Atac amb subfusell a Gavà

El detingut fereix dos policies i els Mossos investiguen si té relació amb els crims de Vilanova i Mont-roig

L’atac perpetrat a Gavà que va posar ahir en alerta màxima les forces de seguretat catalanes podria estar relacionat amb els dos crims que s’han produït en menys d’una setmana a Vilanova i a Miami Platja (Mont-roig). Aquesta és la hipòtesi “sòlida” amb què treballen els Mossos d’Esquadra, segons va explicar ahir el conseller d’Interior, Jordi Jané.

“La munició que s’ha trobat a Gavà, al lloc on els dos policies locals han sofert els impactes d’una escopeta de caça, és la mateixa que hi havia on malauradament va morir dilluns una persona assassinada en un pis a Miami Platja”, va assenyalar el conseller, segons informa Marta Vergonyós. Si es confirma aquesta hipòtesi, els agents dels Mossos d’Esquadra podrien tancar el cercle d’una sèrie de crims que des de fa una setmana afecta aquesta zona. El que és evident, segons els Mossos, és que l’atac d’ahir, que va acabar amb dos agents de la Policia Local de Gavà de 50 i 62 anys ferits, i un home detingut també ferit, Jorge C.C., de 44 anys, no té cap vinculació amb el terrorisme. Tots tres estan ingressats en diferents hospitals. El conseller Jané, que es va dirigir fins a l’Hospital de Bellvitge per visitar l’agent que va sortir més greument ferit, va explicar que l’home, un sergent, havia sigut operat d’urgència i que la intervenció va permetre “salvar-li la vida”, si bé encara no es pot dir que estigui fora de perill. Pel que fa al segon agent ferit, es recupera satisfactòriament a l’Hospital de la Vall d’Hebron.

Obrir foc contra els agents

L’alarma es va disparar a les 15.30 hores, quan els Mossos van rebre una trucada de la Policia Local de Gavà avisant-los que un home els havia atacat amb un subfusell, similar a un AK-47. Segons el seu relat, van intentar identificar el conductor d’un vehicle que estava aturat a prop del Tanatori de Gavà i aquest va respondre obrint foc contra ells. En la trucada, els policies locals van donar una descripció molt precisa del vehicle, incloent-hi el model, el color i la matrícula, i van indicar la direcció que havia pres en la fugida. L’home circulava en direcció a Sitges. Amb aquesta informació, els agents van muntar diferents dispositius.

Uns minuts més tard, un dels vehicles que formava part dels controls, situat a la C-31, va veure com s’acostava un Alfa Romeo de color verd. Segons l’inspector portaveu dels Mossos, Albert Oliva, el conductor del cotxe va fer “cas omís de les indicacions” i va intentar dirigir-se cap on eren ells “per realitzar un atropellament”. Segons Oliva, va ser després d’aquesta maniobra que “es van disparar els trets per intentar aturar el vehicle”. Ferit en un braç i a les cames per l’impacte dels trets de bala, l’agressor va desviar el cotxe dirigint-se a tota velocitat cap a la urbanització Muntanya de Mar de Canyelles.

L’arribada del cotxe a la urbanització la va veure un nen de la zona, que es dirigia a peu cap al centre de Canyelles per anar a unes classes particulars. Quan passaven pocs minuts de les quatre de la tarda, el noi va veure que un cotxe agafava els revolts a tota velocitat pels carrers estrets i mal asfaltats de Muntanya de Mar.

El testimoni, un nen

El nen es va sorprendre de la velocitat del vehicle. Tot d’una, l’atacant va aturar el cotxe i va dir-li, a crits, que marxés. Així ho va explicar ahir la mare del nen, Ángeles Espejo, que va afegir que el seu fill va comprovar com l’home també treia una arma del maleter del cotxe. El noi se’n va anar corrents i ja no va poder veure què feia l’individu que la policia buscava des del Tanatori de Gavà.

A Muntanya de Mar, els Mossos van crear un nou dispositiu policial “per encerclar-lo”. Gràcies a l’helicòpter policial, es va localitzar l’atacant “en una zona boscosa”, després que hagués abandonat el vehicle. De fet, els veïns no es van estranyar quan van sentir que un helicòpter sobrevolava les cases disperses de la urbanització, perquè en les últimes setmanes els bombers han apagat més d’un incendi a la zona. Però es van preocupar quan van sentir agents dels Mossos advertint-los que no sortissin de casa i que tanquessin portes i finestres, ja que davant el gran desplegament policial alguns veïns havien sortit al carrer “per curiositat”. “Va ser horrible”, recorda una dona, que va començar a patir quan un mosso armat li va cridar: “Entra a casa!” La veïna, que no va voler revelar el seu nom, encara es va preocupar més quan l’helicòpter dels Mossos va estar uns quants minuts sobrevolant just la zona on hi ha casa seva.

Tot i això, els veïns de la urbanització es van calmar quan els Mossos van confirmar, al voltant de les cinc de la tarda, una hora i mitja després del tiroteig a Gavà, que ja havien detingut l’atacant. De fet, l’home que la policia perseguia és un conegut de Muntanya de Mar. Els veïns van concretar que el detingut, que exercia de veterinari, tornava a viure a Canyelles des de feia un temps. L’home ja va residir a Muntanya de Mar fa uns anys però després havia anat a viure a Calafell, tot i que els últims mesos s’havia instal·lat de nou a la urbanització de Canyelles. En aquests últims mesos, primer hauria viscut en un habitatge situat en la part més inferior de la urbanització i després en un altre de la zona superior.

Segons van precisar alguns testimonis, el detingut va deixar aparcat el vehicle amb què havia fugit des de Gavà en un lloc pròxim a l’immoble on residia. Al costat del cotxe, que estava estacionat fora del voral del carrer, també s’hauria localitzat l’arma de foc que l’atacant va fer servir per disparar als dos policies municipals.

Una possible venjança

Els Mossos d’Esquadra sospiten que la relació entre els tres casos pot ser una venjança. Dijous de la setmana passada un home va atacar a plena llum el cuiner d’un bar de Vilanova i la Geltrú i el va matar a trets. Quatre dies més tard, dilluns d’aquesta setmana, una altre home, aquest de 63 anys, va aparèixer assassinat a casa seva de Miami Platja, a Mont-roig del Camp, amb un tret al tòrax. Els agents investigaven tots dos casos.

Una de les coincidències que fa sospitar els Mossos és que al Tanatori de Gavà, on es va produir el tiroteig inicial amb la Policia Local, hi acabaven d’enterrar l’home que van trobar mort a Mont-roig del Camp.