La méteo
previsions 23/07/2022

Petita treva abans del pic de calor

Aquest dissabte no superarem els 37 ºC enlloc però demà diumenge assolirem les temperatures més altes d'aquest episodi de calor forta

2 min
Sortida de sol d'aquest dissabte des de Sant Quintí de Mediona.

BarcelonaHem encetat el cap de setmana amb el cel mig ennuvolat i amb un ambient força xafogós. La matinada encara ha sigut relativament fresca a les comarques pirinenques, però a la resta de Catalunya la nit ha sigut de mal dormir i, per exemple, el termòmetre no ha baixat dels 19 graus a Lleida, dels 20 a Girona o dels 24 a Tarragona i a Barcelona. Al migdia, en canvi, la calor ha afluixat una mica: el termòmetre no ha superat els 37 ºC enlloc i, tot i que la mitjana de les temperatures màximes del país encara ha sigut 2,5 graus més alta del que tocaria, aquest dissabte s'ha convertit en el dia menys càlid de tota la setmana.

Calor una mica més suportable i moltes hores de cel clar. Fins a mig matí els núvols encara han fet la guitza en punts del terç nord del país, però el sol s'ha acabat imposant arreu abans del migdia i a la tarda només han crescut algunes nuvolades poc amenaçadores al Pirineu oriental. Ahir divendres, en canvi, els ruixats sí que van acabar regant alguns indrets del Pirineu i a Molló, per exemple, van descarregar 20 litres en poca estona, i a Beget la calamarsa va emblanquinar el paisatge per uns moments.

I si aquest dissabte sembla que respirarem una mica més bé que ahir, tot apunta que demà arribarà el pic màxim d'aquest episodi tan persistent de calor forta. Ahir es va arribar als 40 °C a la Selva, al Segrià, a Osona i al Pallars Jussà i demà se superaran en força indrets del pla de Lleida, de la Catalunya Central i, puntualment, de l'interior de les comarques gironines. Dilluns el mercuri recularà lleugerament a la Depressió Central, però els termòmetres encara podrien repuntar una mica més en punts del Prelitoral. En tot cas, l'entrada de tramuntana de dilluns al vespre farà que a partir de dimarts l'ambient sigui una mica més suportable: encara parlarem de temperatures més altes del que tocaria, però les màximes, en la majoria de casos, es mouran entre els 32 i els 37 graus durant la resta de la setmana.

Pel que fa a l'estat del cel, no esperem gaires canvis a curt termini. Fins dilluns el sol s'imposarà gairebé sense excepcions. A partir de dimarts, però, les tardes seran una mica més insegures i gairebé cada dia acabarà plovent en un indret o altre del Pirineu. Amb les últimes actualitzacions dels mapes del temps sobre la taula, sembla que les jornades en què els ruixats podrien ser més generals i intensos serien el dijous i el divendres. De totes maneres, aquest avanç de pronòstic caldrà afinar-lo els pròxims dies i el més probable és que, en força comarques, s'acabi de passar el mes de juliol sense veure ni una gota d'aigua.

stats