SEGURETAT I LLIBERTAT
Societat 27/03/2015

Aval definitiu al “trio de mordasses” del govern del PP

Acaba la tramitació parlamentària del nou Codi Penal, la llei de seguretat ciutadana i el pacte antijihadista

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
#26MSTOPMORDAZAS Protesta de Greenpeace ahir davant del Congrés. Per a aquest divendres la plataforma No Somos Delito ha convocat a les 10 del matí un acte dins de la cambra baixa de rebuig a les lleis mordassa amb la intervenció de diferents organitzacions.

MadridSortir al carrer i manifestar-se, a partir de l’1 de juliol, pot arribar a ser molt car. Serà llavors quan finalment entri en vigor la llei de seguretat ciutadana, que ahir va acabar una tramitació parlamentària exprés amb l’aval en solitari del PP al Congrés. Ho va fer juntament amb la reforma del Codi Penal i amb el pacte antijihadista, un “trio de mordasses”, segons l’oposició, amb què el govern de Mariano Rajoy ha impulsat la retallada en llibertats més important de la democràcia.

Manifestar-se davant del Congrés pot arribar a costar 30.000 euros i gravar amb el mòbil un policia sense el seu consentiment, 1.000. Se suprimeixen les faltes al Codi Penal i les infraccions passen a ser administratives, és a dir, multes en què la justícia perd el protagonisme i el guanyen els agents: els informes policials primaran sobres les declaracions dels acusats. A més, es recupera la cadena perpètua, abolida a l’Estat el 1928, però amb una possible revisió de la pena al cap de 25 o 35 anys.

El “trípode autoritari”, tal com l’anomenava ahir el diputat d’Esquerra Unida (IU), Gaspar Llamazares, ha acabat la tramitació parlamentària sense grans canvis, excepte els que el PP hi ha afegit a última hora, com les devolucions en calent a Ceuta i Melilla. L’últim dia de termini per presentar esmenes al Congrés els populars van incloure una clàusula per legalitzar-les, les anomena rebuig en frontera i permet a la Guàrdia Civil tornar immediatament els sensepapers al Marroc un cop han trepitjat territori espanyol.

Arguments poc justificats

Durant la tramitació al Senat els populars es van veure forçats a reescriure aquesta disposició amb un nou paràgraf per assenyalar que el rebuig en frontera es realitzarà respectant els drets humans i per indicar que les sol·licituds d’asil es formalitzaran a les oficines habilitades per a aquest propòsit. Tot i això, l’oposició va criticar que aquest punt continua contravenint els convenis internacionals. El ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, va justificar la mesura en un moment en què la UE exigeix més controls fronterers per evitar l’entrada de jihadistes.

El PP ha imposat en solitari al Congrés i al Senat tant la llei de seguretat ciutadana com el Codi Penal, mentre que al pacte antijihadista s’hi ha sumat el PSOE, tot i haver-ho de fer amb la pinça al nas perquè, en el fons, ha acabat avalant la cadena perpètua. CiU s’ha abstingut en totes les votacions sobre aquest punt i ha retret al PP que no els tingués en compte en el pacte d’estat. Aquest pacte segueix mantenint Espanya com un dels pocs països del món en què els delictes per terrorisme es regulen en una llei per separat. A més, ara la nova norma tipifica la “subversió de l’ordre constitucional” com a terrorisme.

Escanejar-se per manifestar-se

Tant Fernández Díaz com el ministre de Justícia, Rafael Catalá, van sortir ahir en defensa de les lleis. Per a Catalá, amb l’aprovació de la reforma del Codi Penal l’Estat disposa d’un instrument “millor” per defensar “els més dèbils”, mentre que el ministre de Justícia va mostrar-se convençut que un cop entrin en vigor totes les mesures “es demostrarà que aporten més seguretat i més llibertat”. L’oposició en bloc, en canvi, van insistir en el seu compromís de derogar la llei de seguretat ciutadana si el PP no torna a governar després de les generals i a portar al Tribunal Constitucional el nou Codi Penal. De fet, els socialistes van assegurar que ho farien per evitar la cadena perpètua, tot i haver-la acabat avalant amb el pacte antijihadista.

Davant les noves traves per manifestar-se, la plataforma No Somos Delito, que aplega un centenar d’organitzacions en defensa dels drets humans, està promovent la campanya Hologrames per la llibertat. Es tracta d’una iniciativa pionera al món en què qualsevol persona podrà participar escanejant-se a través d’una web. D’aquesta manera, la seva imatge i la seva protesta escrita en un missatge es convertiran en un holograma per poder ser present en una gran manifestació virtual que esquivi la llei. “No ho aconseguiran. Estem davant d’una nova estratègia del totalitarisme, del feixisme de sempre”, va dir el diputat d’ERC al Congrés Joan Tardà. L’oposició considera que la nova llei és un retorn a la de l’ordre públic franquista.

stats