La méteo
previsions 10/07/2022

La pròxima onada de calor ja té data d'arribada

Dimecres que ve ja superarem els 40 ºC en alguns indrets i el pròxim cap de setmana s'intueix tòrrid

2 min
Sortida de sol d'aquest diumenge des de Sant Quintí de Mediona.
Escolta aquí la previsió del temps

Tot i que en alguns trams de costa la matinada ha sigut una mica menys xafogosa que l'anterior, l'ambient d'avui a primera hora del dia era més càlid que ahir: 15 ºC a la Seu d'Urgell, 16 a Vic i a Girona, 17 a Lleida, 20 a Terrassa, 22 a Tarragona o 24 graus al centre de Barcelona. Valors de ple estiu que s'han repetit també durant les hores centrals del dia, amb màximes que s'han enfilat fins als 37 ºC en indrets del Bages, del Pallars Jussà, del Segrià i d'Osona. Avui ha fet més calor que ahir i, de fet, la mitjana de les temperatures màximes de Catalunya ha sigut més de 3 graus més alta del que seria normal a mitjans de juliol.

Un diumenge calorós i bàsicament assolellat. El cel s'ha mantingut absolutament serè fins al migdia i a partir d'aleshores només han crescut algunes tímides nuvolades en punts de muntanya del terç nord del país. El vent no ha fet la guitza -havent dinat la marinada ha bufat lleugerament reforçada, amb ratxes de fins a 40 o 45 km/h- i la mar ha continuat molt poc alterada.

Ratxes màximes de vent previstes per aquesta tarda.

I la setmana que ve es mantindrà aquesta mateixa dinàmica. La falca anticiclònica continuarà marcant el panorama meteorològic dels pròxims dies i, per tant, anirem parlant d'estabilitat atmosfèrica, de domini del sol i de temperatures de plena canícula. Les últimes actualitzacions dels mapes del temps no deixen entreveure cap tongada de ruixats més o menys generalitzats abans de quinze dies però, a diferència d'ahir, sí que apunten que entre dissabte i l'altre dilluns podrien caure alguns xàfecs de tarda al Pirineu occidental.

També sembla clar que la calor de primera categoria ens acompanyarà durant els pròxims deu dies. Els models meteorològics han intensificat la calorada i han desplaçat el seu punt àlgid de mitjans de la setmana vinent al proper cap de setmana. Demà dilluns les temperatures seran semblants a les d'avui i fins i tot podrien recular un pèl a les comarques gironines. Dimarts, però, ja notarem 2 o 3 graus més que avui a Ponent i de cara a dimecres es superaran els 40 ºC als sectors més càlids del país.

Durant la segona meitat de la setmana els termòmetres encara podran repuntar lleugerament i, a dia d'avui, no és agosarat apuntar que en ciutats com Lleida, Tàrrega o Mollerussa es podrien superar els 40 ºC durant sis o set dies consecutius. Aquesta nova onada de calor sembla que s'acabarà a mitjans de l'altra setmana: no es normalitzaran les temperatures però sí que els termòmetres recularan ben bé 4 o 5 graus de cara a dimecres.

stats