La méteo
previsions 05/07/2022

La méteo: una tongada de ruixats i tempestes frenarà la calor intensa

Aquest dimecres poc o molt plourà a la majoria de comarques i alguns ruixats seran abundants

2 min

BarcelonaTarda de tempestes localment fortes en algunes comarques sobretot del sud de Catalunya. Són ruixats que passen molt ràpid, però que han deixat fins i tot pedra en indrets com Falset i Reus. Fins a les 20 h les quantitats han sigut poc important a causa de la celeritat amb què avancen les tempestes. Destaquen els 6 l/m² de Molló, els 3 de Batea o els 2 d'Ascó i de Falset. Les tempestes més rellevants s'estan gestant al Sistema Ibèric, però arriben encara amb força a les Terres de l'Ebre i a altres indrets de la meitat sud de Catalunya. Durant la nit en general els xàfecs aniran desapareixent, però el temps seguirà sent insegur a les Terres de l'Ebre i en punts del Pirineu.

Aquest migdia la calor ha anat clarament a la baixa, però el descens de la temperatura s'ha notat bastant més a Ponent que no pas a la costa, on en alguns casos fins i tot la tarda ha sigut més xafogosa que ahir. La mitjana de les màximes a Catalunya ha baixat gairebé 4 graus respecte del valor d'ahir. Aquesta nit el cel quedarà més tapat en general, encara que sigui per núvols prims, i això afavorirà que la matinada de dimarts a dimecres sigui la de més mal dormir d'aquest episodi d'altes temperatures dels últims dies.

Demà serà el dia més mogut de la setmana. Els ruixats irregulars afectaran moltes comarques i podrien acumular més de 5 o 10 l/m² en diversos indrets, sobretot al Pirineu, però també en moltes comarques de Tarragona i en alguns sectors de Ponent. Les pluges no seran només de tarda, sinó que segurament quan plourà de manera més extensa serà entre mig matí i el migdia. A la tarda es poden repetir algunes tempestes, però en aquest cas sembla que els ruixats ja afectarien sectors més habituals del Pirineu i dels Ports. Els ruixats poden acabar afectant qualsevol comarca, encara que a prop de mar en general siguin testimonials. Al Pirineu i Prepirineu i entre els Ports, la Franja i les Terres de l'Ebre alguns ruixats podrien acumular fins a 30 o 40 l/m² en poca estona.

El canvi de temps farà que la temperatura baixi en general, tot i que a la costa el canvi es notarà poc i la xafogor seguirà sent protagonista. Demà al migdia la temperatura serà fàcilment tres o quatre graus més baixa que avui en moltes comarques centrals i de l'oest, però al sud de la Costa Brava el termòmetre podria arribar a pujar.

Aquest canvi de temps no tindrà continuïtat durant la segona part de la setmana. Dijous podrien encara descarregar ruixats més aïllats i puntuals de tarda entre el Pirineu oriental, el Berguedà i Osona, però en general el temps ja serà molt més estable. Aquest temps assolellat és el que predominarà com a mínim fins diumenge, i tot fa pensar que fins dilluns gairebé no hi haurà ruixats de tarda ni al Pirineu.

El canvi de temps de demà suavitzarà una mica la calor, però no cal esperar un gran alleugeriment. Durant la segona part de la setmana la temperatura serà bastant normal per a l'època i en general més baixa que en aquest inici de setmana. A llarg termini no hi ha indicis de calorades o de girs pronunciats en el temps. A hores d'ara tot fa pensar que fins a mitjans de mes el temps serà molt típic d'estiu i sense situacions de temperatures extremes.

stats