Societat 02/07/2019

Alerten del perill de privatitzar l’atenció a les persones amb discapacitat intel·lectual

Una desena d’entitats gironines s’uneixen per defensar els drets d’aquest col·lectiu

Maria Garcia
2 min
Els representant de les deu entitats que formen la nova associació Iura

GironaFront comú per defensar els drets de les persones amb discapacitat intel·lectual. Sota el nom de Iura, que significa 'dret' en llatí, una desena d’entitats de les comarques gironines s’han unit per reclamar, entre altres coses, que la Generalitat aprovi una llei de concentració social que garanteixi que l’atenció i els serveis que s’ofereixen a les persones amb discapacitats intel·lectuals estigui en mans exclusivament d’entitats sense ànim de lucre.

“Estem molt preocupats perquè s’està intentant canviar el model català i s’està obrint la porta que les empreses mercantils puguin fer negoci amb els serveis als discapacitats”, ha denunciat el president de Iura, Salvi Amagat, que també ha recordat que l’objectiu de les empreses és obtenir el màxim benefici amb els mínims costos i que això es traduirà “en una atenció més deficitària perquè els diners que fins ara anaven tots als nostres fills, ara aniran a la butxaca d’un operador”. “És un tema que ens preocupa molt perquè posa en perill tot el model català, que va ser pioner però que ja fa temps que s’ha quedat enrere”, ha afegit el president.

En aquest sentit, el tresorer, Jesús Candel, ha recordat que els centres especials de treball a Catalunya viuen en una situació complexa i que la seva continuïtat està en perill. “Fa deu anys que els serveis d’atenció a les persones tenen els mòduls congelats, i això ha provocat, per exemple, que no s’hagin pogut crear noves places residencials o nous llocs de treball”, ha lamentat.

Per tot això, la desena d’entitats han decidit agrupar-se en una de sola per actuar com a interlocutors i representants de les persones amb discapacitat intel·lectual de les comarques gironines per defensar els seus drets. “Sovint ens trobem que les persones amb discapacitat intel·lectual estan representades per entitats que operen des de Barcelona, i si des del territori tenim una sola veu podem fer de palanca de canvi per aconseguir millors resultats”, augura Amagat.

Amb la mirada al futur

Un altre dels membres de la junta, Jordi Sistach, ha expressat la preocupació de les entitats que integren Iura perquè quan es pensa en el futur se senten “marginats d’aquest pensament”, quan, segons la seva visió, “haurien d’estar al nucli”. I ha ressaltat que les deu associacions sense ànim de lucre que representen donen feina a més de 1.100 persones amb discapacitat intel·lectual i atenen més de 2.300 persones.

Una de les primeres accions que duran a terme serà reunir-se amb la directora d’Afers Socials a Girona, Marta Casacuberta, i amb el delegat de la Generalitat a Girona, Pere Vila. “I esperem poder parlar directament amb la conselleria i amb Presidència”, ha indicat Amagat.

“Hi ha entitats amb més de 50 anys d’història, totes sense ànim de lucre i que van ser impulsades per les famílies perquè llavors no existien serveis per a aquestes persones. I si hem arribat fins aquí sense ser empresaris ni advocats també serem capaços d’adaptar-nos al futur i de proporcionar qualitat de vida i benestar a totes les persones diferents”, ha deixat clar Sistach.

stats