previsions 14/06/2021

Primera onada de calor d'aquest estiu

Temperatures de plena canícula fins dimecres i nits de xafogor intensa a les comarques costaneres

2 min
Gran afluència de banyistes ahir a la platja del Bogatell de Barcelona.

BarcelonaEl termòmetre es va enfilar ahir fins als 37 ºC a Lleida, a Girona, a Artés i a Tortosa, i fins als 36 a la Bisbal d’Empordà i a Figueres. De fet, va ser la jornada més càlida des de principis d’any al conjunt del país, amb una temperatura màxima mitjana de 30,6 ºC, més de set graus superior al que seria normal per l’època. Els models de previsió confirmen que aquesta primera calorada forta de l’estiu no serà un fenomen puntual i que s’allargarà fins dimecres.

Seran quatre dies amb temperatures de plena canícula. Les nits seran de molt mal dormir a la façana litoral, amb mínimes que no baixaran dels 20 ºC enlloc i que a la ciutat de Barcelona quedaran per sobre d’uns xafogosos 25 ºC. Les matinades seran una mica més suportables a les comarques interiors, però durant les hores centrals del dia s’arribarà fàcilment als 35 graus i es podrà arribar fins als 38 o 39 cap a Ponent i la vall de l’Ebre.

En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya ha activat un avís de temperatura màxima extrema per avui que afecta el pla de Lleida, la Catalunya Central, les Terres de l’Ebre i punts interiors de la demarcació gironina.

Xàfecs a partir de dijous

Les temperatures es mantindran pràcticament sense canvis fins dimecres al vespre. La primera onada de calor de la temporada, però, s’acabarà de manera sobtada: dijous els núvols guanyaran protagonisme i, ja de matinada i fins ben entrada la tarda, descarregaran alguns xàfecs a la meitat occidental del país. No plourà a tot arreu, però aquesta tongada de ruixats vindrà acompanyada d’un descens tèrmic molt clar: es notaran uns 5 graus menys que el dia anterior a prop de mar i els termòmetres recularan fins a 10 graus en algunes comarques interiors.

Ara mateix es fa difícil assegurar sí aquest ambient més fresc -o com a mínim molt més suportable- durarà gaires dies, però sembla que el cap de setmana les temperatures es normalitzaran.

Fent un cop d’ull als registres meteorològics dels últims anys només hi ha un precedent de calor tan forta, prematura i continuada: va ser entre l’11 i el 18 de juny del 2017, amb vuit dies consecutius de temperatures mitjanes de més de 30 ºC al conjunt de Catalunya.

Batre registres extrems és cada cop més senzill i més freqüent a Catalunya. Fa unes setmanes el Meteocat publicava un estudi en què apuntava que des del 1950 fins ara la temperatura ha pujat 1,8 ºC a Catalunya i que és a l’estiu quan més s’ha accentuat aquest escalfament, amb un augment de 2,6 ºC i una disminució del 38% de la precipitació durant l’estació càlida.

Segons aquest mateix informe, l’augment de la temperatura a Catalunya no només es consolida, sinó que tendeix a accelerar-se cada cop més. Diversos estudis ja han anat apuntant en aquesta direcció durant els últims anys: l’escalfament global és més fort a la conca mediterrània que a escala global.

stats