previsions 16/07/2021

La méteo: males condicions per fer front a l'incendi de Llançà

Aquest cap de setmana començarà una calorada que serà més persistent que les anteriors

3 min

Les condicions per fer front a l'incendi de Llançà i el Port de la Selva no seran bones. El vent de nord seguirà durant la tarda i el vespre, sense bufar amb ratxes fortes, però sí de manera insistent amb cops que superaran en molts moments els 30 km/h. Això no només serà així avui, sinó que tot demà el patró serà gairebé el mateix. És possible que fins i tot demà a la tarda la tramuntana pugui reforçar-se una mica més. Tot això en un context de pujada clara de la temperatura. Avui el termòmetre ha pujat un parell de graus més que ahir a la zona, i demà la calor seguirà augmentant.

El temps a Llançà de cara a les pròximes hores i dies

Si bé en l'incendi de Castellví de Rosanes el vent va afluixar clarament durant el vespre i la matinada, en aquest cas es tracta d'una situació molt més persistent. La tramuntana ha marcat, de fet, tota la setmana a l'Alt Empordà. En 4 dels últims cinc dies la ratxa màxima ha superat els 80 km/h a l'estació que el Meteocat té a Portbou.

Avui ha fet més calor que ahir. En moltes comarques de Girona i del Pirineu la temperatura s'ha enfilat entre 3 i 5 graus més que ahir. D'entre les màximes més altes destaquen els 35 graus de Vinebre, Benissanet i el Masroig, els 34 de Falset, els 33 de Tortosa i els 32 de Girona i de Lleida. La mitjana de les màximes per al conjunt de Catalunya ha arribat a 27,5 graus, encara algunes dècimes per sota del que tocaria.

El cap de setmana serà totalment d'estiu: predominarà el sol, les nuvolades de tarda en punts de muntanya seran escasses i la temperatura serà cada cop més alta. Demà farà més calor que ahir i diumenge més que demà. A partir de diumenge les màximes ja saltaran per sobre dels 35 graus en força comarques interiors, i la sensació tèrmica arribarà també a aquest llindar a la costa.

Temperatura màxima prevista per diumenge

Durant la primera part de la setmana que ve la temperatura encara pujarà més. No hi haurà canvis bruscos, però les temperatures de més de 35 graus es consolidaran a l'interior i la xafogor i les nits de mal dormir s'instal·laran a la costa. És possible que a mitjans de la setmana que ve la calor ja arribi a ser puntualment extrema, amb màximes que podrien arribar als 40 graus a Ponent.

Encara és incert com serà la segona part de la setmana. És bastant probable que entre dimecres i dijous la calor arribi al punt més alt d'aquest estiu fins ara, i a partir d'aquí el més probable és una normalització de la temperatura, tot i que això encara és poc clar. Aquests dos mapes d'anomalies de temperatura previstes pel Centre Europeu de Predicció dibuixen la idea: la setmana que ve les temperatures seran clarament més altes del que tocaria, però en canvi el tram final de juliol podria ser més normal.

Anomalia de temperatura prevista de cara a la setmana que ve
Anomalia de temperatura prevista de cara a l'última setmana de juliol
stats