La méteo
previsions 27/07/2023

La méteo: tempestes a l'oest i una calor més intensa que aquesta vegada tampoc durarà

Aquest vespre de dijous alguns aiguats poden ser localment forts entre el Pirineu occidental i les comarques de Ponent.

3 min

BarcelonaAquesta tarda ja no ha sigut tan agradable com la dels últims dies. El vent de garbí ha disparat el termòmetre en moltes comarques del nord-est, i la temperatura, poc o molt, ha pujat gairebé arreu. La mitjana de les màximes s'ha situat gairebé un grau per sobre del que tocaria, després d'un parell de dies d'anomalies negatives. Destaquen els 37 graus d'Anglès, els 35,7 de Santa Coloma de Farners o els 35,3 de Castellnou de Seana. A la Bisbal d'Empordà i a Tremp el termòmetre ha arribat a 34,5 graus, a Girona a 34,4 i a Lleida a 34,3. El garbí ha arribat a bufar amb ratxes de 62 km/h a Blanes, de 61 a Vilobí d'Onyar i de 57 a Santa Coloma de Farners.

Aquest vespre caldrà tenir en compte la possibilitat d'alguns aiguats localment forts en comarques de l'oest. Els ruixats ja han començat a mitja tarda, però sembla que serà sobretot al vespre quan poden aparèixer les tempestes més fortes. Cal tenir en compte la possibilitat fins i tot de pedregades o de tempestes acompanyades de fortes ratxes de vent, no només al Pirineu sinó també en comarques de Ponent. A mesura que avancin cap a la costa els xàfecs aniran perdent força, però aquest vespre es pot veure llampegar des de molts punts de Catalunya.

El Meteocat té actiu un avís per pluja intensa que afecta la majoria de comarques, sobretot les de l'oest però també comarques més centrals i algunes de la costa entre el Baix Camp i el Baix Llobregat. El perill es considera alt en un grup de comarques de Ponent entre el Pallars Jussà i el Segrià i les Garrigues. Protecció Civil ha activat l'alerta del pla Inuncat. Durant la tarda s'ha activat també un avís de temps violent centrat al Segrià a causa d'una primera tempesta forta que ha arribat per l'oest poc després de les 17 h.

Aquesta serà segurament l'última tongada de tempestes important d'un juliol que està sent molt sec. Per ara, de mitjana a Catalunya ha plogut un 60% menys del que sol fer-ho, i tot i que el juliol és un mes en general sec, sol ser una època de tempestes al Pirineu, on ha plogut ben poc. Per exemple a Ulldeter, al naixement del Ter, han caigut només 18 l/m² fins ara; al juny n'hi van caure 170. Els embassaments de les conques internes han perdut 2 punts percentuals en quinze dies i aquest dijous ja baixaran per sota del 28%.

Evolució diària dels embassaments de les conques internes

Tant divendres com sobretot dissabte poden continuar apareixent ruixats puntuals de tarda al Pirineu i al Prepirineu, però en general el temps serà marcadament estable i amb molt de sol.

D'aquest dijous també cal destacar el vent de garbí, que arribarà a bufar amb ratxes que poden superar els 50 km/h en diferents comarques de Girona i sobretot al sud de la Costa Brava. Ahir hi va haver més platges amb banderes grogues o vermelles que verdes. Avui la situació marítima serà una mica més tranquil·la, però a la tarda encara hi haurà molts trams de maror.

La temperatura farà una remuntada clara, sobretot a les comarques de la meitat est. Tornaran les màximes per sobre dels 35 °C en comarques interiors i la sensació de xafogor per sobre d'aquest llindar a la costa.

Sens dubte la notícia més bona d'aquest estiu fins ara és que la calor no està sent persistent. La ratxa més llarga de dies amb més de 35 °C a Lleida enguany són 4 dies, res a veure amb les tres ratxes de 17 dies, 15 i 10 dies que hi va haver l'any passat.

La calor serà fins i tot més intensa durant el cap de setmana, però tornarà a moderar-se a l'inici de la setmana que ve, i a llarg termini no hi ha indicis de cap calorada extrema. El més probable és que l'agost comenci amb temperatures bastant normals per a l'època i cada cop és més probable un escenari de fresca notable a mitjans de la setmana que ve que pugui durar una mica més que aquesta última baixada del termòmetre.

Alguns models de previsió apunten amb certa confiança a un canvi de temps que podria activar alguns ruixats al Pirineu i a l'est de Catalunya, sobretot al voltant de dimecres. Encara hi ha incertesa, però sembla més probable un inici d'agost fresc que no pas amb calor forta.

Rècord de temperatura al Mediterrani

Aquesta setmana la temperatura del Mediterrani ha assolit cotes que no tenen precedents com a mínim des dels anys 80. A partir d'imatges de satèl·lit, l'Institut Català de Recerca per a la Governança del Mar (Icatmar) ha pogut deduir que la temperatura mitjana del mar ha arribat a 28,7 °C, una dada que supera l'antiga cota màxima, que datava del 2003. En alguns punts la temperatura del Mediterrani ha arribat a 32,5 °C. Les dades del CEAM de València són sensiblement diferents, però confirmen que la temperatura dels últims dies no té precedents com a mínim des del 1982.

stats