La méteo
previsions 31/03/2023

La méteo: una tongada de ruixats i nevades farà tornar les nits de final d'hivern

La Setmana Santa començarà amb vent fort de mestral i tramuntana i temperatures força més baixes

4 min

BarcelonaUn dia més el vent fa que la temperatura sigui molt diferent entre uns llocs i altres. Mentre a la Costa Daurada i a les Terres de l'Ebre avui el termòmetre s'ha disparat, en moltes comarques interiors i del Pirineu ha començat a baixar, en alguns casos de forma clara.

D'entre les màximes d'avui destaquen els 30,8 °C de l'Observatori de l'Ebre, els 30,0 d'Aldover, els 29,3 de l'Ametlla de Mar, els 28,5 de Tarragona o els 28,2 d'Amposta. Són temperatures molt excepcionals. Amb dades des del 1920 a l'Observatori de l'Ebre només hi ha registrada una temperatura més alta que aquesta en un dia de març són els 32,5 °C del 23 de març del 2001. A l'aeroport de Reus s'ha arribat a 27,1 °C, amb dades des del 1953 l'única dada clarament més alta que aquesta són els 27,7 °C del 31 de març del 2015.

De mitjana les màximes han sigut 5,5 graus més altes del que tocaria per a l'època, novament valors de segona quinzena de maig. En moltes comarques la temperatura ha començat a baixar una mica, a les 16 h a Lleida hi havia 4 graus menys que ahir i a Viella 8 menys.

Diferència entre la temperatura d'avui a les 16.30 h i la d'ahir a la mateixa hora

Sestà acabant el març més calorós a Catalunya com a mínim des del 2009. La mitjana de temperatura del mes quan falta un dia per acabar-lo se situa en 10,4 °C, superior als 9,8 del 2017, que fins ara era el valor més alt. Mirant dades de sèries més llargues es pot deduir que probablement l'únic març amb temperatures més altes des que es recullen dades va ser el del 2001.

Superacions de 20 graus al març
A partir de dades de 86 estacions del Meteocat

Al matí les temperatures ja han sigut molt altes, sobretot al País Valencià on fins i tot hi ha hagut nits tropicals: a Pego el termòmetre no ha baixat dels 21,3 °C, a Miramar la mínima ha sigut de 21,2, i en molts indrets de costa el dia ha començat amb temperatures de més de 20 graus, com també ha passat a les Pitiüses, tot i que aquí les mínimes no hagin sigut tan altes.

El canvi de temps més destacable de la setmana arribarà demà. El cap de setmana començarà amb un gir de temps que activarà ruixats i nevades al Pirineu i és probable que també hi hagi alguns xàfecs destacables en comarques de Girona i més aïlladament en altres indrets de l'est. No serà una ploguda general ni de bon tros. Al matí ja podrien caure algunes gotes, però serà sobretot a la tarda quan descarregaran ruixats més intensos acompanyats de tempesta en algun cas. El Meteocat ha activat un avís per possibles xàfecs forts de cara a dissabte a la tarda que afecta el Gironès, la Garrotxa, el Pla de l'Estany i la Selva.

Al sud el protagonista tornarà a ser el fort vent de mestral. Al Pirineu, la cota de neu baixarà per sota dels 1.500 metres i diumenge al matí podria nevar fins i tot al voltant dels 1.000. El canvi de temps deixarà un gruix de neu com a mínim destacable, d'entre 5 i 15 cm, a les cotes altes de la serralada, sobretot al vessant nord i al Pirineu occidental.

Aquest canvi de temps obrirà la porta a una massa d'aire més fred. Dissabte i diumenge les temperatures diürnes seran bastant més baixes que els últims dies, un descens que en moltes comarques interiors serà de més de 5 graus i que al Pirineu arribarà a ser de més de 10. En general la Setmana Santa estarà marcada per un ambient molt més normal per a l'època: segurament baixaran més les temperatures nocturnes que les diürnes, a partir de diumenge a les matinades tornarà a haver-hi temperatures per sota dels 5 graus, i durant el tram central de la setmana fins i tot cal esperar algunes glaçades febles en comarques interiors i de la Catalunya Central.

A partir de dimecres el pronòstic encara és incert, però l'escenari més probable avui és que aquest ambient de principis de primavera s'allargui també de cara als dies festius de Setmana Santa. La calor de maig sembla que podria quedar aparcada durant com a mínim deu dies.

Fixeu-vos en els mapes de diferència prevista entre la temperatura mínima d'avui i la dels pròxims dies com de cara a dimarts el termòmetre podria arribar a baixar més de 10 graus en algunes comarques interiors.

Pel que fa a l'estat del cel, la primera part de la Setmana Santa estarà marcada per un temps estable i amb molt de sol. Això farà que, tot i que baixi la temperatura, els migdies amb sol siguin purament primaverals. Dimarts serà segurament un dia més variable i una mica insegur en moltes comarques de l'est i a les Balears, però res fa pensar en complicacions destacables del temps.

A poc a poc es va definint la previsió a més llarg termini i com a mínim fins divendres és cada cop més complicat que hi hagi un gir en el temps que pugui fer pensar en pluges. De cara als dies festius de Setmana Santa el temps és més incert, però de moment no hi ha gaires motius per pensar en una situació de pluges més o menys extenses tampoc en aquest moment.

Els pròxims dies també caldrà tornar a parar atenció al fort vent. A partir de dissabte a la tarda i durant gairebé tot diumenge tornarà a haver-hi ratxes fortes d'entre mestral i tramuntana que faran que el cap de setmana el perill d'incendi torni a ser protagonista. El vent bufarà sobretot a les Terres de l'Ebre, als cims del Pirineu i al nord de l'Empordà, però dissabte a la tarda també es deixarà sentir amb ganes en moltes comarques centrals i de Ponent. Dilluns el vent anirà perdent força a les Terres de l'Ebre, però és possible que al nord de l'Empordà la tramuntana s'allargui encara fins dimarts.

stats