La méteo
previsions 02/10/2023

La méteo: la calor afluixa però l'estiuet s'allargarà una setmana més

Aquest dimarts el pas d'un front aportarà alguns núvols prims però només cauran xàfecs puntuals al Pirineu

3 min

BarcelonaSeguim amb una calor molt intensa, però el termòmetre ha reculat respecte dels valors d'aquest diumenge, sobretot en comarques de Ponent on a primera hora de la tarda hi havia entre 3 i 4 graus menys que ahir. Hem passat això sí, de les temperatures de plena canícula del cap de setmana a valors de principis de setembre. Ahir i dissabte al migdia de mitjana hi va haver més de 6 graus més dels que tocaria, avui l'anomalia ha baixat a 4 graus. A la costa ha augmentat la humitat i això provoca una sensació de xafogor bastant desagradable. D'entre les màximes més altes d'avui destaquen els 32,4 °C de Castellnou de Seana, els 31,9 de Tremp, els 31,4 de les Borges Blanques i els 31,1 de Lleida.

Anomalia diària de les temperatures màximes a Catalunya
A partir de dades de 140 estacions del Meteocat. Període de referència 2009-2020.

Continuem amb un anticicló ben centrat sobre nostre que fa de barrera a tota borrasca que intenta penetrar a la península Ibèrica. Avui el dia ha començat amb núvols baixos en molts indrets de la costa central i del sud, uns núvols que amb el pas de les hores tendiran a anar-se esqueixant. Jornada amb més humitat que les anteriors, tot i que en general el sol predominarà i la calor serà gairebé tan intensa com ahir.

Aquest cap de setmana les temperatures han sigut extraordinàries per a l'època. El migdia de dissabte va ser el més calorós que hi hagi hagut en un dia de tardor a Catalunya com a mínim des del 2009, i ahir en comarques de Ponent i de la Catalunya Central es van batre múltiples rècords d'octubre.

A Sant Romà d'Abella es va arribar a 34,9 °C, la temperatura més alta que hagi registrat una estació del Meteocat en un mes d'octubre, superant els 34,7 que hi va haver a Girona el 12 d'octubre del 2011. Gairebé la meitat de les estacions del Meteocat que tenen més de 20 anys de dades van batre ahir el seu rècord del mes. Els 34,1 graus d'ahir a Lleida suposen també un rècord d'octubre, però en aquest cas amb dades des del 1960.

Els migdies més càlids passat el 20 de setembre
A partir de dades de més de 140 estacions del Meteocat

Aquesta setmana hi haurà algunes pujades i baixades de temperatura, però en general la sensació seguirà sent molt més de final d'estiu que no pas de tardor. Demà farà una mica menys de calor que avui i dimecres gairebé no s'arribarà als 30 graus enlloc, però durant la segona part de la setmana la temperatura tornarà a repuntar i tornarà a haver-hi màximes de final d'agost. Les nits continuaran sent tropicals al voltant de Barcelona i en alguns punts de les Terres de l'Ebre.

Demà passarà un sistema frontal que enterbolirà el cel en moltes comarques però que només deixarà ruixats aïllats al Pirineu de cara al vespre. La nit de dimarts a dimecres no són descartables també gotellades a les Terres de l'Ebre, però en general aquesta setmana seguirà sense ploure. Segurament en altres moments de la setmana també hi haurà estones de cel enterbolit, però les precipitacions seguiran sense aparèixer.

La previsió sobre la setmana que ve no és gens clara, però per ara tot el que siguin indicadors per a l'optimisme cal buscar-los a deu dies vista.

Setembre molt càlid

El setembre que acabem de tancar ha sigut un dels més calorosos de les últimes dècades. En general a Catalunya es pot considerar el més càlid com a mínim des del 2009 segons càlculs de l'ARA a partir de dades de 140 estacions del Meteocat, i probablement ha sigut el més càlid des del 1987. La mitjana de temperatura del mes a Catalunya ha arribat a 20,4 °C, una dada que supera els 20,0 °C d'anys com el 2018 o el 2011. En observatoris històrics com el de l'Ebre o el Fabra se situa com el segon més càlid de tota la sèrie, només per darrere del 1987.

Pel que fa a precipitacions, si s'agafen dades generals de Catalunya el setembre ha complert les expectatives, però el mapa d'anomalies que elabora el Meteocat permet veure que la pluja, com sol passar, s'ha repartit molt malament. Mentre en alguns punts del Montsià ha caigut gairebé cinc vegades més pluja de la que tocaria per a l'època, alguns sectors del Pirineu no han rebut ni un 30% de la que caldria esperar. D'entre les quantitats més abundants destaquen els 320 l/m² de Santa Bàrbara o els 300 de Mas de Barberans.

Anomalia de precipitació durant el mes de setembre
stats