La méteo
previsions 10/12/2023

Sol, boires i temperatures de més de 20 °C a l'espera d'un nou canvi a partir de dimecres

A prop de mar els pròxims tres dies seran d'estiuet, però la mala visibilitat frenarà la temperatura en fondalades interiors

2 min
Mar de boira a la plana de Vic aquest dissabte
Escolta aquí la previsió del temps

Temperatura desbocada per ser desembre. Aquest migdia la màxima ha arribat fins a 23,5 °C a l'Observatori de l'Ebre, a 23,2 a l'Ametlla de Mar i a 22,1 a Constantí i a l'aeroport de Reus. De mitjana a Catalunya aquest migdia hi ha hagut gairebé 5 graus més dels que tocaria per a l'època. Temperatures de principis de novembre.

Anomalia diària de les temperatures màximes a Catalunya
A partir de dades de 140 estacions del Meteocat. Període de referència 2009-2020.

Demà el termòmetre encara s'enfilarà una mica més que avui, el canvi es notarà sobretot a les comarques de Girona, on algunes màximes aquest dilluns seran fins a 4 o 5 graus més altes que les d'avui.

Tant demà com dimarts en punts de la costa i del prelitoral les màximes saltaran amb facilitat per sobre dels 20 °C, i en algun cas fins i tot flirtejaran amb els 25 °C. A les cotes altes del Pirineu la temperatura també experimentarà una pujada notable que farà que s'arribin a superar els 10 °C fins i tot per sobre dels 2.000 metres. La neu caiguda durant els últims dies té les hores comptades.

A Ponent i en moltes altres comarques de la Catalunya Central i de l'altiplà central la boira anirà guanyant protagonisme, i encara que no persisteixi tot el dia, evitarà que la temperatura es dispari gaire. En alguns casos fins i tot farà més fred els pròxims dies que no pas en l'inici del mes de desembre.

El pròxim canvi de temps cal esperar-lo entre dimecres i dijous. Les previsions pel que fa a noves precipitacions a llarg termini no són gens engrescadores, però el gir de guió que arribarà a mitjans de la setmana que ve pot deixar una nevada destacable al Pirineu occidental. És possible que també en punts de l'Empordà i la Garrotxa pugui arribar a ploure amb una mica de ganes, però lluny d'aquests sectors de l'extrem nord de Catalunya és poc probable que plogui dignament.

Aquest canvi de temps obrirà un altre cop la porta a l'ambient normal de principi d'hivern. La temperatura farà una baixada notable a partir de dimecres, i durant la segona part de la setmana que ve l'ambient tornarà a ser més d'hivern que de tardor.

És incert si aquestes temperatures més normals s'allargaran gaire; la previsió a llarg termini encara és poc clara, però es pot dir que amb algunes pujades i baixades del termòmetre el més probable és que fins a Nadal l'ambient sigui relativament normal per a l'època. No sembla que les altes temperatures dels pròxims tres dies hagin de ser una tònica de la part central del mes de desembre.

Les previsions per setmanes que elabora el Centre Europeu de Predicció dibuixen un escenari en el qual la setmana que ve serà molt suau per ser desembre, però, en canvi, la setmana prèvia a Nadal apunta a temperatures molt més normals o fins i tot una mica baixes. Caldrà seguir-ho.

stats