La méteo
previsions 25/07/2022

La méteo: setmana amb alguns ruixats i una calor més moderada

Bona part de la setmana estarà marcada per una calor molt més normal que la dels últims deu dies

3 min

BarcelonaDilluns de temperatures altes, tot i que en general la calor ha començat a afluixar. A primera hora de la tarda molts termòmetres marcaven entre 1 i 3 graus menys que ahir, i es dona al cas que a Viella la temperatura ha baixat gairebé 20 graus en 24 hores. Ahir es va tornar a batre el rècord d'aquesta l'estació de la Vall d'Aran per segon cop en una setmana amb 37,6 ºC, però amb el canvi de vent avui a primera hora de la tarda hi havia 18 graus menys que ahir.

Diferència entre la temperatura d'avui a les 17 h i la d'ahir a la matexa hora

Les màximes més altes d'avui han sigut els 39,5 ºC del Pantà de Siurana, els 39,2 de Sant Romà d'Abella o els 38,7 de Sant Salvador de Guardiola i de Cardona. A Lleida avui s'haigualat la ratxa més llarga de dies de calor intensa com a mínim des del 1960. Aquest dilluns ha sigut el dissetè dia seguit en què s'han superat els 35 graus a la capital del Segrià, una seqüència que iguala la que es va produir entre el 30 de juliol i el 15 d'agost del 2003, fins ara la més llarga. Sembla clar que durant la setmana es tallarà aquesta sèrie de dies de calor forta: segurament entre dimecres i divendres la temperatura baixarà prou per fer que les màximes ja no superin els 35 graus ni tan sols a Ponent.

Aquesta nit ha sigut la de més mal dormir d'aquest estiu fins ara. La mitjana de les temperatures mínimes a Catalunya ha arribat als 19,7 graus, unes dècimes per sobre de les nits anteriors i per sobre també de les nits més caloroses del pic de mitjans de juliol. D'entre les temperatures mínimes més altes destaquen els 26,6 °C del barri del Raval de Barcelona, els 25,5 del Museu de Badalona o els 25,1 de Figueres. Un 56% de les estacions de les quals fem seguiment han registrat una mínima de més de 20 graus.

El pas d'una petita línia d'inestabilitat farà que descarreguin alguns ruixats i tempestes de tarda, sobretot entre el Ripollès, la Garrotxa i la serra de l'Albera, però no és descartable que alguna d'aquestes tempestes pugui arribar a altres sectors del Pirineu i Prepirineu o a la Catalunya Central.

Els pròxims dies la inestabilitat anirà augmentant. No hi ha indicis que aquesta setmana hagi d'arribar una tongada de ruixats que pugui ser extensa, però els dies vinents sí que hi haurà cada cop més ruixats i tempestes de tarda al Pirineu, al Prepirineu i, de forma més puntual, en altres comarques interiors o prelitorals. La inestabilitat anirà in crescendo i entre dimecres i divendres serà quan hi haurà ruixats més destacables i extensos al nord de Catalunya i quan el risc de xàfecs més puntuals en altres comarques també serà més alt. És raonable pensar que al llarg de la setmana molts sectors, com a mínim del Pirineu i Prepirineu, rebran més de 20 o 30 l/m², molt necessaris.

Aquest canvi també es notarà en el termòmetre. Venim de tan amunt que per més que els mapes de diferència de temperatura prevista entre avui i els pròxims dies siguin bàsicament blaus, el que viurem no serà gaire més que una normalització de la temperatura. El més interessant segurament és que aquesta nova dinàmica de temperatura sembla que durarà tota la setmana. No hi ha indicis que l'estiu s'hagi d'estroncar a partir d'aquí i l'escenari més probable de cara a la primera setmana d'agost és que torni a fer més calor del que caldria esperar.

Pel que fa al vent, entre avui a última hora i demà la tramuntana es deixarà sentir a la Costa Brava, però només serà protagonista a l'extrem nord d'aquest sector. La resta de la setmana predominaran les marinades i el vent més humit, però sense que bufi amb ratxes gaire destacables. La temperatura del mar ha baixat sensiblement els últims dies, però se segueix situant entre els 24 i els 29 graus, més fresca al nord i més calenta al sud.

stats