SABADELL
Societat 01/06/2016

Adéu a la Zona Hermètica

La llei obliga els locals a tancar a partir d’avui, però els empresaris obriran i l’Ajuntament amenaça de multar-los

Xavi Segura
3 min
Adéu a la  Zona Hermètica

SabadellLa mítica Zona Hermètica de Sabadell desapareixerà del tot a finals d’aquest any. Això és conseqüència que s’aplica la modificació del pla especial de regulació d’usos recreatius del barri de Gràcia de la ciutat, que es va aprovar el 2011 i que ha entrat en vigor avui 1 de juny. La zona va néixer fa 20 anys per atendre la demanda d’oci nocturn de la ciutat. Ara la nova mesura, que respon a les queixes dels veïns del barri, implica la caducitat de totes les llicències atorgades a discoteques i locals d’oci de la zona a partir d’avui, i si obren a partir d’ara ho faran de manera il·legal.

No obstant, els empresaris de la zona avisen que seguiran obrint. Els propietaris dels locals critiquen que durant aquests cinc anys no hi ha hagut ni un gest de l’Ajuntament per trobar una solució o un nou emplaçament per a aquesta històrica zona d’oci nocturn de la ciutat, i una de les més importants de l’àrea de Barcelona. La paralització institucional del govern municipal del PSC amb Manuel Bustos a conseqüència del cas Mercuri i el poc recorregut del nou executiu municipal (ERC+Crida) han impedit obrir un debat sobre aquest tema i la mesura ha entrat en vigor sense tenir cap pla B.

“Se’ns han tirat cinc anys de cop al damunt”, assegura Joan Cosp, president de l’Associació d’Empresaris d’Oci Nocturn de la Zona Hermètica. Cosp afirma que els locals seguiran obrint perquè considera que no es pot aplicar la normativa fins que el Tribunal Suprem (TS) es pronunciï sobre el recurs de cassació que l’associació ha presentat contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que va desestimar la demanda dels empresaris per paralitzar el pla consistorial. Per la seva banda, l’actual govern municipal veu restrictiva la mesura però avisa que complirà amb la llei i que començarà a presentar expedients als locals que obrin il·legalment. Amb tot plegat, la polèmica està servida.

Malestar empresarial

“Lamentem que s’hagi tardat tant a buscar el diàleg, l’Ajuntament no ens ha donat una solució en tot aquest temps”, explica Cosp. El president de l’associació d’empresaris destaca que la zona ha passat en pocs anys de tenir 40 discoteques i reunir 15.000 persones cada cap de setmana, als 13 locals actuals i unes 3.500 persones. “La problemàtica d’aquell moment no és l’actual; que una ciutat com Sabadell de 200.000 habitants tingui 13 locals d’oci no ha de ser un problema”, afirma Cosp.

Segons l’associació, el tancament de tots els locals comportaria la pèrdua d’uns 400 llocs de treball, la gran majoria de joves de menys de 30 anys. “No està la situació per fer fora tanta gent de cop”, afirma Cosp. Antigament, molts locals estaven situats prop de les cases del barri i això comportava sorolls a les nits, problemes d’aparcament, baralles entre grups i la pràctica del botellón. Això va fer que l’Ajuntament prengués algunes mesures, com tallar el trànsit d’alguns carrers per respectar el descans dels veïns. Actualment, però, la majoria de locals són al carrer Rocafort, ubicat a una distància separada dels habitatges i rodejat de polígons industrials, cosa que ha reduït molt els efectes de les festes de nit al barri. Per aquesta raó els propietaris dels locals proposen que totes les discoteques es concentrin en aquest carrer, argumentant que a Sabadell hi ha de seguir havent una zona d’oci. Així mateix, els empresaris volen que l’Ajuntament no sigui “bel·ligerant” amb els locals fins que el TS no emeti una sentència definitiva. “Demanem una demora en l’aplicació de la normativa: ens hem de citar i buscar solucions pel bé de la ciutat”, conclou Cosp.

El consistori es manté ferm

Per la seva banda, el govern local avisa que durant el mes i mig vinent es tramitaran els expedients de tancament per entregar-los abans de les vacances als locals. “De cara a l’hivern, tots els locals hauran tancat”, afirma Xavier Guerrero, regidor d’Espai Públic de Sabadell. “És una reordenació molt restrictiva que afecta una gran àrea i això és injust, el pla no es va fer bé”, assegura Guerrero, que reconeix que s’ha de trobar una alternativa perquè la gent que vol aquest tipus d’oferta no hagi de marxar fora de Sabadell. L’Ajuntament, però, descarta de ple l’aternativa que sempre va donar el govern Bustos, que era la zona de Sant Pau - Riu Sec -al costat del nou Ikea-. “Allò va ser un engany”, afirma Guerrero. El ple municipal del 26 de maig va aprovar, per unanimitat, una moció per buscar una solució al tancament de la Zona Hermètica, i el nou alcalde es vol reunir amb els empresaris abans de l’estiu.

stats