Societat 23/10/2019

3,1 milions d'euros en danys materials: el cost de cinc jornades d'aldarulls, segons l'Ajuntament de Barcelona

Durant les protestes es van malmetre 6.400 metres quadrats de paviment i es van cremar 1.044 contenidors

Ara
2 min
Dos manifestants arrossegant un contenidor a Barcelona divendres.

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona ha fet públic aquest dimecres el balanç definitiu dels danys materials a la via pública durant els aldarulls i les protestes a la ciutat en resposta a la sentència del Procés i ha quantificat el cost per a les arques públiques en 3,1 milions d'euros. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha remès un informe als presidents dels grups municipals en què es detalla el total d'elements malmesos durant les cinc jornades de protestes que van omplir el centre de la capital catalana, així com les actuacions municipals i la despesa dedicada a la seva rehabilitació. L'afectació de més consideració ha sigut, segons un comunicat emès pel consistori, la crema de contenidors: en total es va calar foc a 1.044 contenidors, 358 bujols i 180 papereres.

Entre el 14 i el 20 d'octubre, les barricades i els incendis que els manifestants van provocar durant les càrregues policials també van afectar 57 arbres i es van malmetre 6.400 metres quadrats de paviment, principalment per la crema dels diferents elements a l'espai públic. Semàfors, parquímetres, una estació de Bicing i marquesines d'autobusos, així com desperfectes a les estacions de metro per actes vandàlics, completen l'informe municipal d'afectacions.

"L'Ajuntament ha treballat per minimitzar les afectacions per a la ciutadania que s'han pogut derivar a partir de la coordinació de tots els serveis municipals i operadors de la ciutat", ha subratllat el consistori en un comunicat. Durant aquests dies, 40 equips i 100 operaris dels serveis de neteja han treballat en el torn de nit i 130 equips i 175 persones ho fan fet durant el torn de dia. A partir del divendres, però, el dispositiu es va reforçar amb 60 equips i 140 persones a la nit i 150 equips i 210 persones al matí. La nit del dimarts al dimecres -expliquen des del consistori- es van activar equips especials per netejar la cera que havia quedat adherida al paviment, amb 11 equips i 23 persones amb màquines d’hidropressió d'aigua calenta. També es van reubicar, reparar i replantar 290 jardineres.

El consistori ha assenyalat que els aldarulls també han afectat cinc bàculs i fanals, tres quadres elèctrics i dos trams de línies d'enllumenat. També s'han produït danys -continua el comunicat- en set obres de clavegueram a la via pública i s'han malmès dos vehicles de la Guàrdia Urbana i sis dels Bombers de Barcelona.

stats