previsions 27/03/2022

La méteo: més clarianes al migdia i temperatures a l'alça, a l'espera de nous canvis la setmana que ve

Una nova borrasca portarà més pluja entre dimarts i dijous

4 min
Roselles i núvols mitjans a Verges (Baix Empordà)

Segueix el cel cobert, amb un ambient enterbolit i brut per la pluja de fang de les últimes hores. Aquesta segona entrada de pols sahariana del mes de març ha estat present a totes les comarques i allà on ha plogut ha deixat ben bruts tots els cotxes, balcons i terrasses. La causant de tot plegat és la pertorbació mediterrània que ha quedat bloquejada pel centre d’acció anticiclònic de les Britàniques i manté un flux de llevant i gregal al nostre territori. Aquesta humitat en superfície, juntament amb l’aire fred en altura associat a la mateixa borrasca, ha enviat bandes molt compactes de nuvolositat. A banda, els vents a les capes més altes de la troposfera arrenquen del sud i porten gran quantitat de pols procedent del nord d’Àfrica. La tendència d’aquesta pertorbació és el desplaçament cap a Còrsega i Sardenya i, per tant, començarem a estar lluny de la seva àrea d’influència. A més, els vents de gregal aniran afluixant a partir de dilluns.

Mapa previst per diumenge al matí de pols en suspensió.

De moment, aquest diumenge hem començat amb poc sol, amb un cel ben cobert i humitats elevades que no han permès que baixi gaire el termòmetre. Algunes de les mínimes de la matinada de diumenge han estat:

  • El Pont de Suert: 4 ºC
  • Puigcerdà: 4 ºC
  • Solsona: 6 ºC
  • Olot: 8 ºC
  • Girona: 9 ºC
  • Lleida (la Femosa): 6 ºC
  • Amposta: 11 ºC

Malgrat que les temperatures no han baixat gaire, amb aquest flux de llevant l’ambient ha estat fred a causa de l’elevada humitat i el vent. De fet, el gregal ha bufat amb ratxes fortes i ha arribat, per exemple, a ratxes de 73 km/h al puig Sesolles (PN Montseny) o a 54 km/h a Barcelona (Fabra). El Meteocat ha emès un avís per fort onatge, associat a aquest vent, amb mar de fons i maregassa (onades de 3 metres) a tot el litoral.

Avís per fort onatge previst per diumenge.
Cops de vent màxims previstos per diumenge.

Al llarg del matí de diumenge anirà trencant-se la nuvolositat, tot i que encara es mantindrà un tel de núvols mitjans fins al migdia. Amb el pas de les hores els núvols quedaran restringits a Ponent i al Pirineu occidental, on podrà caure algun plugim, en forma de neu per damunt dels 1.800 m. En cas que acabi caient alguna gota, anirà acompanyada de fang. No s’esperen precipitacions al Pirineu oriental, on només es mantindrà mig cobert i apareixeran més clarianes a migdia. El vent encara bufarà de gregal als cims, amb alguna ratxa moderada, i a cota baixa serà feble.

Les temperatures, amb les clarianes de migdia, pujaran més enllà dels 17 ºC i superaran els 20 ºC al sud de Catalunya.

Diferència de temperatura màxima prevista entre dissabte i diumenge.

Dilluns tornarà a augmentar la nuvolositat de tipus alt per la proximitat d’una nova pertorbació cap al golf de Cadis, però no deixarà pluja aquí a Catalunya. Els vents giraran a sud o sud-oest i el termòmetre es recuperarà, fregant els 20 ºC en molts sectors del país. Haurem d’aprofitar aquesta bonança i l’ambient primaveral perquè de cara a dimarts el temps torna a canviar. Un front creuarà el país i deixarà nous ruixats, febles, però l’ambient serà gris i fred per la manca d’insolació. Només al matí apareixeran clarianes a la Costa Brava o comarques de l’interior de Girona. A Ponent i al sud plourà feblement al matí i migdia (2-5 mm). Les mínimes pujaran i s’espera un descens de les màximes diürnes. La cota de neu se situarà per damunt dels 2.000 m.

De cara a dimecres hi haurà una treva al matí a Ponent o al sud de Catalunya, mantenint-se cobert i amb algun xàfec a primera hora a la Costa Brava. Amb el pas de les hores els xàfecs tornaran a regar el país, amb una tarda i vespre més humida i precipitacions generals i repartides per tot el territori. Nevarà feblement a partir dels 1.600 m al Pirineu.

Els ruixats es reactivaran durant la matinada i el matí de dijous, amb acumulacions de fins a 40 mm o 50 mm en punts del litoral o prelitoral central.

Amb el pas d’aquest front es canalitzarà un flux del nord-oest que a partir de divendres farà que torni l’hivern. Les temperatures baixaran sensiblement i nevarà a partir dels 1.000 m al Pirineu, amb gruixos més importants previstos a l’Aran o al nord del Pallars Sobirà (de 15 cm a 30 cm de neu nova, freda i seca). A la resta esperem algun xàfec dispers i, sobretot, vent fort de tramuntana i mestral, amb cops que superaran els 90 km/h. 

Diferència de temperatura màxima prevista entre diumenge i divendres.
Cops de vent màxims previstos per divendres.
stats