecte a dies enrere.

Diferència de temperatura mínima entre dissabte i diumenge

Diumenge la jornada tornarà a estar marcada pel cel serè i per alguns núvols d'evolució al Pirineu o Prepirineu. Al matí i al final de la jornada podran aparèixer alguns núvols baixos o, fins i tot, algun banc de boira costaner al litoral. A la resta s'espera cel ben serè i termòmetres encara alts, tot i que la calor no serà tan extrema. A les comarques gironines la màxima es frenarà al voltant dels 37 °C i a Ponent podran baixar per sota dels 38 graus. Al litoral el termòmetre no passarà dels 30 graus en alguns punts, però la sensació de xafogor serà acusada.

A partir de dilluns el termòmetre patirà alguns alts i baixos: remuntarà dilluns i baixarà a partir de dimarts, amb possibilitat d'alguns xàfecs o alguna tronada que podrà ser més probable entre dimarts i dijous al Pirineu o a l'interior de les comarques gironines (Guilleries, Collsacabra).

Pluja total acumulada per dilluns
Pluja total acumulada prevista per dimecres

La tendència és que el termòmetre es normalitzi a partir de Sant Joan, amb valors més propis d'aquestes dates. L'onada càlida s'anirà desplaçant a poc a poc cap a l'interior de la Mediterrània occidental, i afectarà mitja setmana el sud d'Itàlia i Grècia. Per exemple, els models indiquen màximes més baixes per dimecres, amb valors d'entre 3 i 5 graus més baixos que els previstos per avui o de fins a 8 o 9 graus menys respecte als que es preveu assolir aquest dissabte a Ponent. És a dir, que les màximes a Lleida podran quedar al voltant dels 32 °C o 33 °C (valors més normals per a un final de juny).

Diferència de temperatura màxima prevista entre dissabte i dimecres
stats