La méteo

La méteo: una tongada de ruixats farà arribar l'ambient d'hivern

Entre dijous i divendres plourà gairebé arreu i s'acumularan precipitacions abundants al Pirineu occidental

3 min

BarcelonaEls núvols baixos i les boires han fet que aquest migdia fos hivernal en algunes comarques centrals i de l'est. A Manresa no s'ha passat de 9 graus en tot el dia i a primera hora de la tarda hi havia 7 graus menys que ahir, a Vic la màxima ha sigut de 10 i, en canvi, al sud el termòmetre ha tornat a superar còmodament els 22 graus: destaquen les màximes de 22,2 °C a l'Observatori de l'Ebre, els 22 d'Aldover o els 21,1 del Pantà de Riba-roja. De mitjana les màximes han sigut un grau i mig més altes del que tocaria per a l'època.

Durant el matí ha plogut en algunes comarques de l'est, sobretot entre el Vallès i el Maresme. Destaquen els 8,4 l/m² acumulats a Sant Feliu de Codines, els 5,4 de l'Ametlla del Vallès, els 4,7 de la Roca del Vallès, els 4,6 de Granollers, els 2,3 de Cabrils o els 2 de Moià. Els plugims han acabat deixant la pluja més abundant del mes per exemple a Granollers.

A última hora del dia arribaran alguns ruixats per l'oest que afectaran indrets del Pallars i de la Ribagorça. Demà l'entrada del vent de garbí afavorirà temperatures molt altes per a l'època en comarques de Girona i en general a l'est de Catalunya. Per contra, l'arribada d'una pertorbació ja començarà a fer baixar el termòmetre a Ponent.

Els mapes de diferència de temperatura entre avui i els pròxims dies marquen clarament aquestes diferències i anuncien l'arribada del fred a partir de divendres.

Una irrupció freda marcarà la segona part de la setmana i provocarà la sensació d'hivern més clara que hàgim tingut aquesta tardor. El fred més viu es notarà el cap de setmana i l'inici de la setmana que ve, moment en què les glaçades començaran a ser extenses en comarques interiors i en molts sectors del prelitoral.

Fixeu-vos en com canvia el color dels mapes de temperatura mínima prevista, i com de cara a la matinada de diumenge la taca de mínimes sota zero s'estén com en cap altre dia de la tardor fins ara.

Aquest fred més viu durarà com a mínim fins a l'inici del pont de la Puríssima, però el més probable és que de cara al pròxim cap de setmana la temperatura ja sigui fins i tot alta per a l'època.

Demà el pas d'una pertorbació provocarà pluges molt destacables al vessant sud del Pirineu, on en cotes altes de la Ribagorça i del Pallars es podrien arribar a acumular més de 100 l/m². La cota de neu serà alta, el gruix d'aquestes precipitacions caurà amb una cota de neu superior als 2.500 metres. Divendres la cota baixarà fins i tot per sota dels 1.500 metres i les nevades se centraran al vessant nord del Pirineu.

Poc o molt plourà a tot arreu, però més enllà del Pirineu occidental les precipitacions seran força menys abundants. En moltes comarques de Girona i de Barcelona la pluja serà més protagonista divendres que demà, amb quantitats que rarament passaran dels 10 l/m². Només en alguns sectors del Pirineu oriental, de la serralada Transversal i al voltant del Montseny és possible que hi hagi precipitacions una mica més destacables.

Dissabte encara podrien caure alguns ruixats en comarques de l'est i nevades al vessant nord del Pirineu, però en general farà sol. Diumenge el temps serà tranquil, però potser amb moments de cel enterbolit o mig tapat.

El vent s'anirà deixant sentir en molts indrets. Demà serà moderat de garbí i en l'inici del cap de setmana la tramuntana i el mestral entraran amb força. Dissabte hi haurà alguns cops de vent puntualment forts als cims del Pirineu, a la Costa Brava i a les Terres de l'Ebre.

Per a qui ja estigui pensant en el pont de la Puríssima, de moment la previsió encara és molt borrosa. A partir de divendres de la setmana que ve hi ha indicis que puguin tornar a caure algunes precipitacions, de moment amb un patró que semblaria molt similar al d'altres moments de la tardor: és a dir pluges i nevades molt més destacables al Pirineu i Prepirineu occidentals que no pas en el conjunt de Catalunya. Caldrà seguir-ho.

stats