La méteo
previsions 20/05/2023

Ruixats molt irregulars i últims dies de fresca

Aquesta tarda es repetiran els xàfecs sobtats, sobretot al Pirineu i a la Catalunya Central. Demà pot ploure amb més ganes a l'extrem nord-est

2 min
L'albada d'aquest divendres a Cardedeu

BarcelonaContinua aquesta dinàmica de temps molt variable i amb força núvols, sense que les pluges acabin de ser extenses i generals. Avui tornarà a ser un dia mig ennuvolat, però a diferència d'ahir els ruixats i tempestes quedaran més concentrats al Pirineu i en sectors de la Catalunya Central. Al migdia la temperatura serà una mica més alta que ahir.

Les últimes actualitzacions dels models de previsió han canviat força l'escenari de cara al cap de setmana. El que havia de ser un cap de setmana molt rúfol i amb algunes pluges força extenses sembla que acabarà sent un cap de setmana amb més núvols que clarianes però amb ruixats bastant localitzats.

Diumenge el temps no serà gaire diferent en general, però sí que és probable que a mesura que avanci el dia la pluja vagi sent cada cop més protagonista en comarques de l'extrem nord-est. A les comarques de Girona, i sobretot a l'Empordà, és on és més probable que diumenge pugui arribar a ploure d'una manera una mica més continuada en alguns moments, especialment a la tarda. El pronòstic, però, encara és incert sobre això. A la resta el temps continuarà sent variable, insegur, però amb ruixats concentrats sobretot al Pirineu i en punts de la Catalunya Central. A la meitat sud diumenge farà més sol que aquest dissabte.

La bona notícia és que la setmana que ve sembla que continuaran els ruixats, unes precipitacions que en aquest cas sobretot afectaran el Pirineu i el Prepirineu i en tot cas altres comarques interiors. Això vol dir més aigua a les capçaleres dels rius, encara que no arribi la desitjada tongada de pluja general i extensa. No hi ha indicis que la inestabilitat s'hagi d'estroncar, però tampoc és probable un panorama de pluges més extenses de cara a la setmana que ve. De moment les previsions d'anomalia de precipitació per setmanes que elabora el Centre Europeu de Prediccions continuen apuntant que les dues setmanes vinents estaran marcades per la inestabilitat a la Península i que plourà més del que tocaria.

Pel que fa a la temperatura, l'augment dels núvols i els ruixats frenaran una mica la diürna, però l'ambient no canviarà gaire respecte dels últims dies. Màximes més de principis de maig que de segona quinzena de mes, però cal tenir en compte que el fet que la previsió ja no apunti a núvols tan espessos també afavoreix que la previsió hagi canviat en aquest aspecte. Els mapes de diferència de temperatura entre divendres i els pròxims dies dibuixen clarament un panorama en el qual a mesura que avanci la setmana que ve cada cop farà més calor i la temperatura s'anirà enfilant. Malgrat que els mapes siguin molt vermells i que la temperatura pugi fins a 10 graus respecte dels valors d'aquest divendres, el més probable és que la calor no sigui més notable que a principis de mes.

Ahir els xàfecs van acumular 27 l/m² a Terrassa i a Sabadell a causa d'una tempesta que va deixar quantitats importants de calamarsa i pedra en alguns pobles del Vallès com ara Castellar. D'ahir també destaquen els 14 l/m² de la Riba o els 11 de la Panadella o de Font-rubí.

stats