La méteo
previsions 19/09/2023

La méteo: tongada de tempestes a la costa durant la nit

Els aiguats podrien ser forts de forma local, però en general no plourà tant com divendres passat

3 min

BarcelonaAquest dimarts els xàfecs estan afectant un petit grup de comarques del sud, on plou amb intensitat i de forma bastant persistent. Fins a les 18.30 h s'han acumulat 55 l/m² a Cornudella de Montsant, 41 a la Riba, 36 a Tivissa, 32 a l'Ametlla de Mar, 24 al Perelló, 20 als Alfacs, 18 a l'aeroport de Reus, 13 a Amposta i 4 a Alforja. Són pluges força intenses i bastant estancades, que de forma local poden acabar deixant molta aigua en algun punt. També a les Balears han començat a arribar alguns aiguats. A Palma una forta tempesta ha deixat més de 20 l/m² en molts barris i més de 40 en alguns barris del nord i del nord-oest de la ciutat, segons dades d'estacions de particulars. La pluja ha provocat acumulació d'aigua en molts carrers.

Seguim pendents d'aquesta nova tongada de possibles ruixats i tempestes que s'està gestant al Mediterrani occidental i que, com ja va passar divendres passat, complica força la previsió. Les últimes actualitzacions dels models de previsió confirmen que a Catalunya la tongada de tempestes de les pròximes hores tindrà poc a veure amb la de divendres passat. No serà una regada general i no arribarà a comarques interiors, però, així i tot, caldrà estar pendents de possibles aiguats locals a la costa, sobretot a les Terres de l'Ebre durant les primeres hores de la nit, i també demà durant el dia a les comarques de Girona.

La situació d'aiguats afectarà especialment les Balears, on les pluges apunten a ser més abundants i molt més extenses que a Catalunya. A Mallorca es podrien acumular més de 50 l/m² en diferents punts de l'illa, i al sud no són descartables aiguats més forts que superin els 100 l/m². Les pluges cauran sobretot de matinada i només en comarques de Girona podrien seguir caient durant el dia. En general aquest dimecres serà un dia variable, fins i tot assolellat al sud.

El Meteocat té actius avisos per intensitat de pluja de cara a avui i demà. Per a avui hi ha actiu un avís de perill per intensitat de pluja que afecta les comarques del sud, on el perill es considera alt. Per a dimecres el perill es considera moderat a tota la costa durant la primera meitat del dia. A les Balears l'Aemet alerta de perill alt per aiguats al nord del País Valencià, al sud de Mallorca i a les Pitiüses, uns avisos que s'allarguen fins demà al migdia. Aquesta tarda Protecció Civil ha activat l'alerta del pla Inuncat.

Divendres hi haurà una nova tongada de ruixats que afectarà el Pirineu, i diverses comarques de Girona i de Barcelona. Seran tempestes bastant aïllades, però a la tarda no és gens descartable alguna pedregada o aiguat fort al nord-est i xàfecs curts i intensos també al voltant de Barcelona. Difícilment aquestes pluges provocaran cap canvi substancial en les reserves dels embassaments de les conques internes, però el que sí que faran és obrir la porta a una massa d'aire molt més fred. El cap de setmana s'entreveu assolellat i sense complicacions de temps. Entre divendres a la tarda i dissabte al matí la tramuntana i el mestral es deixaran sentir amb algunes ratxes puntualment fortes.

Dissabte a les 8.50 h del matí començarà oficialment la tardor, i tot fa pensar que les primeres hores de la nova estació suposaran efectivament un canvi d'ambient. Entre divendres i dissabte arribaran les temperatures més baixes d'aquest final d'estiu, però els estius fa uns quants anys que són sempre molt difícils d'acabar. A partir de diumenge tot fa pensar que tornarà a haver-hi temperatures de fins a 30 graus al migdia, i en tot cas la situació de calma que arribarà en aquest tram final de setembre afavorirà nits i matinades fresques.

La setmana que ve apunta a ser marcadament estable i seca a bona part d'Europa, i per tant ja es pot dir amb certa confiança que caldrà esperar com a mínim a principis d'octubre per veure un canvi de temps que pugui ajudar a reomplir les reserves d'aigua dels embassaments.

Anomalia de precipitació prevista de cara a la setmana que ve
stats