previsions 29/07/2022

Nova tarda de pedregades a l'espera que tornin els 40 graus

Avui les tempestes més fortes han afectat la Catalunya Central. Diumenge començarà una nova escalada del termòmetre

3 min

BarcelonaSegona tarda consecutiva de pedregades a Catalunya. Si ahir les zones més afectades van ser diversos sectors del Segrià, avui és sobretot entre el Solsonès i el Bages on s'han vist pedres més grosses. La tempesta que s'ha format en aquest sector ha obligat al Meteocat a activar un avís de temps violent a la zona. Les pedregades més importants han afectat indrets com Castellar de la Ribera, Navarcles, Santpedor o Sant Fruitós de Bages, on les imatges testimonien que han caigut pedres de més de tres centímetres de diàmetre. La forta tempesta de la Catalunya Central ha avançat fins i tot cap al Vallès i la costa central.

Avui els ruixats tornen a ser molt irregulars i se n'estan produint tant al Pirineu i Prepirineu com en sectors de la Catalunya Central, en algunes comarques de Girona i també a les Terres de l'Ebre, on arriben ruixats més desgastats provinents del Sistema Ibèric. El Meteocat té actiu un avís per intensitat de pluja que afecta un bon grapat de comarques del Pirineu, del Prepirineu i de la Catalunya Central. El perill es considera alt al Berguedà, al Solsonès, al Moianès, a Osona i a Bages, motiu pel qual Protecció Civil ha activat l'alerta del pla Inuncat la Catalunya Central de cara a la tarda d'avui.

D'entre les pluges més abundants fins a les 18.00 h destaquen (en l/m²):

  • Santpedor, 65
  • Manresa, 50
  • Lac Redon (cota, 2.200), 43
  • Artés, 40
  • Castellnou de Bages, 34
  • Cardona, 26
  • Sallent, 26
  • Planoles, 23
  • Solsona, 18
  • Caldes de Montbui, 12

El d'avui ha sigut el tercer migdia de temperatures normalitzades. Avui la mitjana de les màximes a Catalunya ha sigut de 28,1 un valor si més no normal per a l'època.

Ahir a última hora de la tarda van entrar tempestes per Ponent acompanyades de fortes pedregades. En indrets com Almacelles, Pla de la Font i Aitona van caure pedres de la mida d'ous en alguns casos, fet que va malmetre cultius de fruita dolça, tant de pinyol com de llavor, segons Asaja Lleida. Les imatges impressionen, com també ho fan les de les pedregades que van caure entre els Ports i l'Alt Maestrat també ahir a la tarda.

En alguns punts de l'altiplà central ahir es van arribar a acumular quantitats de més de 70 l/m², com és el cas de Calaf, i en capitals com Cervera i Vilafranca del Penedès ahir va ser el dia amb més pluja de tot l'any fins ara, però tot van ser tempestes massa aïllades. Si se sumen els l/m² caiguts en 84 estacions del Meteocat, el resultat és que ahir no es va arribar a 400 l/m², mentre que, per exemple, la tongada de pluja del 6 de juliol en va deixar gairebé 900.

Demà encara es repetiran algunes tempestes entre el Ripollès, el Berguedà, la Garrotxa i el nord d'Osona, però els ruixats seran més aïllats que avui. Diumenge els xàfecs seran encara més puntuals, però no és descartable que encara n'hi pugui haver algun entre el Pirineu Oriental, el Prepirineu i la Catalunya Central. El cap de setmana començarà també amb intervals de núvols al sud de la Costa Brava i al Maresme, on aquest dissabte pot haver-hi estones de cel mig ennuvolat, però en general farà molt de sol. Diumenge els núvols seran més escassos que demà.

El més destacable de la previsió a mitjà termini sens dubte és la nova onada de calor que treu el cap als mapes. Aquest cap de setmana el termòmetre ja tendirà a pujar en molts indrets, tot i que també cal destacar que baixarà la humitat. Més temperatura, menys xafogor. Diumenge farà més calor que demà, i al voltant de dimarts i dimecres ja hi haurà de 3 a 5 graus més que avui. Ens situarem, per tant, en una nova situació amb màximes a tocar dels 40 graus a Ponent i sensacions tèrmiques també molt a prop d'aquest llindar a la costa. Segurament aquesta onada de calor no serà la més forta de l'estiu, però ens acostarem bastant als valors més alts de juliol i de juny.

Alguns models de previsió fan pensar que durant la segona part de la setmana que ve la temperatura baixarà una mica, però això és poc clar i, en tot cas, no hi ha indicis d'una normalització, sinó simplement de temperatures no tan extremes. Els mapes d'anomalies de temperatura previstes per setmanes que elabora dos cops per setmana el Centre Europeu de Predicció no fan ser gaire optimista a llarg termini, ja que de cara a la setmana del 8 al 15 d'agost es dibuixa un panorama de temperatures gairebé tan anormalment altes com les de la setmana que ve.

Aquest cap de setmana també cal destacar l'entrada de tramuntana que hi haurà al nord de la Costa Brava, un vent que no serà gaire intens ni sostingut però que provocarà alguns trams de maror i fins i tot forta maror al nord del cap de Begur. En general aquest cap de setmana hi haurà marinades no gaires intenses i cal esperar banderes verdes a les platges.

stats