La méteo

Termòmetres en ascens, a l'espera de la tornada de l'hivern a finals de febrer

Tramuntana durant el matí al nord de la Costa Brava i més núvols per demà, però sense pluja

4 min
Núvols prims que, finalment ahir, no van deixar pluja a Sant Romà de Sau (Osona)

La primera part d'aquesta jornada estarà marcada pel vent de tramuntana, que bufarà amb alguna ratxa entre moderada i forta a l'extrem nord del país. No es tracta de les ventades que ens van afectar la setmana passada, però sí que es notarà un ambient una mica ventós, associat a les restes del front que ens va afectar ahir divendres. De fet, aquesta pertorbació ha deixat precipitacions a Ponent, amb una mica d'aportació hídrica que anirà molt bé per als sembrats i per als boscos. A les conques internes, malauradament, de pluja n'ha caigut ben poca, o gairebé gens. A l'est del territori tan sols s'han escapat alguns ruixats febles i dispersos o gotellades, amb quantitats d'entre dècimes de litre i 3 mm a la costa central o al prelitoral. La borrasca ja ha marxat i, com es veu en el model de pressió en superfície i temperatura en alçada, dominaran les altes pressions fins al pròxim cap de setmana, que és quan poden venir canvis destacables.

Aquestes pluges van caure sobretot a les terres de Lleida i van acumular entre 10 i 20 l/m² en punts de Ponent i de les Terres de l'Ebre, però al Pirineu i Prepirineu de Lleida s'han assolit o superat localment els 25 o 30 l/m². Destaquen els 35 l/m² del Lac Redon i els 28 l/m² de Vielha (Vall d'Aran), així com els 23 l/m² dels Ports o els 22 l/m² d'Alcarràs (Segrià).

També és destacable el cas de la ciutat de Lleida, on la pluja d'ahir i la que va caure durant el mes de gener ja sumen uns 60 l/m² aquest 2024, un terç de tota l'aigua caiguda durant tot l'any 2023 a la capital del Segrià. Una dada que evidencia el greu dèficit pluviomètric que arrosseguem des de fa molts mesos.

Al Pirineu ha nevat amb certa alegria, amb una cota de neu que va començar molt alta (al voltant dels 2.600 m) però al final va baixar entre els 1.800 i 1.600 metres, i va caure puntualment fins als 1.400 m a l'Aran. Els gruixos acumulats han estat d'entre 20 i 25 cm a l'Alta Ribagorça i al Pallars Sobirà, i han fregat els 30 cm a la Vall d'Aran.

El matí començarà encara variable a la façana litoral, però ràpidament s'imposarà el sol. Quedaran núvols baixos, més compactes, a la Depressió Central i al vessant nord del Pirineu, potser amb alguna tímida precipitació residual amb una cota de neu que voltarà els 1.500 metres.

La tarda serà de cel assolellat en general, i l'anticicló enviarà una dorsal que ens portarà estabilitat durant tot el cap de setmana.

Nuvolositat prevista.

La primera part del dia també estarà marcada pel vent. Bufaran el cerç o mestral al sud, i la tramuntana a l'Empordà. A partir del migdia tendiran a minvar, tot i que la tramuntana no desapareixerà del tot. Es podran superar els 80 km/h al nord de la Costa Brava, amb maror o forta maror al nord del cap de Creus.

Avui la temperatura es recuperarà i les màximes pujaran entre 3 i 5 ºC a gran part del país. Esperem els valors més elevats a la costa i el prelitoral sud, amb màximes d'entre 20 i 22 ºC. A l'interior es mouran entre els 14 i els 18 ºC.

Temperatura màxima prevista.

Si mirem els mapes de diferència de temperatura màxima prevista podem veure aquest ascens durant el cap de setmana. Cap a final de la setmana vinent el termòmetre caurà bruscament amb l'entrada d'una irrupció d'aire fred, especialment divendres, amb valors de fins a 10 graus per sota dels esperats avui.

Les mínimes de la pròxima matinada podran baixar en punts de l'interior i al Pirineu, on hi haurà algunes glaçades tímides. Al litoral els termòmetres es mouran al voltant dels 8 o 9 ºC, amb una nit que s'espera freda. A l'interior baixaran al voltant dels 3 ºC.

Temperatura mínima prevista.

Per diumenge bufaran vents de sud i sud-oest a la costa, com a precedents de l'arribada d'un front poc actiu que aportarà alguns núvols. Seguirem sota el domini de les altes pressions, però aquesta línia frontal lliscarà pel territori i portarà nuvolositat de tipus alt i mitgenc. Demà acabarà el cel més cobert a la Vall d'Aran, on durant la nit o matinada podrà ploure o nevar feblement per damunt dels 1.700 metres.

Nuvolositat prevista per diumenge.

Malgrat que a primera hora l'ambient serà fred a causa d'una nit calmada i sense vent, amb el transcurs de la jornada l'ambient s'anirà suavitzant i a migdia les màximes pujaran, sobretot al Pirineu i a les Terres de l'Ebre o del prelitoral, on fregaran els 21 o 22 ºC. El termòmetre podrà quedar una mica frenat a la costa per l'entrada de vents humits.

La setmana vinent la començarem amb alguns ruixats a la cara nord del Pirineu dilluns, però fins dimecres la calma dominarà amb temperatures encara per sobre de la mitjana. Entre dijous i divendres podria arribar un nou canvi de temps amb més neu al Pirineu, alguns xàfecs dispersos i termòmetres cap avall. De fet, els models indiquen l'entrada d'una massa d'aire polar que faria tocar fons els termòmetres i portaria nevades a fons de vall, amb probabilitat elevada de precipitacions cap al terç nord. L'hivern tornaria a visitar-nos i, en aquesta ocasió, la davallada tèrmica seria molt sensible. Ho anirem seguint.

stats