La méteo
previsions 10/06/2023

Tempestes localment fortes, calor i encara més pluja de cara a dimarts

Tot i la pujada de la temperatura, no hi haurà cap calorada com a mínim fins a la setmana de Sant Joan

3 min
Nuvolada ahir a la tarda des del Tibidabo

BarcelonaCap de setmana amb clarianes matinals i tempestes a partir del migdia. Avui els xàfecs afectaran sobretot el Pirineu oriental, les comarques interiors de Girona i el nord de la Catalunya Central, però no són descartables en altres punts del Pirineu, del Prepirineu, de la Catalunya Central o del prelitoral. Alguns aiguats podrien deixar 20 o 30 l/m² en poca estona. El Meteocat té actiu un avís per intensitat de pluja que afecta comarques de la Catalunya Central i del nord-est. A la Garrotxa, el Ripollès, la Selva i a Osona el perill es considera alt. El pla Inuncat està activat en fase de prealerta.

Ahir una tempesta molt local va descarregar 30 l/m² en poc més de mitja hora a Montserrat, fet que va provocar una esllavissada i va obligar a desallotjar preventivament l'Hotel Abat Cisneros, al costat del monestir. L'aigua va córrer amb força pels carrers i fins i tot va caldre tallar la carretera que dona accés al monestir des del Bruc. Entre maig i els primers nou dies de juny, a Montserrat ja hi han caigut 118 l/m², més pluja que en els sis mesos anteriors.

Demà hi haurà més tronades de tarda que avui, i probablement s'acumularan pluges també més abundants. Els xàfecs tindran una distribució semblant a la d'avui, però podrien arribar a més punts de la Catalunya Central i a més sectors també del prelitoral, com per exemple el Vallès, el Penedès o les muntanyes de Prades i la serra de Montsant.

Al voltant de dimarts que ve, les restes de la pertorbació Oscar, que ha afectat amb intensitat els arxipèlags de Madeira i les Canàries aquestes últimes hores, afavoriran que els ruixats arribin a moltes comarques. Entre dimarts a la tarda i dimecres al migdia s'entreveu cada cop més probable una de les tongades de ruixats més extenses de la primavera, encara que les pluges continuïn sent irregulars. Encara hi ha incertesa, però les últimes actualitzacions dels models de previsió han reforçat la possibilitat que caiguin entre 5 i 10 l/m² en moltes comarques i pluges més importants entre el Pirineu i la Catalunya Central.

El cap de setmana, la temperatura continuarà pujant una mica més. Entre dissabte i dilluns la calor serà marcadament d'estiu, amb màximes que s'acostaran als 35 °C a Ponent i temperatures prop dels 30 °C en moltes comarques. El canvi de temps de dimarts farà baixar clarament el termòmetre i tornarem a una sensació més de final de primavera que no de ple estiu. A més a més, les últimes actualitzacions dels models de previsió han rebaixat les possibilitats d'una nova pujada de la temperatura de cara al cap de setmana del 17 i 18 de juny, tot i que encara hi hagi força incertesa en el pronòstic.

El mar, una mica més fred

Molta gent s'ha començat a acostar a la platja aquestes últimes setmanes a mesura que la temperatura va pujant. Aquest dijous l'observador de Barcelona, Diego Lázaro, ha detectat que la temperatura del mar ha baixat gairebé un grau en una setmana, de 20 graus ha passat a 19, un valor que és un grau més baix que la mitjana dels últims 17 anys. Segurament el motiu és una combinació del fet que aquesta setmana ha fet una mica més de vent i això ha fet aflorar aigües subterrànies més fredes, i també hi pot haver ajudat l'aportació d'aigua dolça d'uns rius que baixen més plens que fa algunes setmanes.

stats