La méteo

Vent del nord-oest, temperatures baixes i més neu al vessant nord del Pirineu

Es mantenen els avisos per fortes ventades i temporal marítim a la Costa Brava

3 min
Tolls glaçats i alguns Cúmuls a Manlleu, aquest matí

El flux de nord continuarà afectant el territori català durant els pròxims dos dies, amb vent fort als dos extrems del país i ambient més fred. Els causants d'aquesta situació són dos centres d'acció: d'una banda, un potent anticicló situat entre Escandinàvia i Escòcia; i, de l'altra, una potent borrasca, centrada ara mateix damunt d'Itàlia. Entre aquests dos sistemes s'ha format un passadís per on es canalitza el vent del nord. A més, això afavorirà que una massa freda procedent del nord d'Europa arribi a la Península entre dimecres i dijous.

La neu és protagonista a les valls de l'Aran i al nord del Pallars Sobirà. Poblacions com Alós, a l'Alt Àneu (1.265 m), ja acumulen més de 30 cm.

Les ratxes registrades fins avui al matí han estat les següents:

  • Portbou: 142 km/h
  • Mas de Barberans: 130 km/h
  • el Perelló: 107 km/h
  • la Tosa d'Alp: 118 km/h
  • Mont-roig del Camp: 90 km/h
  • Benissanet: 81 km/h
  • Roses: 77 km/h

Aquest diumenge, a causa de la retenció de nord, la neu encara serà protagonista al Pirineu occidental, on ja s'acumulen de 30 a 50 cm de neu nova (fins avui, a primera hora). Durant les hores vinents encara se'n podran acumular 10 o 20 cm més, fins a superar els 60 cm de neu recent en alguns sectors durant tot l'episodi, per damunt dels 2.000 m a l'Aran i al nord del Pallars Sobirà. Destaquen les següents acumulacions en 48 h, fins diumenge a migdia:

  • Bonaigua (2.266 m): 48 cm
  • Sasseuva (2.228 m): 44 cm
  • Certascan (2.400 m): 40 cm
  • Malniu (2.230 m): 12 cm
El Pedraforca i Cadí nevats, des de Sant Bartomeu del Grau (Osona)

Aquest diumenge cal esperar ratxes, novament, de més de 90 km/h a l'Empordà, a les Terres de l'Ebre i, sobretot, a les cotes altes del Pirineu i del Prepirineu. En molts altres indrets el vent no serà tan fort, però reforçarà la sensació de fred.

El Servei Meteorològic de Catalunya alerta de cops de vent del nord i del nord-oest a les cotes altes del Pirineu, a l'Alt Empordà i a les Terres de l'Ebre, però també s'entreveuen ratxes fortes en sectors més centrals i de Ponent. El perill es considera alt tant en llocs alts del Pirineu i del Prepirineu com també en algunes comarques pròximes a la costa del centre i sud de Catalunya, des del Montsià fins al Baix Penedès, sobretot en comarques del Camp de Tarragona.

Avís per fort vent previst per diumenge
Avís per fort vent previst per dilluns

El fred ja ha començat a notar-se a les cotes més altes, amb valors a 2.300 m del Pirineu de fins a -12 ºC. Aquest aire fred anirà ocupant les parts més baixes i fondes del país entre dilluns i dimecres i farà que l'ambient sigui hivernal arreu, amb temperatures que tocaran fons i amb glaçades generalitzades. L'entrada d'aire fred no serà extraordinària, però sí que garantirà set dies com a mínim de fred purament d'hivern o fins i tot cru en alguns moments de la setmana que ve.

Entre dimecres i dijous és cada cop més probable un escenari en què entrin vents humits i arribin precipitacions en moltes comarques, sobretot a la meitat est. A hores d'ara encara hi ha molta incertesa i estan oberts tots els escenaris: tant és possible que el fred sigui finalment sec com que hi hagi nevades a cotes molt baixes o precipitacions destacables amb neu fora del Pirineu, però no tan a prop de la costa.

Les últimes actualitzacions dels models de previsió han reforçat les possibilitats d'una situació de precipitacions destacables, sobretot a l'est de Catalunya i al nord de les Balears. Un bon indicador d'això són els mapes de probabilitat que durant els pròxims nou dies se superin diferents llindars de precipitació total acumulada. Fixeu-vos com el mapa de probabilitat que s'acumulin més de 50 l/m² comença a mostrar colors verdosos en aquests sectors, cosa que vol dir que la ploguda important no és ni de bon tros segura, però que va guanyant credibilitat.

Sense poder entrar encara en detalls, el més probable és una típica situació en què en un primer moment nevi a cotes molt baixes, prop dels 600 m, per exemple, i després la cota tendeixi a enfilar-se clarament, per damunt dels 1.000 o 1.200 m.

stats