previsions 15/12/2019

Diumenge assolellat a l'espera d'un nou canvi de temps

Al llarg de la setmana caldrà fer servir el paraigua en diverses ocasions

Oriol Rodríguez
2 min
Núvols mitjans ahir a la tarda a les Franqueses del Vallès

BarcelonaLa temperatura mínima ha baixat a gairebé tot arreu, fins i tot més de 10 ºC respecte ahir en punts de les Terres de l'Ebre, perquè el vent s'ha encalmat. En canvi, a les cotes mitjanes i altes del Pirineu no fa tant de fred. De fet, hi ha hagut inversió tèrmica en algunes comarques. Per exemple, a Vinebre (53 m) la temperatura ha baixat fins als 3 ºC, mentre que a Ascó (257 m) ho ha fet fins als 8 ºC. El mateix a passat a Gurb (509 m, 0 ºC) respecte a Muntanyola (6 ºC, 816 m).

Avui s'espera una jornada tranquil·la i assolellada, per gaudir de l'aire lliure. Els bancs de boira i de núvols baixos que de matinada s'han format en algunes valls i fondalades de l'interior del terç nord es dissiparan al llarg del matí. Durant la tarda arribaran bandes de núvols que deixaran el cel enterbolit, però sense més conseqüència.

La temperatura màxima serà semblant a la d'ahir o fins i tot baixarà una mica. S'arribarà a valors d'11 a 16 ºC al Pirineu, al Prepirineu i a l'altiplà central i de 13 a 18 ºC a la resta.

Diferència entre la temperatura màxima prevista per avui respecte a la d'ahir

Fins al migdia el vent de ponent bufarà amb cops moderats als cims del Pirineu, a l'altiplà central i a zones elevades del Camp de Tarragona, amb cops de vent de 40 o 50 km/h. Res a veure amb les fortes ratxes de vent dels últims dies.

Encetarem la setmana amb un augment dels núvols arreu, que seran més espessos al litoral i al vessant sud del Pirineu i del Prepirineu. Fins i tot en aquests sectors poden arribar a caure quatre gotes al llarg del dia, més probables a partir de migdia.

Dimarts arribarà una baixa que deixarà un dia rúfol, amb plugims o pluges febles a qualsevol punt, especialment durant la segona meitat de la jornada. Seran més continuades al vessant sud del Pirineu occidental. La cota de neu se situarà entorn els 1.600 metres.

Precipitació prevista per dimarts

Aquesta no serà l'única pertorbació que visitarà Catalunya aquesta setmana. Dimecres les clarianes guanyaran terreny, però dijous creuarà un front que tornarà a portar pluges a tot arreu. Tot sembla indicar que divendres hi haurà una nova tongada de precipitacions, aquesta vegada acompanyada de vent fort.

De fred en farà més aviat poc, tot i que es notarà una reculada de la temperatura a mitjans de setmana. Això farà que la cota de neu no baixi gaire. Al llarg dels pròxims dies anirà oscil·lant entre els 1300 i els 1700 metres.

stats