Disminueix el consum de drogues entre els menors

7 de cada 10 estudiants ha begut alcohol en l'últim mes i 1 de cada 4 ha consumit cànnabis en l'últim any, segons revela una enquesta elaborada pel Pla Nacional sobre Drogues

El consum de tot tipus de drogues entre els estudiants de secundària ha disminuït, segons indica l' Enquesta sobre l'Ús de Drogues en Estudiants d'Ensenyances Secundàries (ESTUDES) 2014-2015. El qüestionari, elaborat cada dos anys per la delegació del govern del Pla Nacional sobre Drogues i que enguany inclou l'anàlisi de fins a 18 substàncies psicoactives, s'ha realitzat a  37.486 estudiants de 941 centres educatius públics i privats d'arreu de l'Estat. 

Menys alcohol i menys 'botellons'

La ingestió d'alcohol, la substància que els escolars consideren menys nociva, ha baixat considerablement: el nombre d'estudiants que reconeixen haver-lo provat un cop a la vida ha passat del 83,9% al 78,9%, els que ho han fet en l'últim any conformen el 76,8% del total, respecte el 81,9% de dos anys enrere, i la dada en què la baixada és més gran és entre els que han begut alcohol en l'últim mes: ha passat del 81,9% al 68,2%.

També s'ha reduït el nombre de borratxeres i de 'botellons'. Segons l'informe, 6 de cada 10 menors hi ha participat alguna vegada en els últims 12 mesos (57,6%), quan fa dos anys la xifra era del 62%. La freqüència d'aquesta pràctica augmenta amb l'edat, fins al 71% als 18 anys. La cervesa segueix sent la beguda més consumida a diari i els combinats al cap de setmana, seguit de la cervesa i el vi.

El cànnabis també disminueix

"La reducció del consum de drogues és una bona notícia que demostra que si tota la societat camina en el mateix sentit, podem obtenir bons resultats", ha afirmat el ministre de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat en funcions, Alfonso Alonso. Tot i això, ha afegit que encara persisteix la baixa percepció de risc sobre el consum de cànnabis", avançava Europa Press. Segons l'enquesta, ha augmentat la proporció dels estudiants que han consumit aquesta substància en els darrers trenta dies (18,6%) però el consum de cànnabis entre els escolars s'ha reduït en més d'un 33% en l'última dècada. 

El consum de cocaïna mostra una prevalença estable i amb poques variacions respecte l'enquesta anterior —l'1,8% dels menors n'ha consumit en els últims 30 dies—. Substàncies com les amfetamines, els al·lucinògens, l'èxtasis i l'heroïna han perdut part de la poca presència que tenien entre els menors: el nivell arriba a mínims històrics referent al consum dels últims 12 mesos, oscil·lant entre l'1,2% i el 0,6%.