Publicitat
Publicitat

La Generalitat desplega un centenar de màquines llevaneu arreu del territori català

Protecció Civil activa la fase d'alerta del Neucat davant la probabilitat de nevades a cota zero. Es poden acumular fins a cinc centímetres per sobre els 500 metres d'altura

La Generalitat ha posat a disposició 119 màquines llevaneu i estenedores de sal i 95 dipòsits de sal per tot el territori per fer front a l'onada de fred.

El departament de Territori i Sostenibilitat ha intensificat les tasques de vialitat hivernal a les carreteres de titularitat de la Generalitat davant la baixada de temperatures en les darreres hores. Aquests treballs consisteixen en l'estesa de sal per tal d'evitar la formació de plaques de gel en els punts més sensibles i afavorir, així, la seguretat viària.

Les màquines estenedores de sal i, alhora, llevaneu, estan distribuïdes per demarcacions amb 64 a Barcelona, 13 a Girona, 31 a Lleida, 5 a Tarragona i 2 a les Terres de l'Ebre.

Activada la fase d'alerta del Neucat

La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) activa en fase d'Alerta el Pla especial d'emergències per nevades a Catalunya NEUCAT d'acord amb les previsions meteorològiques emeses pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) aquest matí. Les precipitacions en forma de neu previstes per a aquest dimecres i dijous poden deixar fins a cinc centímetres de gruix per sobre la cota dels 500 metres, segons informa el Servei Meteorològic de Catalunya.

En concret, afectaran punts de l'interior del quadrant nord-est i la Catalunya Central, i amb el pas de les hores també arribaran de manera local al sector central del litoral i del Prelitoral, on els gruixos podrien ser menys destacats. La cota de neu baixarà progressivament fins els 400 metres i, al final del dia, fins tan sols els 200, quan les precipitacions es restringiran al litoral i Prelitoral sud i central. La neu encara es pot deixar veure el dijous en aquest sector de la costa, però anirà minvant amb el pas del matí.

Els models meteorològics indiquen que partir de migdia hi haurà l'entrada d'un nou braç de precipitació pel quadrant nord-est, que serà en forma de neu a totes les cotes. Amb el pas de les hores s'estendrà per tota la meitat est de Catalunya i acabarà afectant bona part de les comarques de Girona i Barcelona. La neu serà força seca i, com a conseqüència, els gruixos acumulats podran ser més importants. Per aquesta raó, és possible que puntualment s'arribin a gruixos de fins a 5 centímetres.

Principis de la tarda

Entre una del migdia i set del vespre hi ha un alt risc de nevades al Vallès Oriental i moderat al Gironès, Pla de l'Estany, Garrotxa, Osona, Selva, Vallès Occidental, Bages, Anoia, Alt Penedès, Alt Camp, Baix Camp, Garrigues i Urgell; mentre que a partir del vespre i la nit hi ha una alta probabilitat de nevades al Vallès Occidental i a la Selva, Maresme, Vallès Oriental, Osona, Bages, Anoia, Baix Llobregat, Alt Penedès, Garraf, Baix Penedès, Alt Camp, Conca de Barberà, Urgell, Garrigues, Baix Camp i Tarragonès.

Arriba a Barcelona

Durant la matinada, la precipitació es pot traslladar amb més força cap al Tarragonès i poden afectar el Baix Camp, Alt Camp, Baix Penedès, Garraf, Alt Penedès, Anoia, Bages, Vallès Occidental, Baix Llobregat i Barcelonès.

Descens en picat divendres

El Servei Meteorològic de Catalunya ha confirmat "l'excepcional entrada d'aire fred" procedent del nord d'Europa, i a partir de divendres la temperatura baixarà en picat i arribarà a tocar fons durant el cap de setmana. Els models meteorològics indiquen que dissabte la temperatura a 850 hPa (uns 1500 metres d'alçada) a la vertical de Barcelona podria arribar als -12 ºC.

Glaçades

Les glaçades seran generalitzades i es preveuen molt fortes al Pirineu, entre moderades i fortes a la resta de l'interior i entre febles i moderades al litoral. Aquesta situació d'onada de fred s'allargarà durant l'inici de la propera setmana. El vent del nord i nord-est es reforçarà i agreujarà la sensació de fred, especialment al Pirineu, al Prepirineu i a l'extrem nord-est de Catalunya.

A banda, aquest enfortiment del vent del nord i nord-est donarà lloc a una important alteració marítima a partir de dijous al vespre a la meitat nord de la costa. Amb aquesta predicció, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès avisos de Situació Meteorològica de Risc per neu i per onatge i un preavís d'onada de fred.

Visibilitzant l'assetjament sexual

Etiquetes

Més continguts de

Visibilitzant l'assetjament sexual
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT