previsions 16/06/2022

La méteo: l'onada de calor no s'acabarà fàcilment

Aquest divendres el termòmetre tocarà sostre però fins dimecres que ve les temperatures continuaran sent molt altes

3 min

BarcelonaLa temperatura continua pujant. Avui la mitjana de les màximes ha arribat als 33,9 ºC, de mitjana aquest migdia a Catalunya hi ha hagut 9,5 graus més dels que tocaria. Com era de preveure avui les màximes han baixat una mica a la vall de l'Ebre, però en canvi la temperatura s'ha disparat al nord-est. Els últims dos migdies s'han situat entre els 20 més calorosos dels últims 13 anys a Catalunya, el d'avui s'ha situat fins i tot entre els 10 més càlids.

D'entre les màximes més altes d'avui destaquen (en ºC):

 • Llimiana, 42,4
 • Gimenells, 42,1
 • Alcarràs, 41,9
 • Baldomar, 41,3
 • Tremp, 41,2
 • Lleida, 41
 • Artés, 40,9
 • Pantà de Siurana, 40,8
 • Organyà, 40,6
 • Solsona, 39,6
 • Manresa, 39,2
 • Girona, 38,8
Diferència entre la temperatura d'avui a les 17 h i la d'ahir a la mateixa hora

A partir del migdia s'han format ruixats puntuals al Pirineu que han deixat fins a 4 l/m² a la Seu d'Urgell. L'obertura de clarianes ha permès que aquesta nit hagi sigut una mica menys calorosa que l'anterior en general. Ahir la meitat de les estacions van registrar una nit tropical, i avui han sigut poc més d'una de cada tres. Tot i això, la temperatura mínima no ha baixat dels 24 graus ni al centre de Barcelona ni al Tibidabo. A Montserrat la mínima ha sigut de 23,5 graus, i amb aquesta ja són cinc nits consecutives sense que es baixi dels 21 graus.

A Baldomar ahir la temperatura va arribar fins als 40,8 ºC i avui les condicions per treballar en l'incendi no seran millors. La màxima és possible que arribi a superar la d'ahir, i si bé durant bona part del dia el vent no serà gaire intens, a mitjan tarda el garbí pot arribar a bufar puntualment amb ratxes de més de 30 o 40 km/h. Condicions molt similars a les que s'esperen a Corbera d'Ebre, tot i que en general avui a les Terres de l'Ebre les màximes baixaran un o dos graus respecte als valors d'ahir.

Ens estem acostant al pic d'aquesta calorada, però demà les màximes encara podrien ser lleugerament més altes que les d'avui en molts indrets. Aquest divendres serà quan més indrets flirtejaran o superaran puntualment els 40 graus. Dissabte la temperatura començarà a baixar, però la sortida d'aquesta onada de calor no serà fàcil. El cap de setmana el garbí pot fer-se més protagonista que durant la resta de la setmana, i això pot afavorir que sobretot diumenge la temperatura encara sigui molt alta en algunes comarques de Girona, on el termòmetre podria seguir rondant els 40 graus. A Ponent la baixada del termòmetre durant el cap de setmana serà una mica més notòria.

Tot fa pensar que en general la setmana que ve serà més normal que aquesta, però és molt possible que els primers dies de la setmana encara calgui parlar de temperatures molt altes. No hi ha res que faci pensar en un gir clar fins dimecres, de manera que a la costa les nits amb temperatures mínimes de 23, 24 o 25 graus s'allargaran fins llavors, i en comarques interiors, després d'un mínim alleugeriment durant el cap de setmana, la temperatura podria tornar a fregar els 40 graus entre dimarts i dimecres. Per més que hi hagi algunes pujades i baixades del termòmetre, el més probable és que la calor forta no concedeixi una treva fins al voltant de Sant Joan.

Avui i demà encara es podran formar algunes tempestes de tarda al Pirineu, tot i que els ruixats no seran tan extensos com ahir o abans-d'ahir. En general els pròxims dies farà sol, i de cara al cap de setmana fins i tot disminuirà el risc de tempestes de tarda en punts de muntanya.

Els models de previsió continuen insinuant la possibilitat d'un canvi de patró de temps de cara al tram final del mes de juny que comporti més possibilitat de ruixats. Més enllà d'aquesta idea general, a hores d'ara és molt difícil entreveure de quina manera o en quin moment es podria presentar aquest canvi de temps si és que acaba arribant. A hores d'ara la probabilitat d'un temps gaire mogut de cara a la revetlla continua sent força baixa.

stats