previsions 17/06/2022

La méteo: la calor afluixa, però no deixarà de ser intensa fins entrada la setmana que ve

Diumenge hi haurà fins a cinc graus menys que avui, però la setmana que ve la temperatura encara repuntarà

4 min

BarcelonaLa calor ha continuat augmentant, i com estava previst aquest migdia ha sigut el més calorós de l'onada de calor a Catalunya, tot i que per contra, no és el dia en què hi ha hagut temperatures extremes més altes. A Ponent en general el termòmetre no ha pujat més que ahir, però en canvi les màximes sí que ha seguit escalant en moltes comarques de l'est. Destaquen els 40,8 ºC de Girona, ja que en els últims anys tot just és el tercer cop que se superen els 40 graus a la capital del Gironès, va passar durant la forta calorada de finals de juny del 2019, en què es va arribar a 43,1 ºC, i també durant l'onada de calor del juliol del 2015. La mitjana de les màximes ha arribat a 34,3 ºC, un dels valors més alts dels últims anys.

Per tercer dia consecutiu avui de mitjana a Catalunya hi ha hagut 9 graus i mig més dels que caldria esperar per a l'època. Aquestes són algunes de temperatures màximes més altes d'avui (en ºC):

  • Lleida (la Femosa), 41,3
  • Gimenells, 41,1
  • Lleida, 41,0
  • Girona, 40,8
  • Baldomar, 40,6
  • La Vall de Bianya, 40,6
  • Anglès, 40,3
  • Solsona, 40,1
  • Artés, 40,1
  • Olot, 39,8

També al País Valencià la temperatura s'ha disparat de forma extraordinària. A l'aeroport de València el termòmetre ha arribat a 39 ºC, la temperatura més alta en un dia de juny amb dades des del 1966, el rècord estava en 38,4 ºC i datava del 2017. La temperatura més alta del dia, però han sigut els 42,4 ºC de Xàtiva.

De nit hi ha hagut escandaloses en alguns punts de Catalunya, sobretot en llocs elevats, on a causa de la inversió tèrmica la temperatura s'ha mantingut altíssima. Destaca per sobre de totes la temperatura mínima de 28,9 ºC de l'Observatori Fabra de Barcelona, una dada que a hores d'ara suposa el rècord absolut d'aquest observatori centenari. Mai hi havia hagut una temperatura mínima tan alta al Tibidabo. Fins ara les mínimes més altes eren els 27,8 ºC que es van produir durant l'onada de calor de mitjans d'agost del 2003 i també els 27,5 del 28 de juny del 2019. De matinada el vent terral ha arribat a fer pujar la temperatura fins als 31ºC al Fabra. Si aquest vespre la temperatura no baixa hi haurà un nou rècord. Altres temperatures mínimes exageradament altes d'avui són els 27,7 ºC de Montserrat, els 27,2 del Raval de Barcelona o els 25,6 ºC del Santuari de Queralt de Berga.

A la zona dels grans incendis la situació serà molt similar a la d'ahir: temperatura a tocar dels 40 graus o lleugerament per sobre i el factor de la marinada, que a mitja tarda bufarà amb cops que poden superar els 30 km/h durant dues o tres hores. El cap de setmana les condicions de temperatura milloraran, però, en canvi, cal tenir en compte que el vent serà més protagonista, sobretot diumenge, dia en què a la vall de l'Ebre i en punts de l'Empordà bufarà amb cops de més de 50 km/h.

A partir de demà començarà una baixada del termòmetre que no serà tan notòria com per normalitzar la temperatura. Demà hi haurà moltes temperatures entre 3 i 5 graus més baixes que ahir en comarques de Girona i a la vall de l'Ebre, però en general les màximes no baixaran tant. Diumenge la baixada s'accentuarà una mica més: a Ponent es passarà de màximes al voltant dels 40 d'avui a temperatures de 35 graus. A la costa el termòmetre també baixarà un parell de graus, però les nits continuaran sent clarament tropicals i de mal dormir.

Temperatura màxima prevista

La setmana que ve començarà amb un repunt de la temperatura, però la bona notícia és que les últimes actualitzacions dels últims models de predicció han suavitzat clarament aquest nou pic del termòmetre, de manera que a hores d'ara és molt poc probable que la setmana que ve hi torni a haver temperatures de més de 40 graus. El que sí que sembla clar és que la temperatura no s'arribarà a normalitzar com a mínim fins dimecres. Queden encara com a mínim cinc dies en els quals les nits seran de mal dormir i la sensació tèrmica al migdia superarà els 35 graus.

Farà fresca per Sant Joan? Això encara és una incògnita. Alguns models de previsió fan pensar que cap a dijous la temperatura podria tocar fons i que baixaria fins i tot per sota del que caldria esperar per a l'època; altres escenaris fan pensar més aviat en temperatures com a molt normals per a l'època. En tot cas sí que sembla clar que arribarem a la revetlla amb una calor molt més raonable. Fàcilment, a Ponent el termòmetre pot baixar entre 7 i 9 graus entre avui i dimecres.

Pel que fa a l'estat del cel, el cap de setmana serà assolellat i les nuvolades de tarda seguiran creixent amb poca força al Pirineu. La temperatura del mar ha arribat ja als 23,5 graus a Barcelona i està 2,7 graus per sobre de la mitjana segons dades de l'observador Diego Lázaro. Aquest cap de setmana el mar estarà una mica més alterat que els últims dies, sobretot diumenge, dia en què segurament apareixeran algunes banderes grogues a les platges.

A partir de dilluns sembla que entrarem en una fase d'una mica més d'inestabilitat. És bastant probable que entre dimarts i dijous hi hagi tempestes de tarda en molts punts del Pirineu, i no és descartable que aquests ruixats puguin arribar a ser una mica més extensos i afectar la Catalunya Central o algunes comarques prelitorals, tot i que aquest no és l'escenari més probable.

stats