Calor intensa, de ple estiu
previsions 02/07/2022

La méteo: nou episodi de calor, amb màximes de fins a 40 graus

La calor serà molt intensa entre diumenge i dimarts, amb valors de plena canícula

3 min
Dia radiant a primera hora, amb alguns Altocumuls, a Vic (Osona)
Escolta aquí la previsió del temps

Una nova massa d’aire càlid farà enfilar els termòmetres en aquests primers dies del mes de juliol. La calor tornarà a ser com a plena canícula, si bé no serà tan continuada en el temps i, per tant, no haurem de parlar d’onada de calor. No obstant això, els valors s’enfilaran, novament, fins als 40 graus a les terres de Ponent o a l’interior de l’Ebre. La causant de tot plegat serà una dorsal càlida associada a les altes pressions. L’aire calent procedent del nord d’Àfrica tornarà a viatjar cap a les nostres latituds i, amb ell, també tornaran a venir la pols sahariana i l’ambient enterbolit i tornarà a empitjorar la qualitat ambiental de l’aire. Les altes pressions de les Açores i de Centreeuropa bloquejaran el pas de les borrasques que circulen, ara com ara, per les Illes Britàniques, i aquí només arribaran alguns núvols prims o, a molt esperar, només veurem alguna tronada al Pirineu.

Temperatura màxima prevista per a aquest dissabte.

De moment, aquest dissabte ja gaudirem d’un dia radiant, amb un cel serè o poc ennuvolat, només amb alguns núvols prims o alguns de baixos enfront de Tarragona o al delta de l’Ebre. A partir de migdia creixeran algunes nuvolades al Pirineu i Prepirineu que no deixaran precipitacions. Les màximes pujaran lleugerament al litoral i de manera moderada a l’interior, on ja podran arribar a superar els 35 o 36 graus a Ponent, les Terres de l’Ebre o a l’interior de les comarques gironines. Les mínimes de la pròxima matinada encara es mantindran una mica baixes, però la resta de nits, sobretot a partir de diumenge, seran més càlides i serà més difícil descansar bé per la xafogor, sobretot a la costa. De moment, la matinada d’aquest dissabte encara ha sigut fresca, amb mínimes de 5 ºC a Das, 8 ºC al Pont de Suert o 9 ºC a Puigcerdà. A Barcelona (port) han baixat a 20 ºC, a Girona s'han registrat 12 ºC i a Lleida, 17 ºC. S’esperen vents febles del sud-est i marejol, amb àrees de maror durant la tarda a la Costa Brava.

Diferència de temperatura màxima prevista entre divendres i dissabte.

 

Diumenge tornarem a gaudir d’un dia radiant i la calor farà una mica més de presència. Apareixerà algun núvol baix a la costa, tant a l'inici com al final del dia, i alguna nuvolada al Pirineu que, de manera local, podrà deixar algun xàfec o alguna tronada, sobretot al Pirineu de Lleida. Seran quantitats minses. El que destacarà serà la pujada sensible del termòmetre, sobretot a l’interior. A les terres de Ponent o a l’Ebre podran fregar els 40 graus, amb valors superiors als 38 ºC a molts observatoris, fins i tot de la Catalunya Central, la vall de l’Ebre o a l’interior de les comarques gironines. A la costa la màxima fregarà els 31 ºC i la xafogor es notarà una mica més. La matinada de dilluns serà tropical i no baixarem dels 25 ºC en diversos punts del litoral.

Diferència de temperatura màxima prevista entre divendres i diumenge.
Pluja prevista acumulada per diumenge.

A partir de dilluns la dorsal càlida i l’aire saharià faran disparar el termòmetre i l’episodi de calor serà notable arreu. Veurem un cel blanquinós, enterbolit per la pols, amb un color terròs, especialment a la posta de sol. S’esperen màximes de fins a 40 graus a Ponent i a les terres de l’Ebre, amb valors per sobre dels 37 ºC en molts punts del país, a excepció de la costa, on es frenarà el termòmetre al voltant dels 32 ºC, amb xafogor.

Les nuvolades deixaran tronades de tarda entre dilluns i dimecres, tot i que no s’esperen quantitats importants. Aquests xàfecs descarregaran al Pirineu i Prepirineu i refrescaran momentàniament l’ambient. A la resta del territori difícilment arribaran i l’augment de nuvolositat no farà més que accentuar la sensació de xafogor. A molt estirar, entre dimarts i dimecres podria caure algun xàfec a la costa, que aniria acompanyat de fang.

Temperatura màxima prevista per dilluns.
Diferència de temperatura mínima entre divendres i dilluns.
stats