La méteo
previsions 03/02/2023

La méteo: un gir sobtat de temps provocarà fred, neu i pluges la setmana que ve

Dissabte serà el dia més agradable de la setmana, però la temperatura baixarà més de 10 graus a partir de dimarts

3 min

BarcelonaLa temperatura continua pujant cada dia més com si el camí cap a la primavera fos ja inevitable, però això canviarà clarament a partir de dilluns. Aquest migdia s'han tornat a superar els 20 °C a Catalunya, i gairebé dues de cada tres estacions de les quals fem seguiment han passat dels 15 °C. De mitjana hi ha hagut quatre graus i mig més del que tocaria per a l'època, l'anomalia positiva més marcada des de l'últim dia de l'any passat. En set dies hem passat de tenir 4 graus menys dels que tocaria, a tenir-ne 4 més.

Anomalia diària de les temperatures màximes a Catalunya
A partir de dades de 84 estacions del Meteocat

D'entre les màximes més altes d'avui destaquen els 21 °C de Vallirana, els 20,7 d'Espolla o els 20 de la Vall d'en Bas i de Girona. Demà el vent canviarà una mica, entrarà més de ponent, i això afavorirà que la temperatura encara pugi una mica més que avui. En general, aquest cap de setmana no hi haurà canvis de temps destacables: continuarem amb sol, matins plenament d'hivern i migdies agradables.

La previsió de cara a la setmana que ve continua fent girs entre una actualització i l'altra, com sol passar en les previsions a llarg termini i sobretot en situacions de llevant. Cada cop hi ha més possibilitats d'una situació de precipitacions destacables de cara a la setmana que ve, si més no en comarques del nord-est. El moment amb més risc de veure neu a cotes baixes serà entre dilluns al vespre i dimarts al migdia.

La setmana que ve començarà amb una potent entrada d'aire fred que farà que dilluns a la tarda ja es noti un ambient molt més purament hivernal que el del cap de setmana. Les primeres precipitacions arribaran entre dilluns a la tarda i dimarts al matí. On és més probable que aquesta primera tongada de precipitacions sigui destacable és a les Terres de l'Ebre, sobretot als Ports, i també en algunes comarques de l'extrem nord-est, és a dir, l'Empordà. Aquest serà el moment de la setmana en què serà més fàcil que pugui nevar a cotes baixes, i si finalment arriben precipitacions destacables la nevada podria ser significativa en algunes comarques de Girona, fins i tot a cotes de 200 o 300 metres. Més enllà d'aquests indrets comentats també pot nevar fins als 500 o 600 metres en altres comarques de l'est i centrals, però tot fa pensar que serien precipitacions més minses.

Hi ha diversos moments de la setmana vinent en què és possible que hi hagi precipitacions destacables, per ara entre dimarts a la nit i dimecres al matí és quan sembla més probable que pugui ploure i nevar amb ganes en diferents comarques de l'est, sobretot a les de Girona. La cota de neu aniria pujant, però és possible que dimecres encara nevi al voltant dels 500 metres en comarques del nord. A mesura que avanci la setmana el nivell de la neu anirà pujant.

Òbviament, com més avança la previsió, més incertesa. Els tres mapes que us ensenyem a sota d'aquest paràgraf són interessants per agafar una perspectiva general de la setmana que ve. Són càlculs de la probabilitat que durant tota la setmana que ve s'acumulin precipitacions de més de 20, de més de 50 i de més de 100 l/m² segons el model de previsió americà GFS. Com veieu, és clarament a les comarques de Girona on és probable que la setmana vinent plogui i nevi amb ganes, i les possibilitats que es puguin superar els 50 l/m² són força altes. En moltes comarques predomina el color verd, i això vol dir que la previsió encara és poc clara.

stats