previsions 22/04/2022

La méteo: ruixats irregulars, tronades i vent en un Sant Jordi de temps molt canviant

Els ruixats més extensos descarregaran a primera hora. El vent bufarà amb cops de més de 50 km/h i l'ambient serà més de finals de març que de finals d'abril

3 min

BarcelonaEs va acostant per l'oest el front que a partir d'aquesta nit comportarà un nou canvi de temps. Avui el predomini del sol ha permès que la temperatura pugés bastant més que ahir al migdia, però, tot i això, l'ambient no és gaire càlid per a l'època. A primera hora de la tarda la temperatura era 6 o 7 graus més altes que ahir en algunes comarques de Girona a causa del vent de garbí. A Girona i a Torroella de Montgrí s'ha arribat a 23 graus, però la mitjana de les temperatures màximes per al conjunt de Catalunya s'ha situat en 17 graus, un valor molt normal per a l'època. Després de moltes setmanes sense poder veure Mallorca des de Catalunya, aquest matí hi ha tornat a haver visió del perfil de la serra de Tramuntana des de punts elevats del Principat. Aquesta tarda el vent de sud-oest ja bufarà amb cops de més de 50 km/h al sud de la Costa Brava. Avui no farà falta el paraigua, però al vespre podria escapar-se algun primer ruixat al Pirineu occidental.

La serra de Tramuntana des del Tibidabo aquest matí

Per Sant Jordi el temps serà molt canviant. La part més activa de la pertorbació arribarà a primera hora. Durant les primeres hores del dia és quan plourà de manera més extensa, sobretot al Pirineu, al Prepirineu i a la Catalunya Central, on les quantitats de precipitació poden arribar a superar els 15 o 20 l/m². Els ruixats passaran amb celeritat però poden anar acompanyats de tempesta. Poc o molt, demà a primera hora plourà gairebé arreu, però a prop de la costa les pluges seran més puntuals.

Després d'això quedarà un dia molt variable. A partir de mig matí s'obriran clarianes, sobretot a la costa i al prelitoral. Com més al nord i més a l'oest, més espessos seguiran sent els núvols. Malgrat les clarianes, les nuvolades seguiran creixent, i a la tarda aniran descarregant ruixats curts però intensos aquí i allà. Els xàfecs tindran una distribució molt irregular: duraran poca estona i a la tarda podran fins i tot anar acompanyats de tempesta. En general demà hi haurà més estones sense pluja que amb pluja, però l'amenaça dels xàfecs durarà tot el dia i quan la pluja aparegui arribarà amb intensitat. Primavera autèntica.

Un altre factor a tenir molt en compte demà serà el vent. A partir del migdia s'anirà enfortint i a la tarda bufarà amb ratxes de més de 50 km/h en moltes comarques. On més fort bufarà serà al sud de la Costa Brava i en alguns punts elevats de comarques de Girona. Aquí les ratxes a la tarda podrien ser fortes i superar els 70 km/h. També a la costa central i en moltes comarques centrals i de Ponent hi haurà cops de vent destacables a la tarda. En canvi, llocs habituats al vent com les Terres de l'Ebre notaran poc aquesta ventada. Per Sant Jordi l'ambient serà poc primaveral. Al migdia la temperatura serà entre 2 i 4 graus més baixa que ahir en molts casos, i el vent afavorirà la sensació de fred. Sensació més de finals de març que no de finals d'abril.

Diumenge no serà un dia radiant, però el temps serà més tranquil. El vent seguirà deixant-se sentir moderat, però no serà tan protagonista. Al Pirineu i en comarques de Girona hi haurà força intervals de núvols; en canvi, com més al sud més sol farà. Encara apareixeran alguns ruixats més puntuals al Pirineu i al nord de la Catalunya Central, sobretot a la tarda. Al migdia la temperatura serà més agradable que demà.

Abans no acabi l'abril hi haurà segurament més situacions de ruixats. La primera part de la setmana que ve serà força tranquil·la, farà molt de sol i només cauran alguns ruixats puntuals de tarda al Pirineu. Entre dijous i divendres és bastant possible que el temps es torni a inestabilitzar i els ruixats s'estenguin per moltes comarques. Amb algunes pujades i baixades de temperatura, en general la setmana que ve cal esperar un ambient bastant normal per a l'època.

stats