previsions 01/01/2018

Perill alt per vent a més de 20 comarques

Les ratxes més fortes es produiran a la tarda i vespre sobretot al Pirineu i Prepirineu i en molts sectors de la costa i del Prelitoral. Quinze comarques catalanes també tenen risc alt d'incendis forestals

Manel Cascante / Miquel Bernis
3 min
Avís de situació meteorològica de perill emès pel Meteocat per a avui

BarcelonaComencem el 2018 amb la perspectiva d'un altre episodi de fort vent que ha d'afectar un bon grapat de comarques. El Servei Meteorològic de Catalunya té actiu per a aquest dilluns un avís de situació de perill per ventades que afecta la majoria de comarques. El perill es considera alt en més de 20 comarques, sobretot al Pirineu i Prepirineu i en molts sectors de la costa i del Prelitoral. El vent bufarà entre ponent i mestral i s'espera que bufi amb les ratxes més fortes a la tarda i al vespre.

Protecció Civil va activar ahir el pla Ventcat en previsió del fort vent que ja hi va haver ahir a la tarda i vespre i que s'ha de repetir avui.

De cara als dies vinents també hi ha actius avisos per fort vent, però demà el perill ja només s'entreveu alt a les comarques del Pirineu i Prepirineu i també a l'Alt Empordà.

Recomanacions a l'aire lliure i a la carretera

Protecció Civil demana molta precaució en les activitats de lleure a l'exterior i en parcs urbans per la possible caiguda de branques, arbres o altres elements estructurals, i també demana evitar aturar-se a prop de murs de tancament, elements de decoració nadalenca, bastides, tanques o elements semblants en el moment de les ratxes més fortes per la possibilitat que puguin caure per l'efecte del vent.

Es recomana fixar bé o retirar els objectes que siguin a l'exterior, en balcons o terrasses, i que puguin ser desplaçats per l'aire. Convé vigilar sobretot els ornaments de Nadal. En cas de conduir durant l'episodi de vent, convé subjectar el volant amb fermesa i amb les dues mans, reduir la velocitat i corregir, amb molta suavitat, les desviacions produïdes pels cops de vent per tal de mantenir la trajectòria del vehicle. Cal extremar l'atenció també en els avançaments i mantenir la distància lateral amb els altres vehicles.

Finalment, recomana seguir atents a l'evolució meteorològica i als consells i possibles incidències a través de Twitter @emergenciescat

Cops de vent màxims previstos per aquesta tarda i vespre

Quinze comarques catalanes amb risc alt d'incendis forestals

El cos d'Agents Rurals ha activat a 15 comarques de Catalunya el pla Alfa de prevenció d'incendis forestals. En concret, al nivell 2 –d'un total de 3–, per un risc 'alt' de foc. S'ha activat a la demarcació de Tarragona i Terres de l'Ebre: al Montsià, Baix Ebre, Terra Alta, Conca de Barberà, Priorat, Ribera d'Ebre, Tarragonès, Alt Camp, Baix Camp i Baix Penedès, però també a l'Alt Empordà i a comarques de l'àrea metropolitana com el Baix Llobregat, l'Anoia, Garraf i Alt Penedès. Les fortes ratxes de vent previstes entre aquest dilluns i dimarts i el risc que comporta han motivat l'activació de pla, que inclou mesures preventives com el control de columnes de fum en terrenys forestals i en terrenys no forestals a menys de 500 metres de zones forestals, el control de circulació de vehicles per zones forestals predeterminades i la posada en servei de punts de guaita estratègics i predeterminats.

També s'ha activat el pla Alfa al nivell 1 a les comarques del Segrià, les Garrigues, l'Urgell, la Segarra, el Solsonès, el Barcelonès, el Vallès Occidental, el Bages i el Pla de l'Estany.

El pla Alfa és el procediment operatiu que té establert el cos d'Agents Rurals per definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d'incendis forestals desplegats sobre el territori, davant les situacions de perill d'incendi que es produeixin. Té un total de 4 nivells, del 0, on no hi ha risc en absolut, fins al 3, on s'ha d'extremar la precaució.

stats