previsions 09/01/2016

Primavera una mica més 'descafeïnada'

La bonança es mantindrà fins dilluns però les temperatures ja no marcaran valors tant exagerats. Demà es reactivarà la nevada al Pirineu Occidental

Manel Cascante
2 min
Barret típic en situacions de ponent damunt del Turó de l'Home, avui. JORDI RODOREDA

BarcelonaEl cap de setmana l'hem encetat amb temperatures d'abril. Les mínimes han tornat a assenyalar registres clarament superiors als habituals per les dates, per bé que avui han sigut lleugerament més baixos sobretot al litoral i el prelitoral. Al Pirineu, en canvi, han pujat algun grau respecte de divendres.

Aquest dissabte tornarem a patir una jornada anòmala pel que fa a les temperatures, per bé que res fa pensar que se superin les màximes històriques d'ahir a nombrosos observatoris meteorològics. Cal recordar que divendres va ser el dia més càlid en un mes de gener des que es tenen dades a l'Observatori Fabra de Barcelona, fa més de 100 anys, i que també es van fregar o assolir rècords a moltes d'altres localitats.

Les temperatures recularan de mitjana entre 2 i 3 graus al migdia i es mouran entre els 18 i els 20 graus al litoral, entre els 15 i els 18 a l'interior, i superaran també la marca dels 10ºC a les valls pirinenques.

Els núvols, que a primeres hores del dia han deixat alguna gota a Ponent, aniran circulant d'oest cap a est al llarg del matí i tendiran a anar-se esqueixant a poc a poc. A partir del migdia el sol s'imposarà a bona part del territori i es reactivarà el vent de ponent i garbí, sobretot al País Valencià, a les Illes, i a molts indrets propers al litoral i el prelitoral català.

Diumenge tornarem a tenir una jornada força estable en conjunt, amb presència de capes de núvols alts i mitgencs, sobretot a l'oest, i amb temperatures agradables a les hores centrals del dia. El vent de ponent i garbí tornarà a bufar moderat a les Illes i al País Valencià, però també ho farà a l'interior de Catalunya, a l'entorn de la Serra Transversal, i a prop del litoral i el prelitoral.

La novetat serà la reactivació de les precipitacions al Pirineu Occidental, sobretot a la cara sud, on la cota de neu podrà baixar fins a cotes de 1200 o 1400 metres de bon matí. A la tarda s'enfilarà cap als 1500 m. La neu també podrà arribar a emblanquinar el Pirineu Oriental, tot i que aquí la nevada es preveu que sigui força més modesta.

Dilluns ens creuarà un altre front al llarg del matí. Es mantindrà la nevada moderada al Pirineu, sobretot a l'oest, i s'escaparan xàfecs dispersos a primeres hores a moltes comarques de l'interior i de ponent. De matinada el garbí bufarà fort a prop de la costa, a la tarda s'enfortirà el vent de ponent a l'interior i les temperatures tornaran a marcar valors molt suaus a les hores centrals del dia a prop del litoral.

Aquesta "primavera prematura" s'acabarà de sobte a partir de dimarts a causa del gir dels vents a mestral i de l'arribada d'aire més fred en altura. Les temperatures es normalitzaran a partir d'aleshores i es mantindran algunes precipitacions en forma de neu a la cara nord pirinenca.

stats