La méteo

La méteo: temps molt mogut amb pluja i neu el cap de setmana

El front de dissabte serà més actiu amb més pluja a gran part del país i una nevada abundant a la cara sud del Pirineu

3 min

BarcelonaEl temps s’embolica de valent. Entre divendres i el cap de setmana regarem tot el país i caurà una important nevada a la cara sud del Pirineu, segurament la més destacada de la temporada, i això que som al mes de març. Dos fronts actius que beneficiaran les conques internes i que seran un regal enmig de la sequera.

Divendres: primer front

De matinada ens ha creuat un front amb pluges que ha escombrat tot el país de sud-oest a nord-est, fins i tot amb algun patac d'aigua local. A les comarques de Tarragona és on més ha plogut de nit amb entre 10 i 20 l/m² (trobareu totes les dades i imatges al final d'aquesta informació).

Al matí encara plourà a la Catalunya Central, Girona, les Balears i a la cara sud del Pirineu i el Prepirineu amb una cota de neu d’uns 1.200 metres (localment fins a 1.000 o 800 metres en valls del Pirineu lleidatà) , però abans del migdia les precipitacions hauran marxat ràpidament pel nord.

Quedarà un dia d'impàs amb cel canviant i treva de la pluja, a l’espera que a la tarda caiguin alguns ruixats dispersos a qualsevol punt, sobretot al prelitoral, a Ponent, a la Catalunya Central i a la cara sud del Pirineu i Prepirineu. Vent moderat de garbí, fred més moderat a primeres hores i màximes avall a l’interior.

Dissabte: el plat fort

El front més actiu arribarà dissabte amb pluges generals, sobretot al nord. Atenció amb la nevada intensa i continuada a la cara sud del Pirineu i Prepirineu, ja que serà probablement la més important i general en aquest sector. Nevarà a partir d’uns 1.200 metres aproximadament i s’esperen acumulacions de 20 a 40 centímetres de neu nova a les cotes altes, però localment més.

El Meteocat ha activat l’avís per acumulacions de neu, que poden superar els 20 centímetres de neu nova a partir de la cota 1.400.

Pel que fa a les precipitacions, al matí cauran de forma més extensa i continuada i a la tarda de manera més dispersa, alhora que s’obriran clarianes a la meitat sud, zona on la pluja serà més minsa. No es descarta alguna tronada local, mentre que l’ambient serà més fred en conjunt.

En general, entre divendres i dissabte s’acumularan entre 10 i 30 l/m² a la majoria de comarques, però a la zona del Montseny i a la cara sud del Pirineu i Prepirineu es poden acumular localment fins a 50 l/m² o més. Una aigua molt benvinguda a les conques internes en plena sequera, però també la nevada, ja que augmentaran considerablement les reserves de neu de cara al desgel.

Diumenge: el temps no fa net

El temps estarà molt canviant l’últim dia del cap de setmana, amb risc de ruixats dispersos, sobretot a l’oest, al Pirineu i al nord-est, amb una cota de neu d’entre 1.000 i 1.200 metres. Bufarà vent de ponent moderat i les temperatures es mantindran a ratlla o pujaran una mica. No es veuen noves pluges generals a la vista, però la setmana vinent seguiran arribant alguns fronts.

Balanç primera tongada de pluja i neu

La pluja ha escombrat tot el país entre la matinada i el matí d'aquest divendres. A diversos punts s'han acumulat entre 10 i 20 l/m², sobretot a les comarques de Tarragona, Catalunya Central, interior nord-est i l'Alt Penedès amb algun patac d'aigua. Destaquen els 22,6 l/m² caiguts a La Riba (Alt Camp).

Nevada destacada i general també a tota la cara sud del Pirineu i Prepirineu. La cota de neu ronda els 1.200 metres en general, però puntualment aquest matí s'ha vist nevar fins als 800 o 700 metres a les valls del Pirineu i Prepirineu de Lleida, com ara a La Seu d'Urgell (Alt Urgell) o al Pont de Suert (Alta Ribagorça).

stats